Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MASKICE I JAVNI PRIJEVOZ Vozači autobusa nemaju ovlasti za represivne mjere

08.09.2020. 11:27


Kako održati na snazi epidemiološke mjere u javnom prijevozu? Ako je suditi po situaciji kakva je u autobusima na gradskim linijama bila jučer ujutro nešto prije osam sati, odgovor bi bio jako teško, ako ne i nikako.
Konkretno, u autobusu na liniji Autobusni kolodvor – Poluotok u 7.45 sati bilo je 50-ak putnika, mahom školaraca. Većina njih zaštitne maskice su koristili samo pri ulasku u autobus. I dok su učenice većinom zadržale maske i nakon što je autobus krenuo prema odredištu, a tek rijetke ju spustile ispod nosa ili brade, učenici su ih mahom poskidali, pa čak se i izrugivali s mjerama.
Starijim putnicima to je zasmetalo, no ostali su bespomoćni jednako kao i vozač koji, niti ih je mogao vidjeti u retrovizoru tijekom vožnje, a niti je mogao što učiniti jer za to nema ovlasti.


Apel učenicima
Voditelj Prometno-operativnog odjela zadarske Liburnije Slobodan Erslan kazao je kako u toj gradskoj prijevozničkoj tvrtki od uvođenja epidemioloških mjera čine sve što je u njihovoj moći da maksimalno ispoštuju propisane mjere.
– U autobuse smo postavili dezinfekcijska sredstva i istaknuli obavijest kako je obavezno nošenje zaštitne maske. Vozači na ulazu u autobus putnike bez maske upozoravaju, ali ih ne mogu kontrolirati tijekom vožnje, niti imaju ovlasti kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera. U situacijama kao što je ta od jutros na liniji za Poluotok također vozač može samo upozoriti, kaže Erslan dodajući kako se srećom radi o kratkim linijama. Upozorava i kako se ne može očekivati da se u javnom prijevozu uredi poštivanje mjera održavanja socijalne distance ukoliko se sami putnici neće pridržavati.
– Putnici bi se trebali rasporediti na sjedala do stakla i to u svaki drugi red. To vozač ne može kontrolirati i to je zapravo nemoguće. Sada kad je započela nastava na tim nekim linijama nešto prije osam ujutro ili 14 poslijepodne gužve su neminovne. Zato apeliramo na sve one koji nemaju obaveze koje su fiksno vezane za vrijeme, poput umirovljenika, da ih izbjegavaju i koriste prve sljedeće. Apeliramo i na učenike da se pridržavaju mjera jer tako štite ne samo sebe, već i sve one koji koriste isti javni prijevoz, ali i svoje članove obitelji, poručio je Erslan.


Patrole za najkritičnije linije
Direktor Liburnije Edvin Šimunov istaknuo je kako se svakodnevno prati promet kako gradski, a tako i prigradski te da će se u slučaju potrebe za neke linije uvesti dodatni autobusi. I on ukazuje na činjenicu da vozači nemaju ovlasti za nekakve represivne mjere, pa čak ni tolike da bi ograničili broj putnika pri ukrcaju.
– Mi bismo rado uveli više autobusa na nekim linijama, ali tu je i pitanje isplativosti. Ako će netko osigurati novac, zašto ne?! Na nekim relacijama smo na početku pandemije smanjili broj autobusa, ali smo sada negdje na 90 posto u odnosu na redoviti vozni red. Pratimo promet i potrebe građana na dnevnoj bazi i prema tome prilagođavamo vozni red. To je ono što možemo, pojasnio je Erslan.
Ovlasti za poduzimanje represivnih mjera za one koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, pa tako i obaveznog nošenja maskica u autobusima su u nadležnosti Stožera civilne zaštite. Stoga smo pitali načelnika Šimu Vickovića što kane poduzeti da spriječe širenje zaraze u javnom prijevozu.
– Sutra imamo sastanak stožera i razgovarat ćemo i o tom problemu. Nemamo dovoljno ljudi da bismo mogli pokriti sve autobuse, ali možemo poslati patrole koje će kontrolirati barem te najkritičnije linije. Očuvanje zdravlja nam je prioritet i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo spriječili širenje zaraze, rekao nam je jučer Šime Vicković koji se danas nakon samoizolacije vraća na posao.