Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PODUZELI MJERE Član posade pozitivan na covid-19 iskrcan s broda

08.09.2020. 08:52


Nakon pisma Zadranke koja je putem našeg lista javnost pokušala upozoriti na slučaj »Jadrolinijina« člana posade koji je navodno imao koronu, a javno je prešućeno, za pojašnjenje ovih navoda obratili smo se riječkom brodaru koji održava većinu linija između kopna i zadarskih otoka. Naime, u pismu našoj redakciji ova je Zadranka navela kako, unatoč rekordnom broju oboljelih u našoj županiji, nije ožalošćena ne samo tim brojem, već i činjenicom da u Zadru ima onih koji znaju da su pozitivni, ali se ne žele odazvati pozivu na testiranje. Naprotiv, ti ljudi šire zarazu oko sebe oglušujući se o pozive liječnika da se prijave, čime zapravo povećavaju stvari broj zaraženih i ugrožavaju druge.
Ova gospođa također iznosi i konkretan slučaj za kojega je saznala na jednom od svojih putovanja prema jednom otoku, a navodno se odnosi na člana posade s jednog katamarana koji plovi prema zadarskim otocima, tvrdeći da je bio zaražen. Navodi kako je zbog ovog slučaja iskrcana cijela posada te da se to javno prešutjelo, a moglo je biti »upozorenje onim nepopravljivima koji misle da su najpametniji, nedodirljivi, pa i iznad bolesti«.


Poštivanje epidemioloških mjera
Gospođa navodi i to da je zamijetila da se mjera Nacionalnog stožera o nošenju maski uglavnom poštuje u katamaranima, ali da na trajektima, na kojima uz sjedala na palubama na otvorenom postoje i zatvoreni saloni za putnike, rijetko tko nosi masku. Napominje i kako je na jednom svom putovanju čak zbrojila putnike u salonu, njih 26, uključujući i konobara za brodskim šankom te da je brojeći one koji imaju masku utvrdila je da točno petero putnika imalo masku, što ju je šokiralo.
Situaciju je pratila i na idućem putovanju otkrivajući još gori podatak – samo četvero putnika imalo je masku. Navodi kako su svi ostali uokolo šetali ili pak sjedili »kao da su u svome stanu«. Čitateljica stoga smatra da je ovo nedopustivo s obzirom da brod ima otvorenu palubu i da su članovi posade putnike trebali uputiti na taj dio broda: »Ali mornari će kazati da nije njihovo da upozoravaju, da zato nisu plaćeni«, poručuje čitateljica, dodajući da bi ipak trebali imati ovlasti poslodavca te ne dozvoliti putnicima ukrcaj bez tog »najosnovnijeg pribora protiv zaraze«. Isto navodi i za dezificijense koje bi putnici svakako trebali koristiti.
U Jadroliniji, pak, priznaju kako su imali slučaj oboljelog člana posade, ističući kako maksimalno štite putnike.


Ulažemo u zaštitna sredstva
– Jadrolinija od samog početka epidemije koronavirusom kontinuirano ulaže znatna sredstva u osiguravanje zaštitnih sredstava kojima se spriječava širenje koronavirusa kako za putnike, tako i za svoje djelatnike. Za posade na brodovima te djelatnike na prodajnim mjestima osigurane su zaštitne maske, rukavice te sredstva za dezinficiranje. Tijekom cijelog trajanja epidemije, putnike molimo da putne karte kupuju preko mobilne aplikacije mJadrolinije ili preko našeg weba, kažu u Jadroliniji, napominjući i upute o maskama o čijem su nošenju putnici jasno obaviješteni.
– Također, upute o držanju distance te obveznom nošenju maski stoje na svim našim brodovima te se putnici i putem razglasa obavještavaju o obveznom nošenju zaštitnih maski. Svjesni smo da se određeni broj putnika ne pridržava obveze nošenja maski, međutim kontinuirano ponavljamo i molimo da se maske nose, jer čuvajući sebe, štitimo jedni druge. Uspješnost uvedenih mjera potvrđuje činjenica da do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraze naših djelatnika, navode u riječkom brodaru, a evo što pak kažu o slučaju oboljelog člana posade:
– Član posade koji je bio pozitivan na covid-19 obavio je testiranje nakon što je bio iskrcan s broda. Prema uputama epidemiologa cijela posada je testirana. O trošku Jadrolinije testirana je i posada koja je preuzela smjenu i sa zaraženim bila kratko u kontaktu. Nitko od testiranih nije bio pozitivan. Brod je odmah dezinficiran od strane ovlaštene tvrtke, poručuju na kraju u Jadroliniji.