Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski umjetnik Jure Lisak je »krivac« za Krešin mural

08.09.2020. 11:11


Ne tako davno iscrtavanje grafita i sve što ide uz tu danas urbanu subkulturu smatralo se nepristojnim, nerijetko i huliganskim izričajem koji se od strane službenih organa reda stavljao u kategoriju vandalizma nad javnim površinama. No, danas smo svjedoci da se grafiterstvo i oslikavanje murala bez ikakvih predrasuda smatra modernom umjetnošću. Dobro da je tako jer da nije onda Zadar ne bi dobio toliki broj prekrasnih murala koji su preplavili mnoge dotad bezlične zidove gradskih kvartova. Jedan od najčešćih »krivaca« za takve murale u našem gradu je 32-godišnji Jure Lisak čije je djelo i prekrasan mural posvećen košarkaškom velikanu Krešimiru Ćosiću u Ulici Frane Alfirevića na predjelu stare Voštarnice koji je prošlog petka svečano predstavljen zadarskoj javnosti.
– Kompoziciju sam organizirao u dogovoru s Krešinom kćerkom, Anom Ćosić Pajurin. Zajedno smo našli neki balans između onog što sam htio i onog što je zamislila obitelj Krešimira Ćosića. I to je bilo to, nema neke šire priče. Pristupio sam izradi, tehnike su bile različite i pristupi različiti tako da je ovo jedan rezultat skupa različitih tehnika i iskustava – skromno će Lisak kome je grafiterstvo i crtanje murala ipak sekundarna djelatnost. Njegova »struka« je zapravo kaligrafija s kojom se bavi preko 15 godina, ali kad je zadarska navijačka skupina Tornado u pitanju onda nije previše razmišljao te se rado odazvao njihovom pozivu.
– Počeo sam s grafitima kao subkulturom, a zadarska navijačka priča me »uvukla« u murale. Tako da praktički radim murale različitih opisa. Ne brojim koliko sam ih dosad napravio, bilo je tu dosta murala, a na ovom za Krešu sam radio debljih 10-11 dana. Mural je pun sitnih detalja. Od slova koja su vrlo sitna i rađena su na jedan tradicionalni pismoslikarski način, radi se o tradicijskom obrtu koji izumire, pa sve do murala na kojem je jednim dijelom korišten sprej kao i akrilne te uljene boje.
Iako zadarskom umjetniku s Melade Krešin mural nije bio dosad najteži zadatak ipak je nosio veliku odgovornost.
– Ovo možda nije bio najzahtjevniji mural koji sam dosad napravio, ali je svakako bio onaj koji je zahtijevao najveću dozu odgovornosti. Velika je čast izraditi ovakav mural jer je na njemu čovjek koji predstavlja toliko bogatstvo i toliku inspiraciju svojim djelovanjem tako da je sve to bilo i jedno opterećenje, ali i inspiracija u isto vrijeme, tako bih to opisao – zaključio je Lisak.