Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Da nije bilo kanadera, sve bi izgorilo, glavno da su pacijenti bili na sigurnom«

08.09.2021. 08:00


Nakon požara koji je izbio u ponedjeljak popodne kod Psihijatrijske bolnice Ugljan te nakon dramatične evakucaije pacijenata i dobre reakcije vatrogasaca, jučer su se na Ugljanu zbrajale štete, vršili izvidi policije, kao i građevinskih inženjera.
Kako je rekao ravnatelj Mladen Mavar, pacijenti su nekoliko sati bili izvan objekta, čak su i večeru pojeli vani.
– Važno je da smo sve pacijente i osoblje odmah evakuirali pa nismo ni bili u strahu da će se nekome nešto dogoditi. Jak vjetar je puhao i da nije bilo kanadera, sve bi se zapalilo. Ipak, imali smo sreće i Bog nas je čuvao. Sreća i da su naši objekti, četiri od njih friško obnovljena, ostali sačuvani. Što se tiče objekata, šteta je na krovištu jedne zgrade i na zgradi skladišta te garaža. Kako su rekli vatrogasci, vjerojatno je upaljena šiška s bora pala i zapalilia krovište. Srećom, brzo su to vatrogasci uočili i ugasili vatru. No, okoliš nam je posve uništen, dvadesetak metara do objekata, sve je popaljeno, rekao je Mavar, dodajući da je i policija bila na terenu te da je navodno vatra krenula s tri mjesta odjednom.
– Nisam to uspio vidjeti, a sad je sve crno, rekao je Mavar.
Prema jučerašnjem policijskom izvješću, dojava o požaru na otoku Ugljanu je zaprimljena u ponedjeljak oko 15,20 sati, a vatra se ubrzo proširila na borovu šumu te objekte bolnice.
– Požar je iza 18 sati stavljen pod nadzor, a u gašenju su sudjelovali pripadnici javne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava te su bili angažirani i kanaderi. U požaru su osim borove šume izgorjeli i građevinski objekti u sastavu bolnice, dok ozlijeđenih osoba nije bilo. Tijekom jutra će policijski službenici na mjestu događaja započeti očevid kako bi se utvrdio točan uzrok požara i nastala materijalna šteta, naveli su iz PU zadarske.
Pacijenti su se u ponedjeljak navečer, nakon što su vatrogasci potvrdili da više nema opasnosti, ipak vratili u bolnicu i tamo proveli mirnu noć.