Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šampionka na stazama Winnetoua

08.09.2021. 07:16


Tko se usuđuje – pobjeđuje, može se reći i za uspjeh koji je postigla Marta Grubić. Ona je na upravo održanom Zrmanja trailu, u iznimno zahtjevnim bespućima Bukovice, pretrčala stazu od 13 kilometara i na cilj stigla prva ostavivši iza sebe 248 natjecatelja od ukupno njih 254. Znači, prva u ženskoj i šesta u muškoj konkurenciji. Riječ je o međunarodnoj utrci na kojoj su, osim hrvatskih, nastupili predstavnici iz još osam država. Start i cilj bili su u mjestu Krupa, kod mosta u podnožju izvora rijeke.
– Tijekom gotovo svih 13 kilometara trčali smo uz rijeku Krupu, a nekoliko smo ju puta i pretrčali i doslovno se smočili do pasa. Trčalo se po oštrom, bukovačkom kamenjaru koji daje poseban šarm, na kojem nisu izostale ni balege od krava, koza i ovaca, a neki su natjecatelji morali zaobilaziti i krave. Trka je bila doista prava avantura u zemlji Winnetoua. Naime, upravo su neke scene iz ovog filma snimane na divnim područjima Lijepe Naše, uključujući i rijeku Zrmanju – ističe Marta ne krijući pritom zadovoljstvo postignutim uspjehom. Na upit je li joj je to prvi put da trči u Bukovici, odgovara kako je prije točno pet godina, u društvu svoje sestre, priznate hrvatske kardiologinje Petre Grubić Rotkvić, po prvi put u životu istrčala trail, i to upravo na Zrmanji.


Prvi put na Zrmanji
Tada, kako priča u ugodnom razgovoru, nije dobro znala ni što je trail, ni koje tenisice on zahtijeva, ni što su pametni satovi. Opušteno, ali čeličnom voljom da ipak prestigne sestru jer je nešto redovitije trenirala od nje, krenula je u utrku.
– Zbunjivao me teren, nisam imala pojma da će me dočekati bas takav kamenjar, ali ne dam se, idem dalje, miješaju se grupe trkača s više različitih distanci, pa više ne znam ni gdje sam, ni koja sam u poretku. Nekoliko kilometara prije cilja odlučujem se malo umiti u rijeci, i to upravo na onom dijelu gdje je rijeka bočata, odnosno gdje dolazi do miješanja rijeke Zrmanje i mora. Upozoravaju me na to, no ja si samo rashlađujem glavu jer je to najbolja metoda kada je prevruće. Zadnjim atomima snage stižem na cilj, i dalje ne znam koja sam, palim stranicu stotinka.hr, i za nekoliko minuta uviđam da sam došla prva. Odlično za prvi trail, pomislila sam ponosno i odlučila kako ću se sigurno jednom opet vratiti ondje.
Iako je staza sada bitno izmijenjena u odnosu na onu iz 2016. godine, kada se trčalo iz Krupe kanjonom prema Obrovcu, sada su i start, a i cilj bili u mjestu Krupa, a utrka je za nekoliko kilometara kraća. Krupa je, podsjetimo, malo mjesto u kojem izvire istoimena rijeka, koja teče kroz brojne usjeke u stijenama, a lokalno je stanovništvo vrijednost ove rijeke prepoznalo u pokretanju mlinova i navodnjavanju vrtova. Na svome kraju Krupa se ulijeva u rijeku Zrmanju, u čijim su čarima ove godine na trailu mogli uživati sudionici duže dionice, od 26 kilometara. Inače, za one koji se još uvijek nisu okušali u trailu, riječ je o kombinaciji trčanja, hodanja, planinarenja po raznim prirodnim terenima, odnosno po stazi koju je unaprijed označio organizator. Ova disciplina zadobiva sve veći broj svojih pobornika u Hrvatskoj koji stresne radne tjedne nadoknađuju aktivnim vikendima u prirodi. Upravo je to jedan od glavnih poticaja i Marti koja je inače zaposlena u agenciji za odnose s javnošću u Zagrebu.
– Mislim da je trčanje u neraskidivoj vezi s mojim poslom. Trčanje mi pomaže da se bolje koncentriram na ono što je važno i što je potrebno komunicirati, a i neke od najboljih ideja padaju mi na pamet baš dok trčim. Valjda mi je glava tada oslobođena svih tričarija.


Poveznica sa Zadrom
Malo Zadrana zna da Marta Grubić, pobjednica traila na Zrmanji i Krupi, ima zadarske i briševačke korijene. Otac Predrag Drago Grubić, uspješni direktor korporativnih komunikacija Adris grupe u Rovinju i jedan od najboljih PR stručnjaka u RH, rođeni je Briševljanac i nekadašnji nogometaš NK Zadar, najzaslužniji je za Martinu ljubav prema sportu.
– U mojoj obitelji se uvijek posebno držalo do sporta. Tata nas je uvijek poticao da uz učenje, ustrajemo i u sportskim aktivnostima, a sestra i ja odabrale smo rukomet. Uvijek bi govorio: ‘Ako dobiješ neku lošiju ocjenu u školi, onda se dokaži na utakmici. Uvijek je važno da barem u jednom području budeš uspješna.’ Tata je, inače, nogometni fanatik, ali ga je želja za znanjem odvukla u neke druge vode, premda i danas svakodnevno vježba u teretani i puno pješači što mu pomaže da mu tijelo i duh ostanu u ravnoteži.«
Nakon 14 godina bavljenja rukometom, Marta je odlučila ostati u sportu te se upravo nakon prvog Zrmanja traila intenzivnije počela baviti rekreativnim trčanjem. Danas trenira u Atletskom klubu Fit iz Zaprešića, koji su podigli šampioni hrvatskog cestovnog trčanja, izrazito talentirani Ante Živković, čiji su korijeni isto iz zadarskog područja (iz Karina) i nekadašnja prvakinja Hrvatske u trailu, Helena Gleđa.
– U Hrvatskoj je rekreativno trčanje sve više u porastu, a zadarsko područje nudi brojne utrke različitih disciplina za sve koji vole biti aktivni. Uz Zrmanju, istaknula bih i Kup Oluja, koja se trči na Musapstanu i oko Višnjika, Zadar Night Run i Zadar Sunset Run koje ljubiteljima aktivnog života omogućuju da Zadar dožive na jedinstven način – pojašnjava Marta i zaključuje kako su joj srcu ipak najdraže upravo trail utrke u prirodi.




Cestovna utrka ili trail?
Što je teže: klasična cestovna utrka ili trail?
– Trčanje je, u kojem god obliku, zahtjevno. Bilo ono na 100 metara ili maraton. Potrebno je jako puno treninga i znojenja da bi se napredovalo, i tu je ponekad riječ o tako malim pomicanjima, što mnoge obeshrabri. Mogu usporediti s rukometom, u rukometu možeš trenirati puno elemenata: obranu, napad, snagu, specifičan udarac… U trčanju si uvijek, nekako, sam sa sobom, sa svojom glavom i nogama koje te nekad slušaju, nekad ne i to treba prihvatiti ako u trčanju želiš napredovati.


More i Višnjik
Najdraža lokacija za trening u Zadru?
– Uvijek me veseli kada odmor u voljenom Zadru mogu, uz rodbinske susrete, spojiti i s aktivnostima. Rado trčim uz more, ali i na Višnjiku, i raduje me ondje vidjeti brojne generacije koje vježbaju: od veoma male djece, pa do odraslih ljudi. Mislim da odrasli svojim primjerom moraju pokazati djeci koliko je bavljenje sportom, u prirodi, važno za njihov razvoj, kako u smislu socijalizacije, odnosno druženja s drugima, tjelesnog razvoja, ali i discipline jer nas život tjera da budemo disciplinirani želimo li uspjeti u bilo kojem pogledu.


Rezultati
1. Dinko Solić (Varaždin) 1:08:41, 2. Goran Papeš (Zagorje Adventure Team) 1:10:26, 3. Eugen Zorić (KMG Zadar) 1:13:17, 4. Dejvid Vlasnik (SD Lastavica) 1:14:30, 5. Duje Žaja (Dračari) 1:25:48, 6. Marta Grubić (AK Fit)1:25:48…