Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U svlačionici vlada dobra atmosfera i vjerujem da bismo mogli napraviti dobar rezultat

08.09.2021. 07:10


Kada je ovo ljeto preuzeo klubu Sonika trener Stipe Kuliš odmah je znao čiji će broj prvi okrenuti kako bi osnažio momčad. Riječ je bila o nekadašnjem igraču Cibone i Zadra, sada već iskusnom 34-godišnjaku Petru Mariću koji se po drugi puta vratio u zelenu svlačionicu svog košarkaškog doma u Jazinama. U bogatoj igračkoj karijeri u kojoj je nosio dresove čak osam klubova Marić je dres Puntamike prvi puta navukao prije 11 godina kada je dobrim igrama pomogao tadašnjem Boriku doći do petog mjesta u Ligi za prvaka, najboljeg rezultata u povijesti kojeg su »Soniksi« izjednačili prošle sezone pod vodstvom Hrvoja Vlašića. U međuvremenu ga je put odveo do Zaboka, kluba u kojem je proveo sljedeće tri sezone i uvijek mu se rado vraćao, te riječkog Kvarnera odakle je na poziv Damira Mulaomerovića otišao u Cibonu. U Savskoj je proveo jednu sezonu, da bi se preko Zaboka i Zadra na polovici covidom skraćene sezone 2019./20. vratio u Puntamiku. Ipak, prošlo ljeto je ponovno odlučio promijeniti sredinu i vratiti se među »Žute lavove«, u čijim je redovima proveo ukupno pet godina života.
– Iskreno, tamo mi je uvijek bilo lijepo igrati. Ljudi u klubu su korektni, a što se tiče financijskog dijela nikada nije bilo kašnjenja kakva se događaju drugdje. Rekao bih da je to familijski klub u kojemu postoji velika razina povezanosti među ljudima, što je utjecalo na to da sam se toliko puta vraćao. Tko zna, možda se vratim još koji put – prisjetio se Petar Marić u uvodu svog nekadašnjeg poslodavca.


Dobra atmosfera
U Zaboku je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača s prosjecima od 11.3 poena, uz 3.9 asistencija i 40 posto šuta za tri poena, no na koncu je odlučio još jednom »dignuti sidro« i vratiti se u rodni grad.
– Iz obiteljskih razloga cilj mi je bio ove godine ostati u Zadru, a veliku ulogu je odigrala i činjenica da me Stipe Kuliš pozvao čim je saznao da će biti trener. Kazao mi je da sam mu velika želja, a pošto ga znam već godinama to je utjecalo na moj dolazak u Puntamiku – otkrio je iskusni košarkaš.
Po povratku u zelenu svlačionicu dočekali su ga »neki novi klinci«. Iz momčadi koja je prije dvije godine krenula u bitku za očuvanje premijerligaškog statusa ostali su tek kapetan Dino Palčić i Filip Jošić, dok je »staro lice« i Marino Šarlija s kojim je igrao kada je prvi put obukao dres Puntamike. No, trojici zadarskih mušketira treba dodati i Luku Tomasa te Gabriela Marića s kojima je prošle sezone dijelio svlačionicu u Zaboku.
– Stvarno smo prava ekipa te u svlačionici vlada jako dobra atmosfera. Trener Kuliš je to kvalitetno posložio i mislim da ćemo dobro izgledati na parketu – istaknuo je Petar Marić, koji je bio nešto škrtiji na riječima kada je govorio o rezultatskim ciljevima u novoj sezoni. Puntamičani su prošle godine iznenadili cjelokupnu košarkašku javnost zauzevši peto mjesto na ljestvici i pritom izjednačivši najbolji rezultat u povijesti kluba, no pitanje je mogu li to ponoviti.
– Uvijek treba težiti boljem ili istom rezultatu, no o tome je još uvijek rano govoriti jer nismo kompletni. Doći će nam još jedan ili dva igrača te ćemo o ciljevima moći pričati tek nakon što krene sezone i kada iz utakmice u utakmicu budemo vidjeli gdje smo u odnosu na ostale momčadi. Ipak, mislim da bismo ponovno mogli napraviti dobar uspjeh – rekao je 34-godišnji Zadranin.


Niska petorka
Sudeći prema viđenom u pripremnim utakmicama, »Soniksi« će gajiti brzu igru i većinu vremena igrati s niskom petorkom. Posljedica je to igračkog kadra koji se sastoji od za HT Premijer ligu potentne vanjske linije, ali i samo dva visoka igrača koji se trenutno nalaze pod ugovorom. Nema sumnje da će takva košarka stvoriti probleme velikom broju momčadi, no je li moguće »izvući« čitavu sezonu bez dubine u reketu?
– Mi smo prošle godine u Zaboku pokazali da je moguće. Često smo igrali s »četiri mala« i jednim visokim igračem, što se pokazalo dobrim. U HT Premijer ligi nema veliki broj dominantnih četvorki koje Gabriel Marić ili Zelanto ne bi mogli čuvati – zaključio je jedan od najiskusnijih u zelenim redovima.




Tri »Žuta lava«
Uz Petra Marića iz Zaboka su u Sonik ovo ljeto preselili i Gabriel Marić te Luka Tomas. Praktički »pola momčadi«. I dok se Petar vratio u rodni grad, potonja dvojica su u Jazine došla tražiti odskočnu stepenicu u karijeri te nije bilo nikakvih »ručkova« ili zajedničkih dogovora prilikom odabira kluba.
– S obojicom imam zaista pozitivna iskustva te se radi o mladim i perspektivnim momcima. Sva trojica smo bili trenerove želje te nitko od nas nije utjecao na ostale i »povukao« ih sa sobom. Igrom slučaja je ispalo da trener želi igrače Zaboka. Potpisao sam među prvima i Stipe me pitao o njihovom karakteru, no nikakvih posebnih dogovora ili zajedničkih ručkova nije bilo – otkrio je Petar Marić.


Ostaje li Marčinković?
Hrvatski reprezentativac Pavle Marčinković već neko vrijeme trenira sa Sonikom, pri čemu je bitnu ulogu odigrao i Petar Marić, Pavlov dugogodišnji prijatelj.
– Stipe me u nekoliko navrata na treningu pitao je li Pavle pronašao novi klub i bi li došao trenirati s nama. Rekao sam mu da ga kontaktira jer znam da bi mu dobro došlo da se s momčadi sprema za novu sezonu, a i nama bi dobro došlo imati još jednog igrača, pogotovo takvog kalibra, na treninzima. Na koncu su se dogovorili, no ne znam koliko je realno da ostane s nama jer se radi o igraču puno veće kvalitete i vjerojatno je samo pitanje dana kada ćemo ga izgubiti – kazao je Marić.