Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nakrivljen Cibonin toranj

Autor: Ivan Knežević

07.10.2008. 22:00
Nakrivljen Cibonin toranj

Foto: Denis LOVROVIĆ



Dakle, Zadar nakon dva kola NLB lige ima 2:0 i svakako je to lijepo vidjeti. Ima pobjedu protiv Cibone na njezinu parketu, ima izvrsno ozračje. A zanimljivo, još nije spreman 100 posto i još neko vrijeme neće biti
Nije Zadranima u utorak bilo kao onom Martinu što je išao u Zagreb, pa se Martin vratio iz Zagreba. Momčad Ace Petrovića, a u najavi su to rekli i svi igrači, išla je odlučna u namjeri da učini sve za pobjedu, pa što bude… Iako će svi koji su utakmicu gledali reći da nije bila riječ o velikoj partiji ni s jedne strane, svi će reći i da je Zadar zasluženo pobijedio. A u početku sezone, sezone u kojoj se trči za Euroligom, ipak su od igara važniji bodovi. Još i k tomu bodovi na suparničkom parketu. Pa još i na onakav način na koji je u utorak Zadar došao do bodova.
Protiv Cibone u Zagrebu potvrdilo se da Zadru nije prevelik i nerješiv problem suparničko vodstvo. Čak ni od desetak ili više poena. Splićani su u prvoj utakmici isto imali takvo vodstvo, a izgubili su. I Cibona je ostvarila rezultatsku prednost, a izgubila je. Kako je to Cibona došla do svoje prednosti, objasnio je Aco Petrović (vidi izvješće s konferencije za novinare!), ali ključno za pobjedu Zadra bilo je to što pristojno suparničko vodstvo nije donijelo slamanje Zadrova sustava. Ili krah. Dakle, vrlina je bila u tomu što je ustrajnost u traženju pravih rješenja za pravu igru bila na visokoj razini. Već u drugoj ovosezonskoj utakmici do izražaja je došla golema važnost opredjeljenja da momčad ima najmanje desetoricu igrača od kojih svaki u datom trenu može značajno pridonijeti i igri i pobjedi. Kako je to spomenuo i Dejan Ivanov, u prvoj utakmici protiv Splita neki su bili veoma dobri, neki nešto manje, a onda u Zagrebu obrnuto, ali u konačnici je uvijek to dovoljno za potpisivanje momčadske pobjede.
Podatak da je u drugom poluvremenu Zadar dao 57, a primio 41 poen (46:37 prvo poluvrijeme) može se raščlanjivati do mile volje i s različitih aspekata. No, najvažnije je da je u drugom poluvremenu u jednom trenu Zadar imao plus 10, što je s onih minus 10 koliko je Cibona bila imala isto tako u jednom trenu, punih 20 poena pozitive u korist Zadrana. To je postignuće do čijega je ostvarenja trebalo i orati i kopati, ali bogme i igrati – košarku. U igru je poveliku količinu snage unosio Dejan Ivanov, ne samo snage, dok je za košarkaške finese koje su izluđivale Cibonu stalno bio zadužen najmanje jedan igrač iz trenutačne postave. Kad je Damir Rančić uhvatio ruku i počeo tricama zasipati Cibonin koš, domaćin se našao u velikoj neprilici. Iznutra se nije mogao dovoljno dobro čuvati, a bogme ni više dovoljno dobro napadati, a izvani je primio odveć poena. Poslije, kad se utakmica izvrtjela tako da je Cibona čak i mrvicu zaprijetila, Zadar je na parketu imao ljude koji nisu pokleknuli. Ako ćemo se šaliti, možda bi Zadar trebao platiti dnevnicu onom sudcu koji je Dixonu bio dosudio prekršaj u napadu i zbog čega je Amerikanac izišao, a ušao Toni Prostran. Jednom od najboljih europskih juniora više vrijede nepune tri minute u kojima je bez kompleksa pod velikim pritiskom suparničkih igrača držao i prenosio loptu, nego u nekim utakmicama – cijela utakmica. Prostran (Stipčević je isto bio vani) je igrao točno kako zahtijeva situacija u čemu je imao golemu pomoć i golemu potporu suigrača. Ako ćemo otići malo dalje od važnosti pobjede i dvaju bodova, onda možemo reći da je Zadar jednim dijelom doškolovao Prostrana, a može se samo poželjeti da sutra u takvoj ili sličnoj situaciji i sa sličnim posljedicama budu i Popović i Olivari.
Dakle, Zadar nakon dva kola NLB lige ima 2:0 i svakako je to lijepo vidjeti. Ima pobjedu protiv Cibone na njezinu parketu, ima izvrsno ozračje. A zanimljivo, još nije spreman 100 posto i još neko vrijeme neće biti. To kaže i trener Aco Petrović, kaže kad god može. U subotu je u Zadru gost Bosna. Opet zanimljiva utakmica, bit će zanimljivo vidjeti kako će sve izgledati, tko će se od igrača izvući… U međuvremenu će, valjda, biti sve završeno s Marlonom Garnettom.
CIBONA – ZADAR 87:94
(24:19, 22:18, 15:27, 26:30)
Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja: 4000. Sudci: Jovčić (Srbija), Vojinović (C. Gora), Nešković (Srbija)
Cibona: Kus 3 (1 – 3), Krušlin, Longin 3, Prkačin, Troha 4, Vukušić 12 (2 – 3), Andrić 11 (3 – 4), Calloway 26 (9 – 9), Zubčić, Princ 2 (2 – 2), Rozić 9 (0 – 2), Marshall 17 (2 – 2)
Zadar: Rančić 20 (5 – 6), Perić 7 (3 – 3), Stipčević 9 (3 – 4), Dixon 5, Johnson 18 (4 – 6), Prostran 1 (1 – 2), Gečevski 20 (1 – 1), Ružić 2, Macura 1 (1 – 2), Ivanov 11 (3 – 5)
* Slobodna bacanja – Cibona 19 – 25, 76%; Zadar 21 – 29, 72%
* Osobne pogrješke – Cibona 29; Zadar 21
* Pet osobnih pogrješaka – Vukušić, Andrić, Rozić, Stipčević, Dixon
* Šut – Cibona 28 – 51, 46%; Zadar 31 – 56, 55%
* Skokovi – Cibona 22 + 7; Zadar 25 + 8
* Trice – Cibona 12 – 35, 34% (Calloway 3, Rozić 3, Marshall 3, Vukušić 2, Longin); Zadar 11 – 23, 48% (Rančić 5, Gečevski 3, Stipčević 2, Dixon)


POREDAK:


Crvena zvezda
4




Partizan
4


Hemofarm
4


Zadar
4


Budućnost
4


Split
3


Vojvodina
3


Union Olimpija
3


Bosna
3


FMP
2


Cibona
2


Helios
2


Zagreb
2


Krka
2


Raspored 3. kola, 11. listopada


Zadar – Bosna (18:00)


Helios – Krka


Hemofarm – Partizan


Zagreb – Cibona


Budućnost – Split


FMP – Vojvodina


C. zvezda – U. Olimpija