Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Promocija Nina na lovački način

Autor: Jurica Predovan

07.10.2008. 22:00
Promocija Nina na lovački način

Foto: Jurica PREDOVAN



Slijedi nam organizacija Državnog prvenstva pasa ptičara. Radi se o prvenstvu koje će se održati 11. i 12. listopada na našem terenu. Sljedeća manifestacija koja nam dolazi održat će se 24., 25. i 26. listopada, a radi se o Svjetskom prvenstvu Sv. Hubert pasa ptičara, kaže Neven Ljubičić, predsjednik LD Jarebica
Na području Grada Nina već dugi niz godina djeluje Lovačko društvo Jarebica Nin koja okuplja preko 250 članova, a predsjednik Jarebice Neven Ljubičić odrađuje svoj drugi četverogodišnji mandat u kojemu će, kako ističe, sve aktivnosti usmjeriti na uspjeh ovoga društva.
– Lovačko društvo Jarebica osnovano je prema prvim pisanim tragovima 1923. godine, no misli se da je društvo osnovano i prije sudeći prema lovnim iskaznicama ranijeg datuma. Lovačko društvo prestalo je djelovati jedino za vrijeme 2. svjetskog rata četiri godine. Nije se radilo u lovištu, nije se lovilo te nije bilo nikakvih aktivnosti, istaknuo je predsjednik društva Neven Ljubičić, dodajući kako se sve ostale godine pa i za vrijeme Domovinskog rata radilo i plaćalo članarinu.
Dresura pasa
– Tada se radilo u lovištu zahvaljujući prvenstveno tome što na našem području nije bilo ratnih djelovanja. Za vrijeme 1993. godine također se odvijala aktivnost i dresura pasa na predjelu Rašnovca. Također je i jedan talijanski dreser bio prisutan na terenu kada je pogođen radijski odašiljač na Rašnovcu. Imali smo veliku volju i bila je potreba da se pripreme psi za natjecanja, kazuje Ljubičić, dodajući kako je u početku djelovanja društva bilo jako malo članova, svega dvanaest, ali se iz godine u godinu taj broj povećavao, prisjeća se Ljubičić, naglasivši kako se tada moglo loviti po cijelom području bivše ninske općine.
 U Lovačko društvo Jarebica iz godine u godinu uključuju se i mlađi članovi. Formirano je 11 lovnih jedinica (Kožino, Petrčane, Zaton, Nin, Privlaka, Grbe, Vrsi, Ninski Stanovi, Poljica Brig, Poljica i Žerava).
Sve lovne jedinice, adekvatno broju članova s određenog područja, imaju delegate u skupštini te svako mjesto ima jednog predstavnika u izvršnom odboru neovisno o broju lovaca.
Od brojnih aktivnosti koje imaju tijekom cijele godine predsjednik Ljubičić izdvojio je veliku brigu za divljač kao i na puštanje matičnih jata fazana.
– Na našem području redovito vozimo vodu u polje i poznato je većini koji žive na našem području da nemamo dovoljno vode te se moramo pobrinuti kako bi za vrijeme ljetne suše održali divljač. Također smo nabavili i veliku cisternu od 3.000 litara te na taj način lakše dostavljamo vodu u bazene i pojilišta, a o tome se brinu zaposlenici društva. O malim pojilištima brinu se članovi društva koji se na svom području brinu za opskrbu vodom. Ove godine smo odlučili da lov bude pet tjedana, lovci će nakon duge stanke izaći na teren. Što se tiče glavne lovne sezone, ona obično počinje prvog tjedna u studenom ili zadnjeg u listopadu, ovisno o vremenskim uvjetima, kaže Ljubičić, dodajući kako imaju u planu deset lovnih dana.
Također je istaknuo da su do sada imali najbolji prihod od utakmica pasa i dresure, gdje su uprihodovali 440.000 kuna. Veliki problem vidi i u tome što svake godine imaju sve manje terena za natjecateljske utakmice, a razlog tome je povećanje broja stoke, kao i postavljanje mreža oko privatnih posjeda gdje ljudi ograđuju svoje zemljište te na taj način i sami lovci imaju manje prostora. Problem su i mnogi tereni koji se zakorovljuju pa se ulaže veliki trud na održavanje terena, a šišanjem korova pokušava se održati terene za predstojeće aktivnosti.
Sudionici iz 20 zemalja
– Slijedi nam organizacija Državnog prvenstva pasa ptičara. Radi se o prvenstvu koje će se održati 11. i 12. listopada na našem terenu. Sljedeća manifestacija koja nam dolazi održat će se 24., 25. i 26. listopada, a radi se o Svjetskom prvenstvu Sv. Hubert pasa ptičara. Radi se o natjecanju gdje lovac ide sa psom i odstreljuje maksimalno dva kljuna. Ukupan zbir bodova na tom natjecanju je 100, a lovac može prikupiti 70 bodova dok pas može prikupiti 30 bodova. To je natjecanje lovaca gdje se ocjenjuje ponašanje lovca na terenu, poznavanje oružja, poznavanje zaštite okoliša, prelaženje prepreka, itd., kazuje Ljubičić, dodajući kako na smotri očekuje 20 zemalja, a svaka ekipa broji najmanje 16 do 30 članova među kojima su lovci, treneri i dreseri. Također je istaknuo kako je to ujedno i jedna vrsta promocije cijelog našeg kraja jer će sudionici ovog događanja boraviti na našem području sedam dana, otkriva Ljubičić, dodajući kako trenutačno čiste teren za jesensku sjetvu.
– Planiramo također sjetvu djeteline. Divljač ne može opstati na terenima koji su dosta pogaženi, a opće poznato je da divljač ne voli terene na kojima boravi velik broj stoke. Prošle godine imali smo požar na predjelu Rašnova, a nedavno i veliki požar na području Žerave te se i na taj način smanjuje broj divljači, upozorava Ljubičić, dodajući kako je Jarebica društvo prvenstveno za zaštitu, zatim uzgoj, a tek onda izlov divljači.
O nekim nagađanjima kako se zakasnilo za plaćanje članarine Lovačkom savezu Hrvatske predsjednik Ljubičić rekao je kako je bilo malih propusta, ali su oni na vrijeme ispravljeni i postupilo se prema dogovoru s predstavnicima Lovačkog saveza Hrvatske.
– Imamo sve uredno podmirene obaveze prema Lovačkom savezu i vjerujem da do ovakvih i sličnih propusta više neće doći.
– Osnovni problem je što lovački savez traži uplatu do 31. ožujka, a mi prikupljamo sredstva do 31. srpnja. Dakle, ove godine nismo bili u stanju kreditirati lovce jer smo imali prošlogodišnju lošiju sezonu u kojoj smo ostvarili manje sredstava otprilike 70.000 kuna što je osnovni razlog zakašnjenju plaćanja članarine. Očito je da smo uspjeli podmiriti sve troškove koje smo imali te nam je nedostajalo sredstava za članarinu koju smo sada podmirili. Ove godine ići ćemo na promjenu i članstvo ćemo uvjetovati markicom koju će lovac platiti u sječnju, kaže Ljubičić.