Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zasjat će Srednjovjekovni i Prapovijesni odjel

Autor:

07.10.2008. 22:00
Zasjat će Srednjovjekovni i Prapovijesni odjel


Trenutačno je u tijeku čišćenje, lijepljenje legendi, printanje i slične finalne pripreme i to za otvorenje Srednjovjekovnog i Prapovijesnog odjela koje očekujemo početkom studenog te se nadamo da će biti vezani i uz predstavljanje 22. broja našeg časopisa, kazala je Kornelija Giunio
Svi oni mnogobrojni posjetitelji koji su ovog ljeta uživali u ljepotama Zadra i njegovoj bogatoj kulturnoj baštini i ove su sezone ostali uskraćeni za razgledavanje vrijedne povijesne zbirke i to ponovno one zadarskog Arheološkog muzeja.
Splet poslova
Podsjetimo, naime, prema prvotnim najavama obnova zadarskog Arheološkog muzeja trebala je biti završena još prije gotovo godinu dana, no s obzirom da je ipak riječ o veoma kompleksnom spletu poslova, cijeli je proces u konačnici bilo potrebno prolongirati.
Poznato je također kako bi ovim obnavljanjem zadarski Arheološki muzej trebao zasjati u potpuno novom ruhu, odnosno doživjeti pravo “osvježenje” interijera koji između ostalog podrazumijeva i rasvjetu vitrina te prijevode na engleski pored svakog izloženog materijala.
U razgovoru s Kornelijom Giunio, voditeljicom Antičkog odjela Arheološkog muzeja saznajemo kako je prizemlje rezervirano za srednjovjekovnu postavu, na drugom katu će biti prapovijesni izlošci, dok je srednja razina, odnosno prvi kat u cijelosti predviđen za antički zbirku.
– Trenutačno je u tijeku čišćenje, lijepljenje legendi, printanje i slične finalne pripreme i to za otvorenje Srednjovjekovnog i Prapovijesnog odjela koje očekujemo početkom studenog te se nadamo da će biti vezani i uz predstavljanje 22. broja našeg časopisa, kazala je Giunio, napomenuvši kako još sve ovisi o detaljima te eventualnim problemima koji bi se mogli pojaviti u hodu.
Osim toga, voditeljica Antičkog odjela napominje kako je otvaranja spomenutog odjela muzeja, na neki način uvjetovano i štandovima postavljenim ispred samog muzeja.
Antički postav
– S obzirom da se ispred muzeja nalaze štandovi, zbog njih je nemoguće oprati stakla te se pripremiti za rad. Osim toga, nedavno smo na prozore postavili i nove fotografije koje se, upravo zbog štandova ne vide, kazala je Giunio, istaknuvši kako se nada da će i štandovima uskoro “isteći rok” te da će im se i prije otvaranja osloboditi prostor neophodan za rad.
Za razliku od Srednjovjekovnog i Prapovijesnog odjela, koji bi već u ovoj godini trebali zasjati, pripreme za konačno otvaranje i Antičkog odjela koji Zadar nije imao posljednja gotovo tri desetljeća, trajat će nešto duže.
– Antički postav je kompletno novi, a trebao bi biti gotov tek koncem iduće godine te razinu muzeja podići veoma visoko. Iako su, s obzirom da u potpunosti ovisimo o financijama iz Ministarstva kulture, promjene u rokovima te sa samim konceptom postava, još moguće, kazala je Giunio.
Koncept antičkog postava odavno je dovršen, a obuhvaćat će dio ranijih izložaka, ali i izbor najnovije građe pronađene po nekropolama na Relji.