Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Željko Grbić novi načelnik Privlake

Autor: Velimir Brkić

07.10.2008. 22:00
Željko Grbić novi načelnik Privlake

Foto: Branko BOŽIĆ



Istaknuti HDZ-ovac Željko Grbić, vlasnik tvrtke “Sveti Rok” i dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća, novi je načelnik Općine Privlaka. Na mjesto predsjednika OV-a odsad će sjediti Željko Zorić (HSP) dok će funkciju dopredsjednika OV-a obnašati Gašpar Begonja (HDZ). Privlački donačelnik i dalje ostaje Dalibor Glavan Dado (HSP). Na upražnjeno mjesto HDZ-a u Općinskom vijeću umjesto načelnika Grbića  ponovno je kooptiran Nikola Begonja.
Većinska je to odluka nazočnih vijećnika na sjednici OV-a održanoj u utorak navečer. A da se nije izabrao novi načelnik u Privlaku bi ovih dana došao povjerenik Vlade RH, koji samo sedam mjeseci prije redovnih lokalnih izbora u roku od 60 dana mora raspisati nove, prijevremene i nimalo jeftine izbore.
Na sjednici je nazočilo devet od trinaest vijećnika Općinskog vijeća koje je sastavljeno od 5 vijećnika HDZ-a, 2 HSP-a, 3 SDP-a i 3 nezavisna vijećnika. Za novog načelnika, doznajemo, glasovalo je sedam od devet nazočnih vijećnika – Gašpar Begonja, Mate Pupovac i Željko Grbić (HDZ),  Dalibor Glavan Dado i Željko Zorić (HSP), Zoran Glavan (SDP) te nezavisni Ivica Glavan Đobo. Dosadašnji načelnik, odsad član OV-a, Kažo Kolanović (HDZ) ostao je suzdržan dok je Bore Glavan (HDZ) prije glasovanja napustio sjednicu. Inače, Bore Glavan bio je jedan od najozbiljnijih HDZ-ovih kandidata za vruću načelnikovu stolicu na, posljednjih mjeseci, nadasve turbulentnoj privlačkoj političkoj sceni.
Nakon što je gotovo punih 12 godina bio načelnik Općine Privlaka, Kažo Kolanović napušta mjesto prvog čovjeka naselja i općine na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije koje sa preko 3.000 žitelja bilježi već 712 godina pisane povijesti. Iza Kolanovića su ostali brojni realizirani projekti na dobrobit svih Privlačana. Kolanović je napustio vruću načelničku fotelju dok su u tijeku ili pred početkom nekoliko projekata vezanih uz turizam, ali i infrastrukturu poput toliko željene zaobilaznice, izgradnje šetnica i završetak SC Sabunike te drugih kapitalnih ulaganja koja slijede pomorsku tradiciju ovoga mjesta kao što je projekt izgradnje marine vrijedne 24 milijuna kuna.
Izborom novog načelnika ostala je i dalje na snazi Odluka Vijeća da se  pokrene proces o razvrgavanju ugovora sa tvrtkom RO-RO gradnja zbog neispunjenja obveza iz ugovora samim tim i nanošenja materijalne štete Općini Privlaka u svezi dugogodišnje privlačke trakavice, zemljišta “Kulina” kod Virskog mosta. RO-RO je tvrtka u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Želimira Doddera, poznatog iz afere “Paška rebra”. Inače, “Kulina” i tvrtka RO-RO gotovo izravno su i utjecali da Kolanović samo sedam mjeseci od novih lokalnih izbora izgubi načelničku fotelju.
Podsjetimo, Općina Privlaka je radi utrška novčanih sredstava za izgradnju komunalne infrastrukture, još 1999. godine započela prodavati 160.000 četvornih metara općinskog zemljišta na Kulini. Uspjela to tek u četvrtom pokušaju kad je za investitora prihvaćena  RO-RO gradnja, koja je za četvorni metar zemljišta uplatila 131 kunu te su za svih 160.000 četvornih metara zemljišta isplatili približno 22 milijuna kuna. No posao sa zagrebačkom RO-RO gradnjom za određene općinske vijećnike počeo je biti sumnjiv jer se po internetu mimo potpisanog ugovora navodno vrtjela prodaja zemljišta nekom trećem kupcu po 73 eura za četvorni metar. Nagađalo se da i to da je stvarni kupac zemljišta na Kulini Hypo banka i da ga je opteretila s 39 milijuna kuna zaduženja. No jedno je zasigurno sigurno, zagrebačka tvrtka RO-RO gradnja Općini Privlaka isplatila je 22 milijuna kuna preko Hypo banke.
U međuvremenu pojedini vijećnici navodno dolaze do podataka da je na zemljište “Kulina” nakon suglasnosti načelnika Kolanovića uknjiženo novo založno pravo u iznosu  od 21 milijun kuna, što znači ukupno oko 50 milijuna kuna.
“Vrući krumpir” zemljišta “Kulina” naslijedio je poznati gospodarstvenik Željko Grbić, barem do redovnih lokalnih, neposrednih izbora u svibnju iduće godine.


NAČELNIK VOLONTER


Čast mi je ali i velika obveza da sam izabran na čelnu funkciju Općine Privlaka i to samo sedam mjeseci pred redovne lokalne izbore. Neće biti lagodno i lako, svi u Općinskom poglavarstvu i Vijeću trebamo dobro “zasukati rukave”, poručio Željko Grbić koji će kao vlasnik tvrtke “Sveti Rok” nimalo laku načelničku funkciju obnašati volonterski.
– Osnovna mi je namjera nastaviti sve započete projekte kako bi u svakom smislu stvorili bolje uvjete za život svim Privlačanima. Ne postoji problem o kojem se ne smije i ne može razgovarati, niti problem koji se ne može riješiti. U radnom vremenu bit ću dostupan svima, od socijalnih slučajeva do poslovnih uglednika, najavio je načelnik Grbić.