Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čarobni magarčići zadarskih odgojiteljica

Autor:

07.10.2009. 22:00
Čarobni magarčići zadarskih odgojiteljica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovogodišnja međunarodna manifestacija pod nazivom „Zemlja bez granica” u Osijeku za zadarski dječji vrtić vrtić „Radost” ostat će u lijepom sjećanju. Razlog tome jest uspjeh  što su ga na tamošnjim kreativnim radionicama, u trajanju od 30. kolovoza do 6. rujna, postigle dvije odgajateljice, Branka Župan i Draženka Kirigin, te svojim „čarobnim magarčićima” i radionicom „Povuci san za rep” osvojile prvu nagradu, i to putovanje u Švicarsku u travnju iduće godine.
Riječ je, naime, o tradicionalnoj manifestaciji koja je u Osijeku ovaj put organizirana šestu godinu zaredom u organizaciji Udruge Breza, osječke udruge za rad s mladima, a koja je ove godine nosila naslov „Sanjam”. Kako pojašnjavaju Branka i Draženka, odgajateljice u područnom dječjem vrtiću „Grigor Vitez” i voditeljice srednje jasličke skupine, magarčići su izrađeni te prvi put javnosti predstavljeni još 2007. godine u povodu Dana planeta Zemlje, kada su također pobrali same pohvale.
– Magarčiće su prije dvije godine izradila djeca našeg vrtića tada predškolske dobi, a izrađeni su od kaširanog novinskog papira na drvenom kosturu. S njima smo se ove godine prvi put predstavili u Osijeku i to zahvaljujući Suzani Vargović, voditeljici Udruge Breza, koja je magarčiće prepoznala kao nešto iznimno kreativno što mora biti pokazano i pozvala nas na sudjelovanje na ovogodišnjim osječkim radionicama, kazale su Branka i Draženka, pojasnivši kako su pet dana provele u svojoj radionici organiziranoj u osječkoj Ekonomskoj školi u kojoj su njihovi magarci postali „čarobni magarčići”, koji su zadnji dan predstavljeni u Osječkoj tvrđi.
Ističu također kako je na ovogodišnjoj manifestaciji nastupilo četrdesetak sudionika iz cijelog svijeta i to u najrazličitijim vidovima umjetnosti, od novinarskog, glumačkog, pjevačkog pa do vrtićkog i školskog, gdje su među hrvatskim predstavnicima, osim ovog zadarskog vrtića, nastupili i škola iz Pakoštana te jedan osječki vrtić.
– Ovih je šest dana uistinu bilo nezaboravno, obilježeno je samo lijepim druženjem i uspomenama. Bilo je zaista zabavno i imale smo priliku vidjeti puno toga novog i zanimljivog zahvaljujući raznovrsnim domišljatim radionicama. S nama je u Osijeku bila i naša ravnateljica, Biserka Belić te Ivanka Subašić sa Sveučilišta u Zadru, naša vanjska suradnica. Dosta smo i radili jer svih pet dana imali smo dvije radionice dnevno u kojoj je sudjelovalo tridesetero djece iz osječkih škola i vrtića, a koji su se samovoljno odlučili za našu radionicu, pojašnjavaju odgajateljice, napomenivši kako su ovi mališani zaista sve pustili mašti na volju pa su tako magarčiće bojali i lakirali stvorivši od njih tematske likove, kao što je primjerice bio „magarac intelektulac”, „magarac umazan pekmezom” i slično.
Ovi uređeni magarci postali su tako „čarobni magarčići”, a na prezentaciji zadnjeg dana manifestacije gdje su bili izloženi pobrali su simpatije svih sudionika, organizatora, djece i njihovih roditelja, koji su svoje glasove slali putem internetskog portala te „čarobnim magarčićima” priuštili nagradno putovanje.
Branka i Draženka napominju i to kako su jedan od ovih dana imali priliku i predstaviti svoj grad i Zadarsku županiju pa su tako sudionicima i organizatorima ponudili slasne tradicionalne delicije zadarskog kraja, a na CD-u su prezentirali i slike Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Naglasile su također kako njih dvije zajedno rade već dugi niz godina te da se jako dobro nadopunjuju i slažu u svom poslu što je itekako pomoglo za ovaj uspjeh. Dokazuju to i njihovi raniji uspjesi među kojima je i onaj od prije dvije godine, kada su u povodu spomenutog Dana planeta Zemlje, tri djevojčice, Gabrijela, Lucija i Nika, izradile tri crteža na temu „Magarci nekada” i to tehnikom lavirani tuš, te s njima osvojile nagradu na nivou Hrvatske turističke zajednice.