Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Srpska manjina ima pravo na 4 vijećnika i zamjenika župana

Autor: Nives Rogoznica

07.10.2009. 22:00
Srpska manjina ima pravo na 4 vijećnika i zamjenika župana

Foto: Vedran SITNICA



Pripadnici srpske nacionalne ostvaruju pravo na razmjernu zastupljenost u Skupštini Zadarske županije, te pravo na mjesto zamjenika župana, što mora biti propisano županijskim Statutom, stoji u odgovoru Ministarstva uprave kojeg potpisuje ministar Davorin Mlakar


Većina u Skupštini Zadarske županije ostala je bez aduta kojima bi mogla opravdavati daljnje izbjegavanje primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, to jest nedonošenje izmjena Statuta Zadarske županije na način da u njega bude uneseno kako u Skupštini mora biti četvero vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine, te kako jedan da zamjenika župana treba biti pripadnik iste manjine.
Na sjednici održanoj u srpnju vijećnici većinske koalicije (HDZ-HSS-HSP-HSLS-HSU)  umjesto ovako decidirane statutarne odredbe usvojili su članak po kojem „Skupština može imati i više od 41. člana ukoliko se primjenom odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ostvare za to propisani uvjeti”. Vijećnici većine predvođeni Željkom Lončarom (HDZ) ovakvu su odluku obrazlagali nerazumijevanjem zakona po pitanju treba li broj vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine biti određen prema broju pripadnika ove manjine kakav je zabilježen u popisu stanovništva iz 2001, ili prema posljednjem potvrđenom popisu birača. Stoga je Odbor za statut i poslovnik Županijske skupštine zatražio tumačenje zakona od strane saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a ovo je tijelo upit proslijedilo Ministarstvu uprave.
-Ministarstvo uprave se očituje da se vezano za usklađivanje Statuta Zadarske županije s odredbama članka 20. i članka 22. stavak 1, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno vezano za određivanje broja pripadnika srpske nacionalne manjine radi ostvarivanja prava na zastupljenost u predstavničkom i izvršnom tijelu Županije, kao relevantni imaju koristiti podaci o udjelu pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu županije sukladno popisu birača koji je potvrđen pred odražavanje izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru koji su održani 25. studenog 2007. godine. Napominjemo da, budući da prema relevantnim podacima Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, pripadnici srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu Zadarske županije sudjeluju s 10.94 % posto, pripadnici srpske nacionalne manjine temeljem odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ostvaruju pravo na razmjernu zastupljenost u Skupštini Zadarske županije, te pravo na mjesto zamjenika župana, što mora biti propisano županijskim Statutom, stoji u odgovoru Ministarstva uprave kojeg potpisuje ministar Davorin Mlakar.


 ČAKIĆ: OČEKUJEM DA SKUPŠTINA IZMIJENI STATUT




– Očekujem da Skupština Zadarske županije izmijeni statut prema onome što stoji u odgovoru Ministarstva uprave. Vijećnik Željko Lončar (HDZ) je na sjednici Skupštine na kojoj se o tome raspravljalo kazao kako će Skupština postupiti prema odgovoru kojeg dobije. Odgovor je stigao i nikakvih razloga daljnjeg odgađanja ne može biti, kazao je Veselko Čakć, tajnik Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Zadar i Zadarsku županiju.


 IZMJENE STATUTA SLJEDEĆI TJEDAN?


Predsjednik Odbora za statut i poslovnik Županijske skupštine Zadarske županije Ivica Erlić očekuje kako će se prijedlog izmjena Statuta naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine koja će se održati 15. listopada.
-Upoznat sam s tim da je stigao odgovor Ministarstva uprave i sazvat ću sjednicu Odbora za statut i poslovnik u ponedjeljak ili utorak. Odgovor kojeg je Ministarstvo uprave dostavilo bit će dan na raspravu članovim Odbora, i očekujem da ćemo donijeti prijedlog izmjena Statuta sukladno dostavljenom odgovoru. Mišljenja sam da neće biti nikakvih problema, rekao je Erlić.