Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večer poezije u čast Gospe od Ružarija

Autor: Dragana Glavočić

07.10.2009. 22:00
Večer poezije u čast Gospe od Ružarija

Foto: Adam VIDAS



U povodu blagdana Gospe od Ružarija, galerijski prostor POU Dom na žalu Preko u srijedu je bio prepun otočana koji su htjeli uživati u duhovnoj poeziji. Večer je organizirala Udruga žena Luzor iz Preka. Devet pjesnika s otoka Ugljana recitiralo je poeziju posvećenu Bogu i Majci Božjoj. Program je vodila Maja Dunatov, a svoje su stihove kazivali Ante Tonči Valčić, Biserka Perić, Sonja Kačan, Veronika Marcelić, Miljenko Gregov, Tatjana Martinov, Mercedes Barić, Nensi Buble i Vesna Benić. Crkveni zbor Sv. Ceclilije na početku večeri otpjevao je pjesmu “Gospe ribara, težaka”, a potom je fra Božo Sučić kazao par duhovnih misli.
– Majka Božja prva je pjesnikinja duhovne poezije iz koje su u susretu sa svojom rođakinjom Elizabetom potekli stihovi hvalospjeva “Veliča duša moja Gospodina”, kazao je fra Sučić.
U pjesmama koje su recitirali otočni pjesnici odjekivale su molitve upućene Svevišnjemu, ljudska patnja prožeta spoznajom o prisutnosti Boga u životu, molitva za Marijinim zagovorom.
Sonja Kačan predsjednica Udruge kazala je da s ovom večeri poezije počinje zimska sezona događanja u Preku.
– Tijekom ljeta Udruga žena Luzor organizirala je nekoliko događanja te su nam posjetitelji sugerirali da bi i zimi trebale nastaviti s tim aktivnostima. Tako smo se odlučile organizirati večeri duhovne poezije u čast Gospi od Ruzarija, kazala je Kačan.