Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za novi “Zagreb” oko 5 milijuna eura

Autor:

07.10.2009. 22:00
Za novi “Zagreb” oko 5 milijuna eura

Foto: Adam VIDAS



Dio apartmana koji gledaju na more bit će dvoetažni. U unutrašnjosti hotela bit će i nekoliko popratnih prostora, dvorana za kongrese, dok je na samom vrhu objekta predviđeno uređenje bazena. Također nešto prostora predviđeno je za ugostiteljsku i trgovačku djelatnost, kaže Leo Pavić, tehnički direktor Hotela Zadar


Da Zadru kao  turistički usmjerenom gradu  nedostaje hotelskih kapaciteta, ističe se već jako dugo.  Početne korake u tom pravcu  označilo je otvorenje hotela  Bastion na Muraju, no kao  nezaobilazni potencijal, kada  je ova tema u pitanju, redovito se ističe mogućnost i  potreba uređenja i stavljanja  u funkciju nekadašnjeg hotela  “Zagreb”.
Smješten na posebno atraktivnoj lokaciji, na rivi, godinama već ne prima goste, a  od njegova prostora trenutačno se koristi tek restoran u  prizemlju. Iako je idejni projekt za uređenje hotela već  dovršen, sama realizacija ipak  neće uslijediti tako skoro, budući da je prethodno potrebno privesti kraju ješ nekoliko  važnih faza. Pojašnjava nam  to Leo Pavić, tehnički direktor Hotela Zadar u čijem se  vlasništvu hotel “Zagreb” nalazi.
– Prva faza, odnosno izrada  idejnoga projekta je dovršena, a s obzirom da je  zgrada smještena u sklopu  zaštićene povijesne cjeline i  podliježe posebnim propisima, sada je na redu ishodovanje suglasnosti od Grada  i nadležnih tijela. Nakon toga  krenut će se na pripremu projektne dokumentacije, a potom, kaže Pavić, sa svim pribavljenim suglasnostima, ići  će se prema Uredu za graditeljstvo s traženjem  građevinske dozvole. Nju je  pak, potrebno ishodovati budući da se neće raditi tek o  adaptaciji, već kompletnom  preuređenju hotela, pri čemu  će gotovo cijela unutrašnjost  biti porušena, od stare gradnje zadržat će se samo vanjski zidovi te se planira i  određena dogradnja.
– Ulaz u sam hotel ne bi bio  s ceste, već s bočne strane, iz  parka. Tu se predviđa  uređenje polukružnog prilaza  za automobile te gospodarski  ulaz za podzemne garaže. Iznad ulaza, na katu – a to je  nadogradnja uz samu zgradu,  za koju moramo ishoditi suglasnost Grada Zadra i Ureda  za urbanizam – trebao bi biti  ostakljeni restoran, iznosi Pavić neka od planiranih  rješenja prema idejnome projektu arhitekta Igora Pedišića.
Hotel će imati 64 smještajne jedinice. Sobe visoke kategorije bit će s pogledom na  more, a drugi dio će gledati  prema gradu.
– Dio apartmana koji gledaju na more bit će dvoetažni.  U unutrašnjosti hotela bit će i  nekoliko popratnih prostora,  dvorana za kongrese, dok je  na samom vrhu objekta predviđeno uređenje bazena. Također, kaže Pavić, nešto prostora predviđeno je za ugostiteljsku i trgovačku djelatnost.
Cijela investicija vrijedna je  minimalno 5 milijuna eura.  Za vrijeme dok se obavljaju  sve navedene pripreme, a nakon izrade troškovnika, krenut će se s traženjem ponuda  za izvođača radova koji bi,  optimističan je Pavić, ako sve  bude išlo po planu, za godinu  dana mogli i početi.