Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar se okreće suncu

Autor:

07.10.2009. 22:00
Zadar se okreće suncu

Foto: Filip BRALA



Lokalni obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te održiva (organska) poljoprivreda teme su s kojima ne možemo pogriješiti, istaknuo je Zoran Skala govoreći o uzrocima krize


U sklopu projekta “Solarni pozdrav Dalmaciji”, Solarni klaster i Eko-Zadar organizirali su tribinu u utorak u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Cijela tribina bila je posvećena upotrebi solarne energije, a predavači Zoran Skala i Vjeran Piršić istakli su važne činjenice koje govore u prilog iskoristivosti obnovljivih izvora energije, ponajprije energije sunca. Goste su najavile Atana Grbić i Nives Rogoznica iz Udruge Eko-Zadar.
Na početku tribine posjetiteljima se obratio dogradonačelnik Grgurović koji je rekao kako su u Gradu Zadru svjesni sunčevog potencijala te da već neko vrijeme rade na sličnim projektima.
– Imamo nekoliko projekata vezanih za solarnu energiju. U zoni Crno radit će se solarna elektrana jačine 4 MW, vrijednost projekta je oko 50 milijuna eura, a imat će 100 zaposlenika. Uz ovaj projekt na Sveučilištu u Zadru osnovat će se i odjel za obnovljive izvore energije. Imamo projekt solarnog grijanja bazena na čemu će ušteda biti 60 posto sadašnjih troškova, a u planu imamo i projekt za otoke gdje ćemo usvesti sustave centralnog grijanja, solarnog i plinskog, rekao je Grgurović.
Okupljene je pozdravio i Vedran Horvat, voditelj zaklade Heinrich Boll koji je kako Hrvatska ima jako visok i neiskorišten sunčev potencijal.
Zoran Skala, viši savjetnik u Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, održao je zanimljivo predavanje pod nazivom “Što treba znati o krizi i kako se s krizom nositi lokalno”.
– Korijenski uzroci krize nastali su u 20. stoljeću, za 50 puta porasla je potrošnja fosilnih goriva, industrijska proizvodnja i globalni BDP, dok su u isto vrijeme uništeni bioraznolikost, neobnovljivi resursi i pola svjetskih šuma. Više se ne može izvući i ova kriza nije kao prethodne. Ideje za izlazak iz krize ključaju svugdje u svijetu, diljem svijeta zbiva se tiha lokalna revolucija, a prvi korak je početi razgovarati. Ne smijemo trošiti vrijeme i novac u popravljanje potrošenih razvojnih modela. Lokalni obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitos te održiva (organska) poljoprivreda su teme s kojima ne možemo pogriješiti, rekao je Skala istakao je i kako globalna pravila igre određuju MMF, WTO i WB koji su sami krivi za krizu a sada nam govore što i kako da radimo.
Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner govorio je o mogućnostima korištenja solarne energije u domaćinstvima i gospodarstvu.
– Solarna energija je u Hrvatskoj isplativa, a prema novoj strategiji o energiji RH gradile bi se termo-elektrane ili čak nuklearka. Zbog raznih lobija koji bi u tome zarađivali, mi bi plaćali tuđe tehnologije, goriva i radnike. Cijela ekipa koja je radila tu strategiju duboko je u fosilnim gorivima. Solarna ploča stara je više od 20 godina, rađaju se nove tehnologije koje su višestruko jeftinije, rekao je Piršić ističući kako sunce nikad neće nestati, jer ukoliko nestane nestat će i života na Zemlji.