Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gregov: Odluka Gradskog vijeća nije u skladu sa zakonom

07.10.2010. 22:00
Gregov: Odluka Gradskog vijeća nije u skladu sa zakonom


Ako treba, možemo to raspraviti uz arbitražu na javnoj tribini, poručio je Gregov vladajućoj koaliciji


Nova Odluka o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora nije u skladu sa zakonom, ustvrdio je vijećnik HNS-a Ivo Gregov u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je zajedno sa stranačkom kolegicom, također vijećnicom u Gradskom vijeću, Vesnom Sabolić i vijećnikom DSU Željkom Perovićem pojasnio razloge zbog kojih su opozicijske stranke u utorak napustile sjednicu Gradskog vijeća. Odluka o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora je donesena u srijedu  poslijepodne na sjednici na kojoj nije bilo vijećnika SDP-a, HNS-a i DSU.
-Čudi me da se su usudili komentirati da ne poznajemo zakon, rekao je Gregov osvrćući se na izjavu vijećnika HSLS-a Željka Predovana koji je kazao kako se SDP-ovci nisu pojavili na nastavku sjednice jer Ingrid Antičevič-Marinović ne želi priznati pogrešku.
– I mi imamo svoju Milicu Cipci, odgovorio je Gregov na pitanje novinara da komentira Predovanovo sudjelovanje i istupe na sjednici Gradskog vijeća. 
– Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jasno kaže da se kod provođenja izbora za mjesne odbore primjenjuju odredbe Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne (regionalne) samouprave u kojem decidirano stoji kako se sredstva za provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora osiguravaju u proračuna jedinice lokalne samouprave i kako ta sredstva prema potrebi raspoređuje izborno povjerenstvo, kazao je Gregov napominjući kako je, i prvom prijedlogu Odluke bilo predviđeno da o raspoređivanju tih sredstava odlučuje gradonačelnik.
.- Donesena je odluka o da raspoređivanju sredstava odlučuje Gradsko vijeće što jest transparentnije, ali nije u skladu za zakonom. Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne (regionalne) samouprave nije adekvatno primijenjen u Odluci o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora. Ako treba, možemo to raspraviti uz arbitražu na javnoj tribini, ali njihov ovakav postupak pokazuje i kakav je njihov stav prema mjesnim odborima, dodao je Gregov .
Ponovio je i  kako Gradsko izborno povjerenstvo, uz stalni sastav kojeg čine predsjednik i dva člana te njihovi zamjenici,  treba imati prošireni sastav kojeg čine pripadnici političkih stranaka sukladno stranačkom sastavu Gradskog vijeća, dok prema Odluci izostaje prošireni sastav u kojem bi bili upravo pripadnici političkih stranaka.
-Nisu ponudili nikakvo vjerodostojno obrazloženje zbog koje bi Gradsko izborno povjerenstvo bilo ustrojeno  na takav  način. Prvo su kazali kako treba biti ustrojeno kao DIP,a kasnije su se pozivali na model Ustavnog suda, također je kazao je Gregov navodeći kako kod izbora za mjesne odbore koje provodi Izborno povjerenstvo za vijeća mjesnih odbora, ako se želi govoriti o analogijama, Gradsko izborno povjerenstvo može jedino biti ustrojeno jedino po uzoru na Županijsko izborno povjerenstvo.
Odgovarajući na pitanje, Gregov je rekao i kako smatra da bi sredstva za provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora trebalo raspoređivati Izborno povjerenstvo za vijeća mjesnih odbora.
-Sjednicu smo napustili zato što nam nije na adekvatan način obrazloženo  zbog čega se Odluka mijenja i zato što se nisu poštovale zakonske odredbe, kazala je Vesna Sabolić koja se također osvrnula na istup  Željka Predovana koji je za govornicom u Gradskom vijeću izjavio kako je opozicija amo željela  naknadu,  to jest „pinkicu za nerad  jer zamjenici nemaju što raditi”.
– Mi samo želimo znati kolika je ta pinkica. Ako govorimo o pet ili šest tisuća kuna, to je Predovanu možda pinikca, ali za stranke opozicije i građane to nije pinikca, kazala je Sabolić.
Gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću koji je novinarima na sjednici Vijeća podijelio odluku Grada Rijeke po kojoj ulogu GIP-a preuzima gradonačelnik,  Sabolić  je poručila neka pogleda internetsku stranicu Grada Dubrovnika koji ima izbore za vijeća mjesnih odbora raspisane za 7. studenog.
– 21. rujna su na tim stranicama date sve upute i izviješće o radu mjesnih odbora. Izviješće o radu i jest ono najvažnije. Izbori za mjesne odbore najvažniji su izbori jer se u mjesnim odborima, kada oni funkcioniraju po zakonu, najbolje čuje glas građana. Mjesni odori u Zadru do sada nisu funkcionirali i HDZ želi da tako bude i nakon ovih izbora. Prostorije mjesnih odbora su  iznajmljene, a mi ne možemo dobiti odgovor na pitanje koliko je novca donijela ta ekonomska djelatnost.  To želimo promijeniti, zaključila je  Sabolić i dodala kako na će HNS na liste za Vijeća mjesnih odbor a uključiti i  nestranačke kandidate de koji žele raditi na dobrobit svojeg kvarta.


 PEROVIĆ:NE VJERUJEMO NIKOME




– Ne  smijemo biti lakovjerni jer su nas u svim izborima do sada prešli. Ako to opet dopustimo, znači da smo nesposobni i neodgovorni. ’95 su na Voštarnici pokrali jednog časnog čovjeka koji je bio u Lepoglavi. Što su oni htjelo o ovim prijedlogom? Posići to da se mi bavimo irelevantnim stvarima kakao se ne bismo bavili ključnima. Zašto smo tražili stranačke ljude u GIP-u? Zato što više ne vjerujemo nikome, pa neka budu tamo stranački ljudi, pa ćemo i mi dati ljude, kazao je vijećnik DSU Željko Perović.