Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski strukovnjaci prodavat će struju državi!

07.10.2010. 22:00
Zadarski strukovnjaci prodavat će struju državi!


Nakon solarnog centra, sada nam je cilj i proizvoditi struju jačine do 10 kilovata te je prodavati državi i zato sad idemo i sa solarnom centralom. Dakle, nastojat ćemo da naša struja bude priključena na distribucijsku mrežu Elektre i u tom cilju smo ovih dana predali zahtjev Elektri, pojasnio je Tihomir Tomčić


Iako zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića svojim brojnim, skupocjenim programima kvalitetu obrazovanja učenika stavlja uz bok najmodernijim europskim strukovnim školama, čudno je da se ne nalazi među školama za koje su osigurana sredstva iz europskih fondova. No, kako pojašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, stvar je u tome da ova škola ne čeka da projekti “njih pronađu”, ne čeka natječaj na koji će se prijaviti, nego konstantno smišljaju projekte i samostalno traže partnere i donacije, stupajući u kontakte s domaćim i europskim gospodarstvenicima.
Solarna centrala
– Ja smatram da su fondovi EU za Hrvatsku jako dobra stvar i da ih treba maksimalno koristiti, s tim se slažem, ali mi smo većinu naših projekata realizirali zahvaljujući samostalnom radu. Kad uočimo za nas prave projekte, a moram priznati da ih do sad i nije bilo na pretek, prijavit ćemo se. Do sad smo se javili na dva, kazao je Tomčić, naglasivši kako su zahvaljujući dosadašnjem radu školu ‘nakrcali’ opremom te više gotovo da nemaju gdje s novom.
Ravnatelj je ovom prilikom napomenuo tri veoma opsežna projekta, koja će nastojati realizirati u ovoj godini. Riječ je o prvom hrvatskom Centru za solarnu energiju koji je prošle godine otvoren u SŠ Vice Vlatkovića, a za koji se, kako pojašnjava Tomčić, sada nastoji organizirati solarna centrala.
– Nakon solarnog centra, sada nam je cilj i proizvoditi struju jačine do 10 kilovata te je prodavati državi i zato sad idemo i sa solarnom centralom. Dakle, nastojat ćemo da naša struja bude priključena na distribucijsku mrežu Elektre i u tom cilju smo ovih dana predali zahtjev Elektri. To bi, točnije, bio nekakav predzahtjev, jer tek nakon njihova odgovora, obratit ćemo se Ministarstvu gospodarstva, pojasnio je Tomčić, istaknuvši da je riječ o projektu vrijednom 40 tisuća eura, a financira ga Fond za zaštitu okoliša, dok će jedan dio nastojati financirati iz lokalnih sredina.
Drugi veliki projekt ove škole su plinoinstalacije, odnosno zanimanje plinoinstalater koje je od ove školske godine novo zanimanje i za koje su učenici pokazali veliki interes.
Suradnja s EVN-om
– Što se tiče plinoinstalacija, uspjeli smo ostvariti suradnju s austrijskom energetskom kompanijom EVN, zahvaljujući čemu smo uspjeli opremiti simulacije svih priključaka koji će se raditi na zadarskom području. Tako smo od EVN-a dobili 100 tisuća kuna, a cilj nam je educirati ne samo naše učenike, nego i sve zadarske poduzetnike koji će u budućnosti to raditi. Želimo stvoriti kadar koji će vršiti instaliranje na našem području, kazao je Tomčić, naglasivši da na ovaj način želi postići da posao ugradnje plinoinstalacija dospije u ruke isključivo zadarskim obrtnicima, a ne nekom drugom, kako bi to inače bilo.
Ukupna vrijednost projekta plinoinstalacije je oko 10 tisuća eura, a osim donacije spomenute austrijske kompanije, škola ga financira i svojim vlastitim sredstvima, koja dobiva iz obrazovanja odraslih, proizvodnjom i prodajom svojeg namještaja i drugih aktivnosti.
Treći veliki projekt ove škole, a za koji opremanje još uvijek traje je automehatroničar, novo zanimanje za koje se obrazuje već treća generacija učenika. Poznato je da je riječ o novom usmjerenju nastalom iz potrebe za usklađivanjem školskog sustava s tržištem rada, a koje sadržajno pokriva prijašnja zanimanja automehaničar i autoelektričar. Nakon što je prilikom samog uvođenja novog zanimanja škola od donatora iz Njemačke dobila opremu potrebnu za provođenje nastave i to novi automobil marke “golf 5”, nedavno je svoju opremu upotpunila novim vozilom marke audi “A4 avant”.
Problem prostora
Kako je kazao Tomčić, opremanje za ovaj projekt još uvijek traje i opremaju ga zajedno s partnerima iz Njemačke, a vrijednost preostalog dijela ulaganja je najmanje 10 tisuća eura, koje će također financirati donacijama i vlastitim sredstvima.
– Nama se već sad pojavljuje problem prostora. Mi imamo zgradu na drugoj lokaciji, na Putu Murvice, gdje smo postavili solarni centar i neke naše druge radionice, a tamo smo planirali postaviti i solarnu centralu. No Zadarska županija planira tu zgradu rušiti i to je ono što nas trenutačno stopira, kazao je Tomčić, osvrnuvši se potom na važnost ostvarivanja prave suradnje s gospodarstvenicima te prepoznavanje zajedničkog interesa.
Kako je pojasnio, tvrtkama je u cilju educirati obrtnike i na taj način prezentirati svoju opremu, a škola na ovaj način dobiva vrhunsku opremu na kojoj educira svoje učenike.
– Konkretno, prošle godine se 60 poduzetnika educiralo na EVN-ovoj opremi, a interes je jasan-njima je potreban stručni kadar, dok nama treba oprema, kazao je Tomčić istaknuvši da se u gospodarstvu kriju brojne mogućnosti i oni pravi gospodarstvenici toga su svjesni.
– Moj prijedlog je da bi zadarska Gospodarska komora i Obrtnička komora, u suradnji s EVN-om trebali razmisliti koji je to proizvodni asortiman koji Zadarska županija može izrađivati za nadolazeću plinofikaciju. Jer, EVN će postavljati plinsku mrežu, ali sve ostalo radit će netko drugi i treba postići da to rade zadarske tvrtke, istaknuo je Tomčić, pojasnivši da je riječ, primjerice, o plinskim ormarićima, kojih će trebati na desetke tisuća, te o brojilima, regulatorima i slično, a što sve mogu odraditi zadarski gospodarstvenici.