Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stara Tehnička sve opasnija za prolaznike

07.10.2011. 22:00
Stara Tehnička sve opasnija za prolaznike


Elija Vrsaljko sa Sveučilišta informirala nas je i da će po ishođenju građevinske dozvole cijeli projekt biti prijavljen MZOŠ za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU. Što se tiče drugog dijela zgrade, onog u koji će se useliti MIOC, izrađen je projektni zadatak te je napravljena prva verzija idejnog rješenja


Dok se godinama čeka obnova stare Tehničke škole ne Poluotoku, napušteno secesijsko zdanje u koje bi se trebali preseliti Gimnazija Franje Petrića (MIOC) i nekoliko odjela Sveučilišta u Zadru, rapidno propada. Zub vremena ne mari za administrativne prepreke i financijske probleme te nemilosrdno rastače staru zgradu, koja ne samo da je postala gradsko ruglo, već je i prijetnja sigurnosti prolaznika i automobila na obližnjem parkiralištu.
Obnova stare Tehničke očekuje se i najavljuje već dugo, a prisjetimo se samo nekih problema u zadnje dvije godine.
Kad je Sveučilište još u svibnju 2009. godine donijelo odluku o raspisivanju natječaja za izvođača radova za obnovu stare Tehničke planiranu za jesen te godine, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa došla je “odbijenica” i to zbog recesije. Nakon toga odlučeno je da će se novac za obnovu pokušati namaknuti iz strukturnih fondova EU. No apliciranje na europske fondove zahtjevno je kad je riječ o pripremi projektne dokumentacije.
Sveučilište čeka građevinsku
Elija Vrsaljko, voditeljica odnosa s javnošću Sveučilišta u Zadru, informirala nas je da je projektna dokumentacija za obnovu dijela stare Tehničke škole koji je pripao Sveučilištu konačno gotova.
– Lokacijsku dozvolu smo dobili, a građevinska je u tijeku ishođenja, rekla je Vrsaljko.
Podsjetimo da je Sveučilište krajem prošle godine podnijelo zahtjev za parceliranje kako bi se dobile dvije čestice te kako bi Sveučilište i Gimnazija Franje Petrića u obnovu zgrade mogli ući neovisno jedni o drugima.
– Po ishođenju građevinske dozvole cijeli će projekt biti prijavljen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU. Svako ministarstvo RH je izradilo operativni program koji definira prioritete te se oni uzimaju u obzir prilikom odabira projekata za financiranje. Prioritete imaju projekti s kompletnom dokumentacijom kao što je ovaj projekt za obnovu stare Tehničke škole. Dakle, za prijavu projekta još nam nedostaje građevinska dozvola. Kada prijava bude napravljena, znat ćemo više o troškovima i rokovima završetka obnove, navodi Vrsaljko.
Što se tiče drugog dijela zgrade, iz Zadarske županije doznajemo da je Gimnazija Franje Petrića izradila projektni zadatak te da je napravljena prva verzija idejnog rješenja.
– Kako se radi o zahtjevnom projektu, projektant je u izradu rješenja uključio i Konzervatorski odjel u Zadru, a sa svime je upoznato i Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti Grada Zadra.
Uz prethodnu načelnu suglasnost Konzervatorskog odjela i Povjerenstva, za određeno idejno rješenje novih prostora Gimnazije Franje Petrića, postupak izdavanja lokacijske dozvole mogao bi biti brži, jer bi s određenim dijelom postupka sudionici bili već prije upoznati. Iz navedenih razloga još nije predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Postoji mogućnost, ne i zakonska obveza, raspisivanja posebnog arhitektonskog natječaja za taj prostor, rekla je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije.
Čemu parcijalna obnova?!
Da bi projekti Sveučilišta i MIOC-a mogli dalje nužno je i pozitivno mišljenje Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti. Podsjetimo da se projekt uređenja dijela stare Tehničke koji je pripao Sveučilištu pred Povjerenstvom našao krajem kolovoza.
Povjerenstvu se nije svidjelo što se ovakav cjelovit građevinski kompleks obnavlja parcijalno, a zamjerka se odnosila i na to da projekt nije vodio dovoljno računa o ahitektonski vrijednom dijelu zgrade kao rijetkom primjeru secesijske arhitekture u Zadru.
Ipak kako je postojala velika volja da se projekt pogura, čak je, prema riječima predsjednika Povjerenstva Pavla Marušića, i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić urgirao da se projektu da prolazna ocjena, a sve kako bi se Sveučilište na vrijeme moglo aplicirati za strukturne fondove EU, projekt je uz određene korekcije na kraju ipak prošao.
Što se tiče projekta rekonstrukcije dijela stare Tehničke koji je dobila Gimnazija Franje Petrića, Marušić nas informira da taj dokument još nije stigao do Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti.
– Iako to nije zakonski uvjetovano, postoji dogovor da se za ovakve projekte ne izdaje lokacijska dozvola ako Povjerenstvo ne da pozitivno mišljenje, rekao je Pavle Marušić.
Neslužbeno doznajemo da postojeće idejno rješenje obnove dijela stare Tehničke škole koje će pripasti MIOC-u ne udovoljava kriterijima Povjerenstva.