Podnijeti zahtjevi za otvaranje 1833 stečaja, od toga 85 u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
opcinski_trgovacki sud_1
Ivan JAMIČIĆ
Trgovački sud u Zadru

U mjesec dana primjene novog Stečajnog zakona, odnosno od početka rujna do 2. listopada, pokrenuto je 1833 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Time je započeo proces rješavanja sudbine više od 27 tisuća poduzeća koja su u blokadi duljoj od 120 dana, ali i posljednji pokušaj njihovih vjerovnika da eventualno kroz stečaj namaknu barem dio svojih potraživanja ako tvrtke imaju bilo kakvu imovinu ili da se konačno pomire s time da nikada neće dobiti svoj novac. Stečaj po službenoj dužnosti u tvrtkama blokiranim dulje od 120 dana pokreće Fina, a prvi su na redu oni koji nemaju zaposlenih i u blokadi su više od tisuću dana. U takvim tvrtkama stečaj se mora pokrenuti najkasnije do početka studenoga i ima ih u cijeloj Hrvatskoj gotovo osam tisuća.

Inače, prema podacima koje je objavila Fina u Hrvatskoj je 1. rujna bilo 27.105 poduzeća koja su u blokadi dulje od 120 dana i u kojima bi u narednih osam mjeseci trebao biti pokrenut stečaj. Među njima su 22.065 tvrtki koje nemaju zaposlene a njihov je ukupan dug veći od 22 milijarde kuna. Novac je to domaćeg gospodarstva, koji godinama stoji zarobljen u blokadama i malo je vjerojatno da će njegov znatan dio biti oslobođen kroz stečajni postupak.

Iako je Fina predala gotovo dvije tisuće prijedloga, do 2. listopada trgovački sudovi po tim su prijedlozima otvorili tek jedan stečaj i to u Zagrebu.

Finina lista kandidata za stečaj otkriva i tvrtku Obrada, koja je prema tim podacima u blokadi 5.960 dana, odnosno 16 godina i četiri mjeseca a njezin je dug, zajedno s kamatama, oko 248 tisuća kuna. OIB pak otkriva da je tvrtka smještena u Rovinju i da je 2003. godine iz dioničkog društva postala društvo s ograničenom odgovornošću.

Rekorder po visini blokade je tvrtka URBA-JUG s dugom većim od 326 milijuna kuna, što uključuje i kamate, a u neprestanoj blokadi je pet godina i devet mjeseci. No, na listi se nalazi i labinska tvrtka Stipić gradnja koja je u blokadi čak tri godine i 11 mjeseci zbog duga, koji uključuje i kamate, od samo 48 kuna.

Od 1833 podnesena prijedloga za stečaj njih 85 Fina je poslala Trgovačkom sudu u Zadru. Inače, to je, nakon Bjelovara (44), najmanji broj prijedloga, za razliku od Zagreba u kojem se ta brojka popela na 856, ili Splita s brojkom 344.

Nakon 1. studenog na red će doći poduzeća koja su blokirana duže od 360 dana, kojih je više od sedam tisuća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno