Poznata zadarska plaža opet sjaji

Slika korisnika valentinam
Očišćena Puntamika
Tijekom akcije prikupljeno je najviše sitnog otpada, plastične ambalaže i staklenih boca jer, kako tvrdi Andrea Blašković, krupniji otpad građani više ne bacaju u more
Arif SITNICA
Dio sudionika akcije

Nedjeljno jutro, više oblačno nego sunčano jer je zubato sunce slabo grijalo, nije spriječilo članove Udruge 20.000 milja - Društvo istraživača mora da obuku ronilačka odijela i očiste plažu na Puntamici od smeća koje je ostalo nakon ljeta. Od najmanjih, koji su tek prohodali, do turista koji su se našli u šetnji ovim dijelom Zadra, svi su oni, netko "s kraja", a ostali u moru čistili jednu od najpoznatijih gradskih plaža.

- Ove godine odlučili smo napraviti eko akciju na plaži Puntamika i očistiti je od otpada. Događaj smo uspjeli isfinancirati preko zaklade Kajo Dadić iz Splita. Uz Udrugu 20.000 milja - društvo istraživača mora iz Zadra, sudjeluje i ŠRD Harpun te DC sv. Roko iz Bibinja, kazala nam je Andrea Blašković, biologinja i članica zadarske udruge. Inače, ova udruga se uz organiziranje eko akcija čišćenja, bavi i istraživanjem i zaštitom mora, te održivim korištenjem prirodnih resursa.

Uz pet ronilaca, koji su tijekom tri sata čistili podmorje uz plažu Puntamika sve do svjetionika, organizatori su zadovoljni jer su se akciji pridružili i gosti koji još uvijek borave u Zadru.

- Svakako važno je da se ovakve akcije organiziraju kako bi se podigla svijest građana, naglasila je ova mlada biologinja. Uz nju su u organizaciji akcije čišćenja sudjelovali još i Hrvoje Čižmek, Sanja Stipić, Matea Jarak i Ivana Zubak Čižmek. Za građane koji su poželjeli roniti s članovima ovog petočlanog tima bilo je osigurano pet kompleta ronilačke opreme, a ronilo se u plićim dubinama, samo 10-ak metara od obale.

Tijekom akcije prikupljeno je najviše sitnog otpada, plastične ambalaže i staklenih boca jer, kako tvrdi Andrea Blašković, krupniji otpad građani više ne bacaju u more, dok je plaža i dalje bila prepuna opušaka koje pušači nemaju gdje baciti s obzirom da posebnih posuda za to nema, pa cigarete bez grižnje savjesti jednostavno ugase u kamenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)