Zadar proslavio blagdan svog omiljenog sveca zaštitnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sveti Šime
Crkva jednog od četiri zadarska zaštitnika bila je od ranoga jutra puna vjernika. Svi su došli samo s jednom nakanom - pomoliti se starcu Šimunu koji je na rukama držao dijete Isusa, a njegovo tijelo počiva upravo u gradu Zadru. Koji dar. Koji blagoslov. Koje bogatstvo
Arif SITNICA
Misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Mile Bogović, ličko-senjski biskup u miru

Simpatičan je taj starac. Najveće njegovo bogatstvo jest da je imao ugrađenu Božju navigaciju - Duha Svetoga. To se vidjelo jer je bio pravedan i bogobojazan. I u svojoj starosti i bolesti nije bio toliko obuzet tim svojim poteškoćama nego je mislio na svoj narod - očekivao je "utjehu Izraelovu". Duh Sveti mu je obećao da neće umrijeti dok se to ne dogodi, dok se ne rodi Spasitelj svijeta. I tom unutarnjom navigacijom vođen je sv. Šime prema hramu upravo kad su Josip i Marija stigli da prikažu Isusa, propovijedao je danas, na blagdan svetoga Šime mons. Mile Bogović, ličko-senjski biskup u miru.

Crkva jednog od četiri zadarska zaštitnika bila je od ranoga jutra puna vjernika. Svi su došli samo s jednom nakanom - pomoliti se starcu Šimunu koji je na rukama držao dijete Isusa, a njegovo tijelo počiva upravo u gradu Zadru. Koji dar. Koji blagoslov. Koje bogatstvo. Zadrani kao da i nisu svjesni tko im to u gradu sniva.

- Jeste li vi kada osjetili u sebi navigaciju Duha Svetoga? Ja jesam, bar dva puta. Jedanput je to bilo kad sam bio u vojsci. Nehotice sam napravio neku štetu i onda su me vojni udbaši željeli navesti da kažem kako sam to namjerno učinio jer ne volim ni vojsku ni cijeli državni sustav. Poslali su k meni ljude za koje sam mislio da su mi iskreni prijatelji i oni su govorili protiv svega i svakoga. Kad sam shvatio da su oni udbaši, a ja sam ih smatrao iskrenim prijateljima, pobojao sam se da sam nešto lanuo što me može odvesti u zatvor. Međutim, iako sam ih smatrao prijateljima nisam im se nigdje pridružio kad su govorili protiv države i vojske, što sam inače znao s prijateljima govoriti. Sam Duh Sveti me vodio i čuvao. Drugi put mi se dogodilo kod izbora projekta Crkve hrvatskih mučenika. Već smo počeli graditi crkvu po jednom projektu koji je arhitektonski izvrstan, ali kao crkva katastrofa. Nešto me je nukalo da se toga okanim, iako su mnogi moji prijatelji i biskupi govorili da treba nastaviti. Sam se i sada sebi čudim kako sam ustrajao i pored uvreda i ruganja. Vidim da tu nije bila presudna moja pamet nego ona navigacija Božja koja me je vodila, a vjerujem da me ista navigacija vodi i u inicijativi za Svehrvatski grob i Hrvatski križni put, istaknuo je između ostaloga mons. Bogović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno