Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prigodno i u pomirljivom tonu obilježen Dan općine Ražanac i blagdan Gospe od Ružarija

08.10.2018. 09:38
Prigodno i u  pomirljivom  tonu obilježen Dan općine Ražanac  i blagdan Gospe od Ružarija


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika  hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću u Radovinu i kod spomen-obilježja "Galebovi" u centru Ražanca, te svečanom sjednicom Općinskog  vijeća obilježen je Dan općine Ražanac i blagdan Gospe od Ružarija, nebeske zaštitnice.
U župnoj crkvi Gospe od Ružarija jučer je održano svečano misno slavlje nakon kojeg je održana procesija s Gospinim kipom.


Nazočili saborski zastupnici Lončar, Esih i Hasanbegović
– Općinsko vijeće je na osam sjednica donijelo bitne odluke za rad i  napredak općine. Mogli ste primijetiti u medijima da svaka naša sjednica ima naslov burna. Ovakav je kraj pa je normalno, da je bonaca već bismo se zabrinuli, poručio je Jure Matak (Neovisni za Hrvatsku), predsjednik Vijeća, na svečanoj sjednici OV-a održanoj u dvorani Knjižnice "Juraj  Baraković".
Prije nepunih godinu i pol dana apsolutnu općinsku vlast je izborio  HSP AS, načelnika i zamjenika te i 7 od 13 vijećnika u Općinskom vijeću.  Danas vladajuću većinu u OV-u službeno čine tri vijećnika iz stranke Neovisni za Hrvatsku, dok su četiri vijećnika neslužbeno neovisni i HSP AS.  HDZ je u OV-u i dalje oporba sa šest od 13 vijećnika. 
– Oporbenu stranku HDZ pozivam da nam se pridruži u ozbiljnom i  odgovornom radu na zajedničkom interesu naših mještana. Mislim da je  konačno došlo vrijeme da "skupimo glave" i svi zajedno zasučemo rukave, ujedinimo se i nastavimo raditi za svoj narod, za njegov boljitak, za  našu općinu. Neka i ovaj dan bude prigoda za razumijevanje i rad na zajedničkom dobru, a nesuglasice neka nam budu mogućnost nadmetanja  u većim i boljim djelima za našu općinu, pozvao je Nikola Miletić, načelnik koji je tu dužnost izborio kao kandidat HSP AS-a.
Na sjednici su nazočili saborski zastupnici Davor Lončar (HDZ) te  Bruna Esih i Zlako Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), dr. Nediljko Jović, predsjednik općinskog HDZ-a, Vladimir Kovačević, županijski koordinator Neovisnih za Hrvatsku, Nikica Miletić, izaslanik zadarskog župana i drugi.


"No, na tom nismo stali…"
– U cijelosti smo završili radove na projektu "Uređenja središnjeg trga  u Ražancu" u ukupnoj vrijednosti od 633.892 kune od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjelovalo s 347.000 kuna. Završena je mrtvačnica u Rtini – projekt od 633.898 kuna, navedeno ministarstvo ga je sufinanciralo u iznosu od 300.000 kuna, kazao je Miletić.
U povodu 25. rođendana Općine ražanački načelnik je već uobičajeno  ponavljao poštapalicu, poruku: "No, na tom nismo stali…".  
– Odabran je najpovoljniji izvođač za prvu fazu projekta "Izgradnja  školskog igrališta u Ražancu" u iznosu od 831.145 kuna. Općina će sufinancirati s 485.448 kuna, a Zadarska županija s 397.697 kuna. Radovi bi  ubrzo trebali započeti. Odabrani su najpovoljniji ponuditelji i za projekte  "Izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda, 3. skupine od VS Škulići do naselja Ražanac" i "Izgradnja mrtvačnice i kapele u Ražancu, 2. faza", te uskoro započinju radovi. Za vodoopskrbni cjevovod Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo 918.00 kuna, investitor je Vodovod d.o.o. Zadar. Mrtvačnica i kapela projekt je vrijedan ukupno 620.000 kuna, precizan je  Miletić.




Povećane naknade za bebe
Za nerazvrstane i poljske putove iz proračuna je izdvojeno 320.000 kuna, za plaže i obalni pojas 300.000 kuna, za rekonstrukciju javne rasvjete  149.000 kuna, za poboljšanje vodoopskrbe (Ražanac, Jovići, Rtina)  328.000 kuna, za malonogometno igralište Podvršje 88.000 kuna, za rekonstrukciju spomenika hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću 43.000  kuna, za javne putove 140.000 kuna, za pet autobusnih nadstrešnica  141.000 kuna.
– Brinuli smo se i za potrebe naših mališana izdvojivši sredstava za  malu školu. Povećali smo naknadu za prvo dijete na 2.000 kuna, za drugo na 3.000 kuna, a za treće i svako sljedeće na 5.000 kuna. U Rudićima i  u Krnezi smo postavili igračke za zabavu u iznosu od 45.000 kuna, pohvalio se Miletić.
Za učenike razredne nastave u iznosu od 52.800 kuna osigurali su besplatne školske udžbenike. Studentske stipendije i potpore "teške" su  71.000 kuna, a trošak prijevoza srednjoškolaca u Zadar 75.000 kuna. Za  socijalno ugrožene pojedince i obitelji iznos je 60.672 kune, za DVD  170.347 kuna. Podupiru i rad športskih i kulturno-umjetničkih udruga.
– U tijeku je procedura za izradu nogostupa od Ljubačkih Stanova do  Ljupča u vrijednosti od 962.804 kune (ŽUC 437.664 kune, Općina  525.140 kuna); sanacija klizišta uz lokalnu cestu u Podvršju vrijedna je  1.210.057 kuna (ŽUC 544.525 kuna, Općina 665.531 kuna); izgradnja  potpornog zida i pješačke staze u Rtini zaseok Stojići ukupne  je vrijednosti 320.667 kuna, MRRFEU sufinancira sa 100.000 kuna; ishođenje  građevinske dozvole za projekt "Izgradnja dvorane za ispraćaj na mjesnom groblju Radovin" stoji 564.360 kuna; sanacija nerazvrstane ceste  Paići – Marasovići 1. faza, stoji od 547.900 kuna, nabraja Miletić.


Vodovod i odvodnja – ključni za turizam
Pritom je najavio projekte "Rekonstrukcija četverokrakog raskrižja u  kružno raskrižje" na opasnom raskrižju državnih cesta Posedarje – Pag i  Zadar – Ražanac s rekonstrukcijom i dogradnjom nogostupa od raskrižja  Velinac do mjesnog groblja u Ražancu te projekt "Javne rasvjete" za svih  osam općinskih naselja.
– Dovršena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i nadogradnju školske zgrade (1. faza) i gradnju športske dvorane (2. faza) u Ražancu. Nositelj je Zadarska županija. U suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuta je aglomeracija Novigradsko more – Velebitski kanal. Rješavanje  odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih čimbenika za razvoj turizma,  poručio je Nikola Miletić koji je pozvao sve koji mogu pomoći u realizaciji općinskih projekata.
Nazočnima su se obratili Nikica Miletić, županijski pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom, kao i Davor Lončar,  saborski zastupnik. Voditeljica je bila Anita Krpina, općinska pročelnica.


Nagrada za životno djelo pjesnikinji  Mariji Perković
Nagrada Općine Ražanac za životno djelo dodijeljena je pjesnikinji Mariji Perković,  umirovljenoj učiteljici i nastavnici hrvatskoj jezika koja je izdala četiri zbirke poezije.
Općinska priznanja su dobili: Boćarski klub Ljubač, za promicanje ugleda Općine  Ražanac na području športa; OŠ Jurja Barakovića – Područni odjel Krneza, zbog iznimnih rezultata na području prosvjete; dipl. ing. Ante Ivanac, profesor mentor Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, za zapažane rezultate na području znanosti.
Grbovi Općine Ražanac i plakete za postignute uspjehe u radu dodijeljeni su pomorskom kapetanu Milanu Grbiću, zapovjedniku "Vinjerca" Tankerske plovidbe čija je posada za spašavanje kubanskih ribara dobitnica Plave vrpce Vjesnika te Željku Beretinu, policijskom službeniku PU zadarske.