Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Proizvođačicu “Šinjorine smokve” u Mostaru tretirali kao kraljicu!

08.10.2018. 10:08
Proizvođačicu  “Šinjorine  smokve” u Mostaru  tretirali kao  kraljicu!


Zadarska proizvođačica nagrađivanog eko pekmeza od smokava "Šinjorina smokva" kao i niza drugih prehrambenih artikala od voća, koje proizvodi u okviru svog Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić, prije nekoliko dana gostovala je na promotivnoj ocjenjivačkoj izložbi i znanstveno-stručnoj radionici „SMOKVA“ Zavoda za agromediteranske kulture Mostar u Mostaru.
Događanje je organizirano osmi put za redom, a Sandra Babac je pozvana da održi jedno predavanje.


Osma "SMOKVA"
– Ovo je prvi put da me je netko zvao izvan hrvatskih granica i znaš što – tretirali su me kao pravu kraljicu, istaknula je Babac dodajući kako je ove godine, osmi put za redom, Zavod za agromediteranske kulture Mostar imao promotivno-ocjenjivačku izložbu i znanstveno-stručnu radionicu pod nazivom „SMOKVA“ gdje ona bila posebna gošća s temom „Praktična iskustva smokvarstva u Zadru i zadarskoj okolici“.
Njezinom predavanju, priča Babac, predhodila su predavanja dr.sc. Mira Barbarića na temu „Sortiment smokve na području Hercegovine“ te mr.sc. Aide Kohnić na temu „Proizvodnja smokve od 2008. do 2018". Sudionike su pozdravili prof. dr.sc. Marko Ivanković, ravnatelj FAZ-a i Marija Prlić,  dipl.ing. agr. i šefica Odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.


Entuzijazam prisutnih
– Zahvalivši se prije svega na pozivu i gostoprimstvu, svjesna na osnovu viđenog da sam očigledno došla u pradomovinu smokve s obzirom na entuzijazam prisutnih i pristup temi, približila sam sudionicima događanja svoja iskustva u proizvodnji i preradi smokve. Naravno, nakon prezentacije, odgovarala sam i na pitanja iz publike, a svoje sam sudjelovanje na događanju zaključila primitkom zahvalnice koju su organizatori dijelili sudionicima, kratko rezimira Babac i dodaje kako je u neslužbenom druženju s organizatorima prokomentirala svoje oduševljenje situacijom oko smokve u njihovom kraju, naglasivši kako je to izvrsno koliko se potiču/pomažu proizvođači smokava, kako ih struka usmjerava, za razliku od nas gdje je sve do nedavno proces bio obrnut.