Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stvara se nova momčad, Skroče postaje reprezentativac

08.10.2018. 13:33
Stvara se nova momčad, Skroče postaje  reprezentativac


Utakmicom  Zadar – Igman 84:64, od dresa Zadra oprostit će se veliki,  najveći, veličanstveni Krešo Ćosić. Elegancija, poezija pokreta, košarkaš  koji je samo visinom bio centar, a imaginacijom i mogućnostima sve ostalo. Prvi i vjerojatno najbolji "play" s 211 cm, kojega je svijet vidio. "Mogao je igrati sve, na svim pozicijama jednako dobro", napisat će poznati  novinar Sportskih novosti, Neven Bertićević u knjizi: "Krešo, legenda o  Krešimiru Ćosiću". Bio je to fantastičan osjećaj, dijeliti s njim svlačionicu, treninge, putovanja, utakmice, naslove, a posebno učiti od njega vrhunsku košarku i to u svim segmentima košarkaške igre. Na kraju utakmice navijači skandiraju: "Krešo, molimo te, ostani…", ali Krešo odlazi,  napisao sam zašto u prošlom nastavku. I ne odlazi samo on, odlazi,  nećete vjerovati, 9 igrača. Ćosić (Brest), Babić, Šuljak, Petani (Šibenik),  Bjedov (Dalvin), Olujić, T. Matulović, D. Fabulić i D. Pribanović (vojska).  Tko će nas pojačati i kako će izgledati roster za iduću sezonu? Srećom tu  je juniorska momčad iz koje u prvi tim ulaze Popović, Petranović, Zuban,  Ivanov, a kao centar i zamjena za Krešu, dolazi Ferit Zekoli. Visok 212 cm,  mekane ruke, ostavio je dobar dojam na utakmici Zadar – Elektro Kosovo, organiziranu da bi ga se vidjelo uživo. Ali to je prijateljska utakmica,  ne igra se tvrdo, snažno, i to će se pokazati kao najveći nedostatak u njegovoj igri. Snaga, razbijabnje kretnji protivničkh igrača, "tuča" u  reketu,  blokovi, skokovi… Ozlijedit  će se jače, nakon četiri ili pet utakmica i više  neće imati prigodu ostaviti značajniji trag.


Osipa se moja generacija
Nakon Branka Bakije i Jure Fabijanića iz momčadi odlazi i Tomislav  Matulović (Ostarčević je u Americi) te ostajem pomalo usamljen iz te generacije. S Tomislavom sam bio posebno vezan sve ove godine, bili smo  cimeri. I sigurno mu nije bilo lako. Naime, igamo na istoj, krilnoj poziciji  i treneri mu nisu nalazili puno prostora za igru, a to je sigurno u sportu  najteže. On je čvrst, snažan, dobrog šuta i ulaza, dobar obranbeni igrač,  ali malo igra. Možda i nije trebalo biti tako, naime ja sam eksplozivac,  puno sprinteva, kontri, skokova, snažnih ulaza i zbog takvog načina igre  energetska potrošnja je puno veća. Bilo je idealno da me treneri vade iz  igre od 28. do 35. minute, i tako svjež i odmoran, uđem u završnicu, a da  me u to vrijeme mijenja Tomislav. Ali treneri nisu razmišljali na takav  način. Najprije vojska, a zatim više neće biti mjesta za njega i on se  oprašta od košarke s 25 godina. Slijedi jedna dobra vijest. Nedjeljko Mišo  Ostarčević vraća se iz SAD-a, i možemo biti malo mirniji.
I sada jedna priča koja će snažno, nažalost, negativno djelovati na nastavak moje karijere, na moje igre. Klub je našao idealno riješenje da  Krešo dobije stan (Velebitska ulica), te da stambeno riješi Ostarčevića,  Skroču i mene. Shema je sljedeća: za ispisnicu i razliku vrijednosti stana,  Krešo (Brest), će uplatiti 20 tisuća DM, Ostarčević dobiva njegov stari  stan, meni se nudi opcija, stan na Kalelargi ili 30 tisuća DEM za izgradnju obiteljske kuće (započeo sam je 1974.). Razgovaram s Krešom u dva  navrata i on me uvjerava da je novac siguran i da mirno mogu pristati na  tu opciju, ako mi više odgovara. I događa se sljedeće: Krešo i Mišo su riješeni, Skroče dobiva stan na Kalelargi, a ja? Ja ne dobivam novac i taj osjećaj izigranosti će me snažno pratiti i demotivirati kroz sljedeću sezonu.  Navijači i novinari pitaju što se događa, ne znaju, jer ova priča prvi put  ide u javnost.


Matulović brisan s priprema reprezentacije
"Bio sam zaprepašten kada sam iz novina saznao da sam odlukom  svog trenera brisan sa spiska reprezentativaca. Zbog obveza u školi nisam bio na svim treninzima i to u klubu dobro znaju", reći će Ante, javno  u intervjuu. Naravno da će ovo utjecati na njegovu daljnju karijeru, ali i  na odnos s trenerom i već se spominje njegov mogući odlazak iz tima.  Što reći o svemu ovome? Najbolje ništa…
Jedna utakmica kao pravo osvježenje. Stari – Mladi 108:118, u Jazinama, 3 tisuće gledatelja je uživalo u pravom spektaklu. Ćosić 47, B. Marcelić 18, Giergia 14, za Stare, a Perinčić 31, Skroče 21, Ostarčević 18, A. Matulović 14 za Mlade.
Utakmica Zadar – Partizan, Popović 15, Petranović 14, Obad 11. Ovi  mladi igrači pokazuju da će biti važne karike u timu od samog početka.  Ali utakmica Kupa u Splitu, Jugoplastika – Zadar 103:72, velikih minus 31  i ponovno zabrinutost. Počinje liga, Zadar – Borac 89:86, a sastav je: Ž.  Pribanović, Petranović, Popović, Zekoli, A. Matulović, Radović, Tičina,  Perinčić, Jerak, Ostarčević, Obad, Skroče.
Prvi dio završili smo s vrlo dobrim omjerom 7-6, zahvaljujući pobjedama u gostima (Dalvin, Radnički, Beko), a momčad vuče Branko Skroče i  svojim odličnim igrama u potpunosti zaslužuje poziv u reprezentaciju.  Iz tog dijela vrlo dobro pamtim utakmicu Zadar – Partizan 106:108, jer je  na kraju priče, kada igrači Partizana ulaze u autobus (parkiran ispred  ulaza u Jazine) jedan navijač, zbog poraza udara Dragana Kićanovića i  teško ga ozljeđuje.
U drugom dijelu, omjer je 6-7, te s ukupnim omjerom 13-13, osvajamo  vrlo dobro šesto mjesto. Vrlo dobro, jer je momčad u potpunosti nova,  mlada, a prošle sezone bili smo 11. Utakmica Cibona – Zadar 100:85.  Umjesto košarke, boks…,ah. Vinovnici su mladići "vruće krvi", Petranović i Obad. Najprije obračun Petranović – Knego (šakački), Obad – Knego. Naši igrači isključeni, Knego ostaje u igri, kakav kriterij. Pino donosi  odluku da povuče iz igre cijelu petorku, a na parketu su: Tičina, Popović,  Zuban, Ivanov i Radović. Ja se ne slažem s ovom odlukom i kažem treneru: "Imamo pet igrača (Jerak, Ostrčević, Skroče, ja i Tičina koji je igrao  svoju, možda, najbolju utakmicu) možemo mirno nastaviti igrati, rezultat 28:27", ali ne pomaže… Ono što nije bio dobro u ovoj sezoni je timska  obrana, jer primili smo na 12 utakmica 100 i više poena i to je segment  na kojem ćemo morati više poraditi za još bolje rezultate u sljedećoj sezoni.
Novi prvak je Bosna, a oni osvajaju i Kup, te slave dvostruku krunu.  Najbolji strijelac ekipe je Branko Skroče, s gotovo nestvarnih 739 koševa.  Osvaja i trofej "Žutko", za najuspješnijeg igrača u Dalmaciji, po ocjenama novinara na svim utakmicama, te najveće priznanje na kraju, odlazak s reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo u Manili, gdje će Jugoslavija  osvojiti zlatnu medalju.
Nije bilo nimalo lako izboriti mjesto, jer na poziciji bek-šutera igraju  fantastični Dragan Kićanović (za kojeg možemo reći da je samo Dražen  Petrović bio bolji) i milimetar slabiji genijalac, i moj veliki sportski prijatelj, Mirza Delibašić. "Bio sam iznimno sretan u okruženju s istinskim  velikanima košarkaškog sporta, te osvajanju zlatne medalje, na tom Prvenstvu svijeta u Manili. I svaka provedena minuta na parketu bila je  dragocjena" reći će Branko Skroče danas, u sjećanjima na to prvenstvo.
Nakon Skroče, bio sam drugi strijelac Zadra, 414 poena ili 17.3 po  utakmici što je vrlo dobro, ali znamo svi da mogu i puno bolje i puno  više. Mišo Ostarčević je zabio 297 poena (nisam vadio podatke za ostale).  I za kraj, 24. siječnja 1978., rodio se Hrvoje, jedan od budućih kapetana  KK Zadra.
U sljedećem nastavku: Oproštaj Zdravka Jeraka, dobra sezona i finale  Kupa.