Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

25 KUĆICA Najam gotovo duplo skuplji nego lani

08.10.2019. 11:54
25 KUĆICA Najam gotovo duplo skuplji nego lani


Tvrtka Tržnica Zadar objavila je javni poziv svim zainteresiranim ugostiteljima koji i ove godine žele sudjelovati na Adventu u Zadru.
Ove godine Advent će trajati dva dana duže, odnosno počet će 22. studenog te će završiti 2. siječnja iduće godine. Svima zainteresiranima na raspolaganju je 25 kućica za koje se mogu natjecati, dakle isto kao i lani, ali, u usporedbi s prošlom godinom, za znatno veći najam.
Naime, dok su lani početne cijene najma kućica bile od 12.000 kuna, ove godine najjeftnija početna cijena je od 20.000 kuna za kućicu od gotovo 7 četvornih metara s terasom od 9 četvornih metara. Početne cijene zakupnine se dalje kreću od 22.000 kuna te 26.000 kuna.


Veća kvadratura terase
– Ove godine smo podignuli cijene najma s obzirom na prošlogodišnju ponudu kada su ugostitelji nudili mnogo veće cijene od početnih, te smo ih ove godine uskladili. Cijene su u rasponu od 20.000 do 26.000 kuna, ali su i terase pojedinih kućica veće tri do četiri puta u odnosu na prošlu godinu, rekao je Tomislav Letinić, direktor Tržnice dodajući kako su i dalje dopuštene djelatnosti trgovina i ugostiteljstvo. Naglasio je kako su ove godine osigurali više struje za kućice, kao i ostalu infrastrukturu, odnosno vodu i odvodnju.
– Prikupljanje ponuda traje do 18. listopada, te vjerujem da će sve kućice biti iznajmljene jer već gotovo mjesec dana imamo upite kad će biti natječaj. Interes je puno veći nego lani, ali isto tako i program će biti sigurno puno bolji nego prošle godine te ćemo imati neka nova i zvučnija imena i nadamo se kako će ovogodišnji Advent biti bolji nego lani, rekao je Letinić. Pojasnio je kako su kućice iste kao i lani, razlika je što neke imaju veću kvadraturu terase, a bit će smještene slično kao i lani – na Trgu Petra Zoranića te na Trgu pet bunara s tim da su vodili računa da između kućica na Trgu pet bunara ostave prostora za šetnicu između terasa. Pozornica će također biti na istom mjestu kao i lani.


«Zadarska kockica« preskupa
Na pitanje kako to da se odustalo od tzv. »Zadarske adventske kućice«, a za što je lani bila organizirana i radionica te je kao najbolje rješenje izabrana »Zadarska kockica«, autora Matije Huzjaka i njegova tima. Namjera je bila da se napravi kućica koja će se moći koristiti za različite događaje, ali ta ideja nije zaživjela, a po svemu sudeći nikada niti neće. Upitali smo Letinića gdje je zapelo s ovim projektom pa nam je pojasnio kako je u konačnici izrada kućice bila preskupa.
– Projektni zadatak je bio osmisliti kućicu koja bi bila izgrađena za najviše 25.000 – 30.000 kuna. Naknadno, kad je izrađen projekt za izgradnju kućice te kad smo dobili ponudu za izgradnju prototipa, shvatili smo da ta kućica košta skoro tri puta više nego što je zadano u projektnom zadatku te smo morali odustati od njih. kao jedna alternativa bilo je da Tržnice Zadar, kao gradska tvrtka, kupi kućice, kako ne bismo morali svake godine plaćati zakup, te da u vlasništvu ima kućice koje će se davati u zakup tijekom Adventa. Prve dvije godine moramo plaćati najam, a iduće godine moći ćemo ih kupiti, rekao je Letinić.