Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ante Nazor: Pred nama je još dosta posla

08.10.2019. 12:06
Ante Nazor: Pred nama je još dosta posla


Kod viceprvaka ABA lige Zadar nije uspio iznenaditi i otvoriti sezonu s pobjedom. Iako je sami početak utakmice odavao dojam da bi se tako nešto i moglo ostvariti, ispalo je da premijeru u regionalnoj ligi košarkaši Zadra neće pamtiti po dobrome, jer su osim poraza ostali i bez kapetana Ive Ivanova koji se sredinom treće četvrtine pri jednom kontranapadu uhvatio za stražnju ložu i zatražio izmjenu te se više nije vraćao u igru, a neslužbeno bi trebao biti izvan parketa najmanje mjesec dana.


Promašili 26 trica
Taj trenutak bio je ujedno i preloman u samoj utakmici koja nije izgledala loše po momčad Ante Nazora u prvih 20 minuta. Iako je primljeno čak 47 poena, a u prvoj četvrtini 27, napadački je Zadar bio više nego opasan. Prijenos lopte je bio brz, tražio se uvijek slobodan igrač što je rezultiralo odličnim šutom za tri u prvih 15 minuta. Čak 6 od 9 trica je pronašlo prolaz kroz mrežicu dok je i pick igra bila na razini nakon čega je Stefan Fundić ubacio 13 poena. Zato je veliki žal bio za samom završnicom prvog poluvremena kad su domaći košarkaši uspjeli anulirati osam viška na strani Zadra (39:47) i s poravnatim rezultatom otići u nastavak u kojem je izostalo napadačke ubojitosti iz prvog dijela, a obrambeno su ionako do tada bili izrazito loši pa ne čudi što je Budućnost povezavši nekoliko dobrih obrana uspjela stvoriti na brzinu razliku i preuzeti kontrolu utakmice. Od šuta za tri koji je u jednom trenutku bio 6-9, Zadrani su do kraja ispalili još 25 trica i pogodili tek dvije što je dovoljan argument za priznati da je prilika za pobjedom nakon 13 godina u Morači bila minimalna i s ovakvom igrom koja se ne bazira na čvrstoj obrani teško će Zadar ove sezone moći ostvariti primarni cilj, sezonu bez stresa koju priželjkuje i sam trener Nazor.
– Čestitao bih Budućnosti i Piksiju na pobjedi. Mislim da smo imali svoju šansu u prvom poluvremenu kada smo trebali biti kudikamo ozbiljniji u obrani i osjetno zaprijetiti domaćinu te bolje valorizirati dobru igru koju smo imali u tom razdoblju. Međutim, Budućnost ima ekstra kvalitetu. Ušli su dobro u treću četvrtinu, a mi obrambeno opet nismo bili na potrebnoj razini, i što se tiče pritiska i obrane direktnih i indirektnih blokada. Protiv ovakvog suparnika tako ne možeš doći u priliku okrenuti utakmicu u svoju korist. Još je dosta posla pred nama i nadam se da ćemo igrati sve bolje i bolje – izjavio je nakon utakmice trener Zadra koji nikako nije mogao biti zadovoljan ukupnom predstavom svojih igrača.


Cibona sutra, u petak Osijek
Protiv momčadi kakva je Budućnost potrebno je igrati obranu krvavih koljena koju je Nazor i tražio od svojih igrača prije odlaska u Podgoricu. Zašto se to nije u stvarnosti dogodilo pitanje je na koje trebaju dati odgovor stručni stožer i igrači, a činjenica je da se ne može graditi uspjeh na osnovu dobre napadačke predstave u nekim dijelovima utakmice. Funkcionirao je jedino napadački skok, čak 16 naprema 4 u korist Zadra, ali se postavlja pitanje kakav bi tek rezultat bio da nije bilo tih 12 skokova više, vjerojatno bi se dogodila potpuna katastrofa. Veliki broj primljenih poena, čak 93, nisu dobra uvertira u ono što slijedi narednih šest dana kad Nazorovu momčad očekuju tri bitna dvoboja. Prvo je na rasporedu domaća liga, s gostovanjem sutra u Draženovom domu kod Cibone, a već u petak na Višnjik stižu neugodne Vrijednosnice Osijek. Ponedjeljak je rezerviran za 2. kolo ABA lige protiv Krke što bi se već u ovom trenutku moglo nazvati utakmicom koja će u slučaju pobjede Zadru donijeti izbjegavanje stresa, a kako je to poželjno dovoljno se sjetiti prošle sezone i svega što se proživljavalo u Splitskoj ulici.
 
 




Subotić: Teška utakmica, ali svaka prva je teška


Zadovoljniji od Nazora nakon premijerne utakmice u ABA ligi bio je trener Budućnosti, Slobodan Piksi Subotić. Nakon mučenja u prvom poluvremenu njegovi igrači su stisnuli obranu, i prelomili utakmicu u svoju korist. Posebno je nered Zadranima pravio dvojac Zoran i Danilo Nikolić dok je dirigentsku palicu preuzeo reprezentativac Crne Gore Nikola Ivanović podijelivši osam asistencija.
– Prije utakmice sam upozoravao da je Zadar ozbiljna momčad koja igra lijepu košarku, što se vidjelo na turniru koji su igrali u Zadru prije par tjedana. Bila je ovo teška utakmica, ali svaka prva je teška. Drago mi je što smo krenuli s pobjedom – kazao je nekadašnji trener Splita i Cibone i dodao.
– Mislim da smo zasluženo slavili. Od sedme, osme minute i katastrofalne igre u obrani gdje smo primili 25 poena iz reketa i gdje nam je obrana ‘pick and rolla’ bila stvarno slaba, čime smo dozvolili Zadru vodstvo. U trećoj četvrtini smo se uozbiljili, odigrali ozbiljnije u obrani i počeli kontrolirati skok, a onda je bilo lakše. Postigli smo lake poene u kontri i odlijepili se. Raduje me što se igrači koji su bili s reprezentacijom polako vraćaju. Tu prije svega mislim na Ivanovića koji je danas završio utakmicu s osam asistencija, na Suada koji je pokazao da je važna karika u momčadi, ali i na Popovića na kojemu se to najbolje vidjelo.