Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NASTAVLJEN SUKOB Izvještaj načelnika Kolana nije prihvaćen!

08.10.2019. 11:38
NASTAVLJEN SUKOB Izvještaj načelnika Kolana nije prihvaćen!


Situacija u općini Kolan i dalje je napeta. Dva mjeseca nakon neuspjele sjednice Općinskog vijeća tamošnja vlast i oporba očito nisu uspjeli zagladiti sitaciju s obzirom da najnovija situacija kaže kako načelnikov izvještaj o radu – nije prihvaćen!
Naime, prvi čovjek Kolana, Marin Pernjak, početkom kolovoza na sjednici Općinskog vijeća trebao je podnijeti izvještaj o polugodišnjem radu. Na sjednici se pak nije pojavio, a niti poslao svojega zamjenika, kako nam je tada pojasnio predsjednik Općinskog vijeća, NHR-ov Grgica Šupraha.
Vijećnici su tako ostali zakinuti za izvještaj HDZ-ova načelnika koji im je morao predočiti što je napravio u proteklih pola godine, a Šupraha nam je tada kazao da mu je Pernjaku ostavio poruku kako sjednici ne može prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza. Isto je učinio i njegov zamjenik, kazao nam je tada Šupraha koji je sazvao sjednicu, a koji zbog izostanka načelnika i njegova zamjenika sjednicu Općinskog vijeća nije mogao održati.


«Političke igre«
Kao predsjednik Vijeća Šupraha je tada obrazložio kako je zapravo riječ političkom obračunu budući da je on član NHR-a, a načelnik Pernjak odnedavno HDZ-a. No njegovom promjenom stranke situacija se u Kolanu očito još više zakomplicirala s obzirom da predsjednik Općinskog vijeća, Grgica Šupraha, izjavio:
– Prva točka dnevnog reda bila je izvješće gradonačelnika za prvih šest mjeseci, ali mi je tajnica dala pisane potvrde načelnika i zamjenika da ne mogu pristupiti sjednici zbog ranije preuzetih obveza. Međutim, 31. srpnja sam poslao mail načelniku o sazivanju sjednice Općinskog vijeća, znači imali su desetak dana za izjasniti se hoće li doći ili ne. Smatram da je to bilo miniranje sjednice Općinskog vijeća jer ukoliko se nije mogao pojaviti on, mogao je njegov zamjenik. Od devet vijećnika na sjednici je bilo prisutno njih sedam, ali je načelnik najvjerojatnije mislio da neće biti kvoruma. Možda on ima nekakav atak na mene iako sam ga dvije godine podržavao – poručio je Šupraha.
Načelnik Šupraha je pak tvrdio suprotno napominjući kako je u cijeloj ovoj priči zapravo riječ o »političkim igrama«:
– Želim najprije napomenuti da ukoliko imamo nekih unutarnjih problema u našoj općini, oni bi trebali ostati među nama jer smo premala općina i premala zajednica da bismo se prepucavali preko medija. Osobno nemam ništa protiv gospodina Šuprahe, dapače, čak smo i bliski rod, pa niti političkom ili bilo kakvom drugom ključu nemam ništa protiv njega, niti sam ikada imao. Njegove konstatacije nisu točne, naprotiv, kao predsjednik Općinskog vijeća morao bi proučiti pravilnik o radu. Kao prvo, gospodin Šupraha je kao predsjednik Vijeća dužan načelnika općine pismeno obavijestiti o sazivanju sjednice, što on nije napravio. Samo je poslao mail pročelniku da mu pripreme dokumente za sjednicu Općinskog vijeća, umjesto da me obavijsti da dođem na sjednicu i podnesem izvješće – kazao je tada načelnik.


Nemam većinu
Nakon ove napete situacije u Kolanu, Pernjaka smo stoga jučer upitali je li situacija u Općini konačno riješena, odnosno je li održana sjednica na kojoj je kao prvi čovjek Općine podnio izvještaj o svojemu radu za pola godine. Međutim, Pernjak priznaje da je izvještaj podnio, ali da on – nije prihvaćen:
– Izvještaj nije prihvaćen, a zašto nije, pitajte pojedine vijećnike, što ja znam?! Nemam većinu, niti sam je ikad imao, ali to je izvješće o kojemu se ne glasa. Općinsko vijeće može glasovati o tom izvješću, ali ono nema nikakav pravni učinak ni glasovanjem niti neglasovanjem. To je akt koji ne ide na glasovanje, a može ići ako se predsjednik i vijećnici slože oko toga. Pošto su oni o tome željeli glasovati, glasovali su i nisu ga prihvatili, ali to apsolutno nema pravni učinak – kazao nam je na kraju načelnik Pernjak.