Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O sigurnosti u planini stalno brine 40 spašavatelja

08.10.2019. 12:50
O sigurnosti u planini stalno brine 40 spašavatelja


Članovi HGSS stanice Zadar, povodom 40. obljetnice od osnivanja, prošle subote su na trgu Pet bunara održali pokaznu vježbu građanima Zadra.
Kako doznajemo, ovom prigodom su prezentirane tehnike spašavanja iz speleo objekata, kao što su tirolska prečnica, protu uteg, tehnike spašavanja sa stijena, absel,te brojna specijalistička oprema koja se koristi u aktivnostima hrvatske gorske službe spašavanja.
Interes građana koji su se odazvali ovoj prezentaciji, potvrdio je prepoznatljivost uloge i značenja gorske službe, te nam je jedan od posjetitelja rado rekao. Moramo biti svjesni od kojeg je značaja služba spašavanja. Koliko samo neiskusnih izletnika ode u planine ne razmišljajući o posljedicama koje bi često puta završile kobno, da nije ovih divnih profesionalaca koji predano rade svoj posao reskirajući svoje živote. Mogu samo dati riječi hvale, rekao je jedan od posjetitelja prezentacije. Kako su nas upozorili HGSS-ovci, velika pozornost se daje preventivi. Tako da je neizostavan rad sa djecom i planinarima, a kao krucijalni dio njihovih aktivnosti ističe se edukacija stanovništva i izdavanje planinarskih karata.
Posebnu je pozornost ove prezentacije privuklo predstavljanje potražnih timova sa psima licenciranim za potrage. Za istaknuti je kako Stanica broji preko 40 spašavatelja koji pokrivaju zahtjevan teren Zadarske županije, te da je sigurnost domaćeg stanovništva i turista garantirana volonterskim radom članova 24 sata dnevno kroz cijelu godinu. Akcije HGSS-a su kažu spašavatelji, najintenzivnije na području Nacionalnog parka Paklenica kao najatraktivnijeg penjačkog centra u Hrvatskoj, zatim su tu Parkovi prirode Velebit, Telašćica, Vransko jezero ali i zadarski otoci koji privlače brojne turiste tijekom ljetnih mjeseci. (N. MOJIĆ)