Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obilježena 20. obljetnica Makedonskog kulturnog društva »Biljana«

08.10.2019. 12:35
Obilježena 20. obljetnica Makedonskog kulturnog društva »Biljana«


Makedonsko kulturno društvo »Biljana« u subotu je proslavilo svoj 20. rođendan.
Bogati program i odlična organizacija obilježavanja ovog dana okupili su veliki broj gostiju u restoranu »Fešta« na Novom Bokanjcu. Obol ovom zavidnom broju godina makedonskog Društva u Zadru, dali su uzvanici iz Zadarke županije, pročelnik upravnog odjela za more i turizam Krešimir Laštro, te pročelnica upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Milena Ikić. Laštro je u ime župana Božidara Longina, prenio pozdrave i čestitao na radu društva, te poželio još puno ovakvih godina rada.
Osim visokih uzvanika iz redova lokalne vlasti, te predstavnika i članova nacionalnih manjina sa područja grada Zadra, rođendansku proslavu su svojim dolaskom uveličali: otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Nazif Džaferi, potpredsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj Boris Trajanovski, županijski predstavnik Osječko-baranjske Županije za mkedonsku nacionalnu manjinu Dragoljub Siljanoski, savjetnik Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Baškim Misimi, predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente iz Šibenika Saša Georgijevski, te predsjednik vijeća Grada Zagreba Blagoje Mirčevski.
Zadarski umjetnički dvojac, Nikolina Mojić pjesnikinja i recitatorica i Atilio Orović, prigodnim programom su otvorili službeni dio večeri. Mojić je uz pratnju na gitari Orovića, svojom prepoznatljivom interpretacijom govorila tri autorske pjesme na makedonskom jeziku, koje je sa hrvatskog prevela Mirjana Majić, predsjednica Društva »Biljana«.
Na posebno iznenađenje nazočnih, poznati iški pjesnik i tenor Atilio Orović, izveo je narodnu makedonsku pjesmu »Eleno kerko Eleno«, nakon čega je dobio ovacije publike koja ga je popratila gromoglasnim pljeskom. U dobrom raspoloženju, nakon što je probio led, makedonskom pjesmom, Atilio je počastio publiku sa svojm autorskom pjesmom »Odlazim«.
Mirjana Majić, predsjednica društva »Biljana«, ne skrivajući emocije je kazala:
-Drago mi je što smo večeras ovdje u ovolikom broju. Posebno me raduje što je prepoznat rad našeg društva i što smo prepoznati kao organizacija koja njeguje makedonsku tradiciju i običaje kroz brojne aktivnosti, istaknula je Majić.
Majić se posebno zahvalila Savjetu za nacionalne manjine RH koji uz Grad i Županiju, daje glavnu financijsku podršku za rad Društva.
-Sve naše brojne manifestacije, izložbe, tribine, obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti ne bi se mogle organizirati bez financijske potpore. Zato ovu prilku koristim kako bih se u svoje ime i u ime Društva zahvalila Savjetu za nacionalne manjine pri Vladi RH, te Gradu i Županiji, jer bez njihove podrške mi ne bi mogli djelovati, naglasila je Mirjana.
U nastavku programa prikazan je kratki dokumentarni film o MKD »Biljana«, koji je za ovu prigodu pripremila obitelji Barbir iz Splita. Film je kroz petnaestak minuta prenio sve trenutke i emocije kroz koje je u 20 godina prošlo Društvo.
Na kraju službenog dijela programa, nastupila je folklorna skupina »Makedonija« iz Splita, koja je za ovu prigodu otplesala tri izvorna kola, takozvana »ora«.
U dobrom raspoloženju, u vrhunskim makedonskim specijalitetima poput gravče na tavče, baklave, kadaifa i mnoge druge delicije uz dobar štimug za koji se pobrinula glazbenica Olga Barbir iz Splita, proslava zadarskog makedonskog društva trajala je do kasno u noć. (Nikolina MOJIĆ)