PRAVO DJETETA Dr. Čakarun: Necijepljenje djece treba kažnjavati!

Slika korisnika mkvanja
U Zadru je val kampanje protiv cijepljenja bio najjači
Autor: 
Kod nas je cijepljenje obavezno i ja jesam za kažnjavanje. No, hoće li to kažnjavanje biti u prekršajnoj ili kaznenoj sferi, to ostavljam pravnicima. Moje je mišljenje da bi necijepljenje djeteta trebalo kažnjavati na način da jednostavno svako dijete koje nije cijepljeno po kalendaru cijepljenja, ne može biti upisano u vrtić ili u školu jer na taj način ugrožava zdravlje i sve ostale djece - mišljenja je poznati zadarski pedijatar s dugogodišnjim iskustvom dr. Željko Čakarun
Djeca su na prvom mjestu

Država se treba opredijeliti je li pravo djeteta jače od prava roditelja i država treba donijeti odluku hoće li se to doista i početi kažnjavati. Necijepljenjem roditelji ugrožavaju život i zdravlje svoga djeteta. Kod nas je cijepljenje obavezno i ja jesam za - kažnjavanje. No, hoće li to kažnjavanje biti u prekršajnoj ili kaznenoj sferi, to ostavljam pravnicima. Moje je mišljenje da bi necijepljenje djeteta trebalo kažnjavati na način da jednostavno svako dijete koje nije cijepljeno po kalendaru cijepljenja, ne može biti upisano u vrtić ili u školu jer na taj način ugrožava zdravlje i sve ostale djece - mišljenja je poznati zadarski pedijatar s dugogodišnjim iskustvom dr. Željko Čakarun.
Što se tiče procijepljenosti djece u Zadru, dr. Čakarun je rekao kako prema njegovu iskustvu »situacija nije gora, ali nije ni bolja« od kad je krenula kampanja protiv cijepljenja posljednjih godina u Hrvatskoj, a on smatra kako je ta kampanja svoje ishodište imala upravo u Zadru.

Slale se loše poruke

- Mislim da je taj val kampanje protiv cijepljenja bio najjači upravo u Zadru, a priključili su mu se i podržali ga, nažalost, mnogi naši poznati sugrađani i visokoobrazovani ljudi. Mislim da je to sad nešto malo »splasnulo«, ali veliku odgovornost vidim i u medijima i u društvenim mrežama gdje se pisalo o lošim iskustvima i strahu od cijepljenja te su se na taj način slale loše poruke. Svugdje u svijetu postoje kampanje koje educiraju ljude i zagovoraju cijepljenje jer su im djeca na prvom mjestu. Mislim da bi i kod nas država također, trebala početi voditi afirmativnu i educirajuću kampanju kako bi sva djeca bila uredno cijepljena, zaključio je ovaj zadarski pedijatar, navodeći i primjer SAD-a gdje se svi cijepe od malih nogu protiv svih zaraznih, dječjih bolesti, ali primjerice, i gripe.

Novčane kazne za necijepljenje

Naime, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upravo je ovih dana javno zatražila da se kao kazneno djelo grubog zanemarivanja djece, počne tretirati i necijepljenje, a svoje je prijedloge iznijela u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona koje je inicirala inicijativa - #spasime. Upozorila je na poraznu činjenicu kako roditelji sve češće odbijaju liječenja koja stručnjaci smatraju nužnim te je na taj način dovedeno u pitanje ostvarivanje zdravstvenih prava djeteta.
- Kazneni progon ponekad predstavlja jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna, rekla je pravobraniteljica objašnjavajući kako, kao kazneno djelo treba tretirati svako zanemarivanje skrbi o zdravlju djeteta, uključujući uskraćivanje cijepljenja za koje ne postoje komplikacije.
- Necijepljenje je sada tek prekršaj koji se sankcionira novčanom kaznom do 2.000 kuna. Baš smo neki dan objavili presudu mami koja je osuđena na redikuloznih 300 kuna, izjavila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)