Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

STUDENTSKI KREVETI Gužva za smještaj u Dom, nije bilo mjesta za 201 studenta

08.10.2019. 12:02
STUDENTSKI KREVETI Gužva za smještaj u Dom, nije bilo mjesta za 201 studenta


Prvoga radnoga dana listopada započela je nova akademska godina te je gotovo 6.000 zadarskih studenata sjelo u klupe na Sveučilištu u Zadru. Velik broj upisanih studenata nije sa zadarskog područja već dolaze i različitih djelova Hrvatske, ali i Europe, što su im omogućili razni Erasmus projekti.


Smještaj u Domu 300 kuna mjesečno
Vrlo velik broj studenata svake godine ima problema sa smještajem jer je u Zadru vrlo teško pronaći stan koji se iznajmljuje po prihvatljivim cijenama, a u Studentskom domu je vrlo malo dostupnih mjesta, ukoliko se u obzir uzme broj studenata koji pohađaju Sveučilište. Inače, cijena smještaja u Studentskom domu iznosi 300 kuna mjesečno, dok studenti, odnosno njihovi roditelji za smještaj u stanu moraju plaćati i do 1.200 kuna plus za režije. Ovako velika razlika u cijeni najma stanova i Doma dobar je razlog da se umjesto boravka u preskupom stanu, potraži smještaj u Domu. Međutim, u Studentskom domu nema dovoljno mjesta za sve koji su se prijavili.
Naime, prema informacijama koje smo dobili sa Sveučilišta, zadarski Studenstki dom ima 94 sobe s kupaonicom, od toga 76 dvokrevetnih i 18 trokrevetnih, a ukupan kapacitet je 206 ležaja.
– Za smještaj u Studentski dom za akademsku godinu 2019./2020. stigle su ukupno 494 prijave, od toga je važećih i obrađenih 468. Pravo na smještaj omogućeno je za 206 studenata (natječaj 182 studenta, CEEPUS stipendista 10, po ERASMUS programu 6 studenata i međusveučilišna suradnja 8 studenata). U Srednjoškolski đački dom smješten je 61 student.


Novi Studentski dom početzkom 2021.?
Pravo na smještaj ostvarilo je ukupno 267 studenata. Smještaj u dom nije ostvario 201 student, rekli su nam sa Sveučilišta u Zadru, Istaknuli su kako je pravo na subvencionirani privatni smještaj ostvarilo 150 redovitih studenata Sveučilišta u Zadru.
Inače, Sveučilište u Zadru je najveće potpuno integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, s 27 sveučilišnih odjela, na kojima studira oko 6.000 studenta.
Sveučilište već nekoliko godina planira izgradnju novoga doma na Novom kampusu u nekadašnjoj vojarni gdje bi se trebao izgraditi novi studentski dom s 285 ležajeva, kao i studentska menza s 500 mjesta i kapacitetom od 2.415 obroka dnevno.
Za ovaj posao Sveučilište je na javnom natječaju od sedam ponuda odabrao tvrtku Projektgradnja iz Gornje Vrbe, koja bi trebala ovaj posao odraditi za 81 milijun kuna s PDV-om. Žalbeni rok za ovu odluku traje do sredine listopada te se očekuje kako bi tada Sveučilište trebalo potpisati ugovor s izvođačem. Inače rok za gradnju je 425 dana, što bi značilo, ukoliko sve bude prema planu da bi studenti u novi dom mogli ući početkom 2021. godine.