Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako protiv Mornara bez vanjskog šuta i centra?

08.10.2020. 10:42


Nakon plus 28 protiv sinjskog Alkara u 4. kolu HT Premijer lige sigurno je na Višnjiku barem donekle zasjalo Sunce jer teško se probavio subotnji poraz u zadnjoj sekundi na gostovanju kod Gorice. Momčad iz dalmatinske Zagore je stoga idealno poslužila svrsi tzv. rekuperavanju i definitivno u tom smislu Zadrani su postigli koliko-toliko željeni učinak. Pobjeda i to treća u domaćem prvenstvu se piše, no nije to ponovno bilo na razini koja bi se očekivala u ovakvoj utakmici od abaligaškog sastava i jednog od najvećih favorita za titulu prvaka Hrvatske. Posebno, jer su Sinjani poslužili kao svojevrsna priprema za vikend program koji donosi dva izuzetno zahtjevna dvoboja s naglaskom na onaj prvi, u petak kad na Višnjik stiže moćni Mornar iz Bara.


Dječje bolesti
Iako je teško vući paralele između utakmica tipa Alkar i ovih u kojima će s druge strane terena stajati momčadi s ‘bijesnim’ rosterima za trenera Veljka Mršića nema mjesta nekakvim negativnim konotacijama usprkos činjenici što su njegovi igrači ponovno ‘kašljucali’ i pokazivali mnoge simptome ‘dječjih bolesti’, posebno u prvih 20 minuta kontra Alkara u utorak.
– Budimo pozitivni, vratili smo se na pobjedničke staze. Nakon poraza u Gorici, prvo poluvrijeme nije bilo kako treba biti. Obrana je bila solidna na početku, imali smo vodstvo od 17:10, međutim uzimali smo previše šuteva koje ne bi trebali uzimati. Uvijek moramo respektirati svoje individualne karakteristike u kojima smo dobri, tamo gdje smo slabiji to moramo poboljšavati. Drugo poluvrijeme smo igrali više kao momčad, lopta se dijelila, petorka koja je bila na parketu je bila više šuterski raspoložena. Zaslužili smo pobjedu, sad se moramo pripremati za Mornar i Megu – komentar je Mršića nakon svladavanja Alkara koji je isti tren izbrisan iz glava stručnog stožera jer im vrijeme nije saveznik u situaciji da moraju pripremiti igrače na teške utakmice koje će odigrati u tek nešto više od 48 sati. Prvi na meniju je Mornar koji je svoju snagu naznačio u terminu kad je Zadar završavao priču sa Sinjanima. U svojoj dvorani u Baru u 2. kolu Eurokupa doslovno su izrešetali moćnu Unicaju iz Malage rezultatom 90:80, a nevjerojatan je podatak da je američka kolonija u najvećoj crnogorskoj luci istorpedirala Španjolce s čak 14 trica iz 31 pokušaja. Mornar već sad na ulazu u sezonu djeluje kao dobro podmazan stroj, a posljednjih godina su redovito uzimali bodove iz Krešinog doma. Bit će uistinu zanimljivo kako će Mršić postaviti igru za Crnogorce, a ono što može itekako mučiti trenera Zadra je da vanjski šut ne štima u prvim utakmicama koje su odigrali. Potvrdilo je to onih 4-25 iz Velike Gorice kao i 3-15 iz prvog dijela s Alkarom.


Rupa pod košem
Uz napadačke probleme na perimetru sigurno je zabrinjavajuća situacija pod košem gdje je odlaskom Darka Planinića nastala ogromna rupa koja se pokušava zakrpati s Gallowayom, pa i Jurom Planinićem, no svaki put bi ti pokušaji bili prepoznati od strane protivničkih trenera tako da je Mršić najkomforniji kad mu peticu igra Domagoj Vuković. No, to je donekle funkcioniralo u hrvatskim okvirima, a protiv Eurokup momčadi kao što je Mornar taj plan bi mogao biti preoptimističan. Posebno zbog uvijek po Zadar neugodnog Uroša Lukovića koji je za dvije glave veći od svakog Mršićevog tzv. centra i koji, ako ga se udvaja, oslobađa prostor na perimetru za neumoljive šutere poput Pullena, Whiteheada, Needhama i Vranješa. Veliki izazov je stoga pred Zadrom da se konačno predstavi s jednim dobrim, ako bi bili navijački raspoloženi i s odličnim izdanjem jer ruku na srce ovo što su dosad odigrali je bila zapravo dječja igra naspram onoga što im slijedi. Šibenik i Alkar ne mogu bti mjerilo, pobjeda protiv neuigrane i fizički u ovom trenutku indolentne Cibone također nije neka referenca dok ne treba ni spominjati Goricu koja je zapravo najslikovitije ogolila koliko je igra Mršićeve momčadi daleko od one koja je potrebna da bi se mirno zaplovilo regionalnom ligom.