OPET ČEKANJE U udruzi »Svjetlo« ogorčeni još jednom odgodom useljenja u Centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ministarstvo još nije niti objavilo natječaj za opremu Mocira
Sljedeći tjedan pokrenut će se otvoreni postupak javne nabave tehnološke opreme kuhinje za Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire u vrijednosti od oko 1,4 milijuna kuna te objava prethodnog savjetovanja u otvorenom postupku javne nabave ostale opreme i namještaja za potrebe Centra u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna, navode u Ministarstvu
Vedran SITNICA
Na useljenje u moderne prostore Mocira štićenici »Svjetla« još će pričekati

Iako bi se štićenici Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama uskoro trebali useliti u Mocire, članovi »Svjetla« morat će na useljenje pričekati još neko vrijeme. Naime, sudeći prema odgovoru koji smo dobili od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ove godine zasigurno neće useliti u nove prostore.
Za razliku od Grada Zadra koji je već proveo javnu nabavu za opremanje Centra, Ministarstvo tek ide u objavu natječaja za opremanje dijela zgrade namijenjenog »Svjetlu«. Naime, Grad se obvezao financirati dva dijela zgrade, vrtić »Laticu« i Osnovnu školu »Voštarnicu« čija je oprema u tijeku te bi uskoro trebalo uslijediti useljenje. Međutim, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nije se pridružilo postupku natječaja Grada, već oni tek idu u javnu nabavu za opremu dijela zgrade koji je u njihovoj nadležnosti.

Palčić: Ovo je sramota

S obzirom na to da useljenje članova udruge »Svjetlo« u novu zgradu ovisi o natječaju Ministarstva, pitali smo ih jesu li objavili natječaj za opremanje toga dijela Mocira i kolika su sredstva potrebna za opremu.
- Sljedeći tjedan pokrenut će se otvoreni postupak javne nabave tehnološke opreme kuhinje za Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire u vrijednosti od oko 1,4 milijuna kuna te objava prethodnog savjetovanja u otvorenom postupku javne nabave ostale opreme i namještaja za potrebe Centra u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna, navode iz Ministarstva. Na pitanje, pak, kada predviđaju useljenje, odgovorili su nam sljedeće:
- Točan datum useljenja ovisit će o nizu obveznih aktivnosti poput završetka postupka nabave, odgovaraju iz Ministarstva.
U udruzi »Svjetlo« ogorčeni su ovakvim razvojem situacije jer, kako kaže predsjednica udruge Irena Palčić, za razliku od djece »Latice« i škole »Voštarnica«, njihova djeca nemaju gdje boraviti s obzirom da su već punoljetne osobe.
- Sve ovo što se godinama događa sa Centrom Mocire je presramotno! Zato me i ne čudi da Ministarstvo još nije krenulo u opremu Centra jer koga je od njih briga za nas?! Reći ću vam za konkretan, jako bolan slučaj, koji nam se dogodio ovih dana. Jedan naš član, dečko od samo 21 godinu, u teškim je bolovima umro od leukemije, a njegova majka koja je imala status roditelja njegovatelja istoga je dana izgubila sva prava! Dijete još nije ni pokopala, a već su joj uzeli status! A, to je ono što najbolje govori o njihovu odnosu prema nama. A kada političari izađu iz pritvora, imaju pravo na šest plus šest mjeseci primanja, i to kakvih primanja! Zato i nije čudno što se i Centar Mocire dovršava već godinama i što je došlo do ovoliko odgoda. Nemaju dijete poput našega, pa nas ne mogu razumjeti, ističe Palčić, napominjući kako je i sama nazvala Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kako bi ih upozorila na slučaj ove majke koja je izgubila pravo na naknadu.

Prisiljeni cijeli dan biti kući

- Dobila sam pomoćnicu ministra i pitala je može li majka još barem neko kratko vrijeme primati naknadu dok se malo ne oporavi i nađe posao, međutim odgovorila mi je da mora nekoga pitati i da čekam. Rekla sam joj kako je sramota da to ne znaju jer to im je posao i za to su plaćeni. Imam osjećaj da su nas svi zaboravili jer naša djeca više nisu u sustavu školovanja i prisiljeni su čitave dane biti kući. Moj je sin, odmah nakon završetka školovanja u »Voštarnici«, već 12 godina kući i ni minutu nigdje nije bio jer ga nisam imala gdje ostaviti. Toliko o brizi Ministarstva i ostalih institucija za našu djecu, poručuje na kraju predsjednica udruge »Svjetlo«.
S obzirom da Ministarstvo tek kreće u postupak javne nabave za opremu kuhinje i ostalih prostorija za odrasle štićenike Mocira te da će odabir izvođača i žalbeni postupak trajati mjesecima, štićenici udruge ove godine zasigurno neće useliti u Centar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)