Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvu večer prodano 15 slika

08.10.2020. 10:33


Zadarska liga protiv raka ove je godine u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizirala prodajnu izložbu slika svjetski poznatog slikara Dimitrija Popovića. Izložba je otvorena u utorak navečer u Gradskoj loži te je već prvu večer izazvala veliku pažnju građana koji su kupili 15 slika i na taj način pomogli radu Lige te skupljanju sredstava za kupnju linearnog akceleratora.


Prikupljanje novca za linearni akcelerator
– Ovo je treća izložba Dimitrija Popovića u organizaciji Lige protiv raka. Prva je bila u Ninu, druga je bila u Kneževoj palači dok još nije bila obnovljena u tzv. krletkama te je sad u Gradskoj loži. Dimitrije Popović, slikar svjetskog glasa, tri puta nam je ustupio svoja djela, te ovaj put imamo 45 originalnih djela. Već sinoć na otvaranju je prodano 15-ak slika, zbog čega smo jako zadovoljni, rekla je Mirka Batur, organizatorica izložbe i članica predsjedništva Lige protiv raka. Istaknula je kako su cijene slika popularne i kreću se od 1.900 do 3.400 kuna, što je za originale vrlo povoljno.
– Poručila bih našim sugrađanima da umjesto kuverte, koja je postala uobičajena kao poklon za vjenčanje, dođu i kupe sliku jer one su vječne i s godinama će više vrijediti. Ovo će im ostati u vječnoj uspomeni, rekla je Batur. Istaknula je kako sav prikupljeni novac ide za kupovinu linearnog akceleratora. Do sada su skupili oko 3 milijuna kuna, a dobili su i stan akademika Franje Šveleca, koji je on poklonio.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Branko Dukić, koji je ujedno i predsjednik Lige protiv raka, a sam autor slika Dimitrije Popović nažalost nije mogao doći jer je i sam onkološki bolesnik.
– Inače, Gradska loža je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a subotom od 9 do 13 sati. Izložba će biti otvorena do 23. listopada. Svi oni koji žele kupiti neku sliku mogu doći u Gradsku ložu gdje će dobiti uplatnicu. Po uplati na račun Lige protiv raka dobit će rezrvaciju slike i sliku će moći preuzeti zadnjeg dana izložbe, kazala je Batur.


Darovi na Onkologiji
Pored organiziranja ove izložbe, Liga protiv raka organizirala je jednu akciju darivanja žena donacijskim darovima namijenjenim ženama oboljelim i liječenim od raka dojke na Odjelu onkologije Opće bolnice Zadar.
Ovu akciju organizirala je Sandra Marelja-Muić i preipremila je dvadesetak vrećica za Odjel onkologije.
– Danas je baš Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke te smo pripremili simbolične poklone. U poklon vrećicama nalazi se paketić za njegu od Yves Rocher+biljni čaj Agristar+platnena maskica udruge Prospero. Zahvlajujem svim sponzorima koj su se priključili akciji, rekla je Sandra Marelja-Muić. Dodala je kako broj oboljelih pacijentica od karcinoma dojke, nažalost, ne pada.
– Svake godine u Hrvatskoj imamo oko 2.800 novooboljelih od karcinoma dojke, a trećina njih, nažalost, ne preživi. Ključ borbe je u ranom otkrivanju jer ako se otkrije dovoljno rano, onda su šanse za ozdravljenje dobre i zato žene moraju redovito ići na godišnje preglede, na ultrazvuk i mamografiju, ovisno o životnoj dobi te obavljati samopregled, naglasila je Marelja-Muić.