Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Preko dva stoljeća od prve promocije liječnika u Zadru

08.10.2021. 11:30


Na znanstvenom kolokviju u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Zadar i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991.-1992. Podružnice ovih je dana predstavljena zdravstvena povijest grada Zadra. Naime, malo je poznato da je Zadar imao svoj medicinski fakultet još početkom 1800.-ih, a ovim se kolokvijem prvi put obilježilo 210 godina od prve promocije liječnika, diplomaca s tog fakulteta koja se održala 1811. godine u Zadru, a time i u Hrvatskoj. Koliko je to značajan podatak, vidi se iz činjenice što se prva sljedeća promocija liječnika u Hrvatskoj dogodila u Zagrebu 1923. god., dakle, punih 112 godine nakon Zadra. Nastanak medicinskog fakulteta pobliže je na kolokviju predstavio dr. Petar Lozo u svom predavanju »Prva promocija liječnička u Zadru i Hrvatskoj«.
– Odredba o utemeljenju zadarskog liceja postoji još od 1806. godine i to je prvi korak kojim se gimnazija pretvorila u sveučilište. Mi posjedujemo tu odredbu koja svakako zaslužuje biti negdje izložena, rekao je dr. Lozo na svom predavanju te dodao kako je ta medicinska škola postojala od 1806. do 1811., a bila je smještena u Samostanu sv. Krševana. Za utemeljenje licije zaslužna je francuska vlast u Dalmaciji koja je medicinsku nastavu pokušala uvesti u Trogir, Šibenik i Zadar, ali uspjelo im je samo u Zadru. U to je vrijeme u Zadru postojalo sedam fakulteta: pravo, medicina, kirurgija, farmacija, geodezija, teologija i tehnika.
– Moramo biti ponosni na takvu ostavštinu i predstaviti je u što boljem svjetlu. Imamo u posjedu dokumente i govore s otvaranja liceja, a posjedujemo i programe rada te znamo koliko je koji program trajao. Tako je iz tih dokumenata iz 1810. vidljivo kako je program za liječnike i kirurge trajao pet godina. Profesori su većinom bili iz Italije, a učila se anatomija, patologija i sve ono što je liječnik tada trebao znati, prepričao je dr. Lozo. U rujnu 1811. izvršena je prva svečana dodjela diploma 22 studenata, a jedan od njih bio je i Julije Pini koji je cijeli svoj radni vijek proveo na području Dalmacije, posebice se ističući velikim osobnim prinosima za opću dobrobit ljudi i zajednice suzbijanjem epidemija kuge i kolere, te epizootija (stočne zaraze). Zadar je jedini imao licej sa statusom sveučilišta do 1811. kada je novom reformom tadašnjem školstva zadarski licej ukinut. Marmontov nasljednik Bertrand ukinuo je zadarsko sveučilište 1811. godine koje je ponovno otvoreno nepuna dva stoljeća kasnije.