Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zahuktaloj Ciboninoj mladosti uskratiti tranziciju i lagane poene

08.10.2021. 07:05


Treća sreća, kazat će poznata izreka, a u nju se svakako ufaju i na Višnjiku očekujući večerašnji treći ispit u regionalnoj ligi koji se igra protiv Cibone u Krešinom domu od 20 sati. Cibosi su uvijek veliki mamac zadarskoj košarkaškoj javnosti, no ovosezonski premijerni najveći košarkaški derbi u Hrvata ipak su zasjenile kadrovske promjene u svlačionici domaće momčadi. Višnjik je, uoči abaligaškog ogleda s Cibonom, definitivno napustio Amerikanac Kevon Harris s tek pet odigranih službenih utakmica u dresu Zadra, međutim nije se trebalo dugo čekati na aklamaciju novog igrača, Pavla Marčinkovića, koji se eto nakon dugih 10 godina izbivanja vratio u matični klub i mogao bi svoj debi imati već večeras, naravno ako uspije zaliječiti ozljedu koju je zaradio na zadnjem treningu Sonik Puntamike. Trener Zadra sigurno bi bio najsretniji kada bi 32-godišnji reprezentativac Hrvatske mogao popuniti listu osposobljenih za veliki derbi jer će mu uistinu trebati svaka moguća pomoć kontra zahuktalih Cibosa na otvaranju sezone.


Split pokazao put
Igrači Vladimira Jovanovića ušli su u sezonu doslovno na raketni pogon, kombinirano s pripremnim razdobljem uspjeli su dobiti 10 od 11 utakmica, a najveću pozornost privukle su njihove dvije uvodne pobjede u regionalnoj ligi, kontra Mornara i Mege, tako da uoči podbacivanja lopte s centra Krešinog doma vaga ipak priteže na stranu Cibone, unatoč činjenici da se dvoboj igra pred zadarskom publikom.
– Cibona izgleda jako dobro, od toga ne možemo bježati. Mladi su i izuzetno jaki na otvorenom terenu. Primarni zadaci će nam zato biti pokušati zaustaviti tu njihovu tranziciju, da imamo manji broj izgubljenih lopti nego što je to bio slučaj dosad i da ne dozvolimo protivniku lagane poene. Mislim da je Split, koji je jedini dobio Cibonu dosad, pokazao kako se treba s njima igrati i to je jedan put kojeg i mi moramo slijediti – osvrnuo se trener Perinčić na kvalitete vječnog zadarskog rivala koji bez obzira na bolju formu i posloženost rostera nema garanciju uspjeha na vrućem parketu Krešine dvorane.
– Derbi je posebna utakmica, derbi ne odlučuje ni trenutačna forma ni položaj na ljestvici. U derbiju zapravo prevagne veća volja, želja i zalaganje jednog tima uz inspiraciju pojedinih igrača. Nadam da ćemo danas biti pravi i da ćemo biti momčad kao što smo bili na posljednjoj utakmici. Kroz ovaj tjedan pokušali smo pripremiti sve što je potrebno za ovu utakmicu, kako bi upisali pobjedu – istaknuo je strateg Zadra da nema predaje što se tiče njegovog sastava iako je Perinčićev pogled prema svojoj klupi poprilično različit u odnosu na pogled kojeg ima trener Cibone, Vladimir Jovanović. Praktički je ostao na osam igrača, jer su Brala, Paponja i Buljan još uvijek u fazi privikavanja na ozbiljniju abaligašku košarku, dok se na Amerikanca Kevona Harrisa više ne računa.


Harris bivši
– S Kevonom se dogodila jedna posebna situacija. On ima nekih privatnih problema koji su ga jako mučili u zadnje vrijeme i došlo je do toga da je on sam zatražio odlazak. Jednostavno nije psihički bio prisutan na treninzima i na utakmicama, pa je za sve najbolje rješenje da on ode kući i da te probleme riješi. Izašli smo mu u susret jer nam nije davao ono što smo od njega očekivali. Ipak, i dalje tvrdim da je to jako dobar košarkaš koji nažalost nije uspio pokazati sav svoj potencijal. On neće više biti u momčadi, sada klub i igrač rješavaju administrativne poslove oko raskida ugovora – dotaknuo se Perinčić Harrisa, svjestan hendikepa sužene rotacije koji bi mogao na naplatu doći jako brzo jer je pred Zadrom veliki broj utakmica nakon što istekne zadnja sekunda derbija s Cibonom. Prva je već na rasporedu unutar 24 sata, na istom mjestu će gostovati Furnir u sklopu 4. kola HT Premijer lige.
– Dan za danom nije lagano igrati, u HT Premijer ligi svi sastavi imaju motiv pobijediti baš nas. Morat ćemo biti maksimalno mentalno unutra na toj utakmici i pristup nam mora biti na visokom nivou da bi pobijedili. Ako je pristup pravi onda ne bi trebali imati problema s većinom klubova u hrvatskoj ligi. Međutim, nakon ove dvije utakmice opet na slijedi težak raspored, u utorak nam je Split, u petak Osijek, a onda u nedjelju u Novom Mestu igramo protiv Krke – zaključio je trener Zadra.




Jovanović: Nismo favoriti na terenu Zadra
Cibona u Zadar stiže osokoljena dobrim rezultatima u samom začetku sezone, stoga samopouzdanja u svlačionici Vladimira Jovanovića sigurno ne nedostaje. Unatoč tome, strateg »Vukova«u najavi derbija mudro »spušta loptu na zemlju«, prebacujući breme favorita na Perinčićevu momčad koja još ne zna za pobjedu u regionalnoj konkurenciji.
– Kao uvijek, u Zadru nas očekuje teško gostovanje iako do sada nemaju pobjedu u ABA ligi. Oni su kvalitetna momčad s gotovo istim igračima iz prošle sezone, dok su neke pozicije i pojačali. Sigurno je da će biti motivirani kako bi odigrali što je bolje moguće i svjesni smo da nismo favoriti na terenu Zadra. Naša je zadaća odigrati najbolje što možemo i vidjeti gdje će nas to dovesti – kazao je trener Cibone uoči večerašnjeg derbija.


Perinčić: Jako sam sretan što smo potpisali Pavla
Prekjučer je roster Zadra i službeno, potpisom na jednogodišnji ugovor, pojačao Pavle Marčinković. Tridesetdvogodišnji Zadranin se tako vratio u svoj klub u kojem je zadnji put igrao 2011. godine i s kojim je osvojio jednu titulu prvaka Hrvatske, onu iz posljednje sezone odigrane u Jazinama 2008. godine. U međuvremenu je hrvatski reprezentativac nastupao za također domaće velikane, Cibonu (2011. – 2013.), Zagreb (2013. – 2017.) i Split (2017. – 2021.), s kratkim epizodama u Akademiku iz Sofije, Apolonu iz Limassola (2013.) te posljednje »avanturice« početkom ove sezone u Sonik Puntamici. Da će Marčinković biti veliko pojačanje potvrdio je i trener Zadra koji s povratnikom na Višnjik planira zakrpati nastalu prazninu na vanjskim pozicijama nakon odlaska Kevona Harrisa.
– Jako sam sretan što smo potpisali Pavla. On je hrvatski reprezentativac i izuzetno kvalitetan košarkaš te mislim da kad jedan reprezentativac potpiše za naš klub da bi svi trebali biti jako sretni i ponosni. Pogotovo, jer je on momak iz Zadra, a s Pavlom se znam jako dugo i bio je moja velika želja još ovog ljeta. Tada nismo uspjeli realizirati njegov dolazak u Zadar, sada jesmo i na tome se posebno zahvaljujem ljudima iz kluba što su brzo reagirali i omogućili njegov dolazak – komentirao je svoje novo pojačanje Ivan Perinčić koji neće imati pravo nastupa u HT Premijer ligi do 18. studenog, no zato može odmah nastupati u regionalnoj konkurenciji, iako bi se njegovom večerašnjem nastupu u derbiju s Cibonom mogla ispriječiti ozljeda koju je »donio« iz Sonik Puntamike.
– Pavle je na zadnjem treningu Sonik Puntamike naletio na lakat Luke Tomasa te ima neke šavove na usnici, pa ćemo u dogovoru s medicinskom službom odlučiti je li sposoban večeras participirati na terenu. Naravno bilo bi idealno kad bi Pavle mogao nastupiti jer odlaskom Harrisa nam nedostaje taj jedan igrač na vanjskim pozicijama, a Cibona je baš na njima izuzetno dobra – istaknuo je Perinčić.