Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HDZ i SDP daju kandidate, ostali zamjenike?

Autor: Nives Rogoznica

07.11.2008. 23:00
HDZ i SDP daju kandidate, ostali zamjenike?

Foto: Filip BRALA



U HNS-u ne skrivaju dogovore s SDP-om, HSLS želi široku koaliciju oko HDZ, Grgurović i Predovan su neodlučni, a HSP spreman na razgovore s HDZ-om i HSLS-om.


Ingrid Antičević-Marinović od prije tjedan dana i službeno je kandidatkinja SDP-a za zadarsku gradonačelnicu. Mjesecima prije SDP-a imena svojih uzdanica objavio je HSP ne skrivajući kako će sadašnjeg dogradonačelnika Radu Škaricu kandidirati za gradonačelnika, dok će aktualnog dožupana Đanija Bunju kandidirati za župana. Ovo će, naravno, vrijediti ukoliko HSP u utrku za čelna mjesta u Gradu i Županiji uđe bez partnera. U HSP-u, kao i ljetos, i danas ponavljaju kako su spremni za samostalan izlazak na izbore, no to ne znači kako će na prečac odbaciti koalicijski kapacitet stečen tijekom protekle tri i pol godine obnašanja vlasti u koaliciji s HDZ-om i HSLS-om.
HDZ šuti
Čak i prije HSP-ovaca, još proljetos je, u prilici unutarstranačkih izbora u zadarskom HDZ-u, čelni čovjek stranke u Zadarskoj županiji, Božidar Kalmeta, javno kazao kako će kao kandidata za gradonačelnika Zadra podržati aktualnog gradonačelnika Živka Kolegu. Za sad nema, ili makar ne javnih, razloga posumnjati da je riječ o stranačkom “amenu”, iako je nakon smjene ministrice Ane Lovrin bilo medijskih napisa u kojima se kalkuliralo s mogućnošću pojavljivanja njezinog imena umjesto Koleginog. U kuloarima nije izostavljeno ni ime sadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Zvonimira Vrančića.
Unatoč činjenici da je njihov glavni konkurent SDP objavio ime kandidatkinje, stav službenog HDZ-a glasi kako je o konkretnim imenima preuranjeno govoriti. Prema riječima predsjednice zadarskog GO HDZ-a Ane Lovrin, Gradski odbor još nije razgovarao o kandidatu za gradonačelnika. Dopredsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Željko Lončar najavljuje kako bi odluka o kandidatu za župana, međutim, mogla biti donesena kroz desetak dana. Na upit hoće li to biti aktualni župan Stipe Zrilić, Lončar je spreman odgovriti tek kako ne može reći – ništa. Ništa složeniji odgovor ne daje ni na pitanje oko dogovora s koalicijskim partnerima.
Dogovori SDP-HNS
Na kandidata za župana iz redova SDP-a također još treba čekati. Od županijskog predsjednika Svetka Šarića moglo se tek saznati kako će ova stranka dati kandidaturu za žuapna, dok će mjesto jednog od zamjenika pripasti HNS-u. Ovo je potvrdio i predsjednik županijskog HNS-a željko Kurtov. On sam nije siguran hoće li to biti on, budući da mora izabrati između ove opcije i one kandidiranja za načelnika u Općini Pakoštane.
U svjetlu koalicijskih pregovora SDP-a i HNS-a kad je u pitanju izbor župana i njegovih zamjenika, ne može promaknuti činjenica kako je, vraćajući se na izbore za gradonačelnika i zamjenike u Gradu Zadru, uz kandidatkinju za gradonačelnicu predstavljen samo jedan kandidat za zamjenika – Miro Morović. Izborni zakon, naime, u Gradu Zadru omogućuje izbor dvoje zamjenika gradonačelnika.
Željko Kurtov na upit odgovara kako nema razloga ne vjerovati da je mjesto drugogo zamjenika ostavljeno za HNS. No, zadarski HNS tek treba izabrati vodstvo, što znači da su, makar proceduralno, korak dalje od ostalih stranaka do trenutka imenovanja kandidata.
Ako je suditi po izjavi Ingrid Antičević-Marinović, SDP nije, ili makar ne još, ovo mjesto obećao HNS-u.
– Hoćemo razgovarati s HNS-om i sa drugima, ali to ne znači da i drugi zamjenik neće biti iz SDP-a, kazala je Antičević-Marinović.
HSS u “vakuumu”
HSS, koji je na prošlim lokalnim izborima bio koalicijski partrner SDP-a, kod ove je stranke nakon sklapanja državne koalicije s HDZ-om, čini se, izgubio na privlačnosti. Istodobno, tek ostaje vidjeti je li zauzvrat stekao kolaicijski potencijal kod HDZ-a na lokalnoj razini.
-HSS je druga stranka po snazi, po broju vijećnika u Zadarskoj županiji; odmah iza HDZ-a, podsjeća predsjednik ŽO HSS-a Zoran Morović.
U HSS-u su liste za Skupštinu Zadarske županije i Gradsko vijeće Zadra spremni predati samostalno, no neskloni su, samostalno izići u neposredne izbore za gradonačelnika Zadra i župana. Predsjednik zadarskog HSS-a Tino Festini koji je prvotno govorio o neisticanju kandidature i izostavljanju podrške bilo kome od gradonačelničkih kandidata drugih stranaka, nakon prošlotjedne programske skupštine GO HSS-a kazao jekako postoji mogućnost da ova stranka podrži i nekog nezavisnog kandidata.
Što se tiće izbora za župana i zamjenike župana, Zoran Morović smatra kako, bude li HSS na te izbore izišao u koaliciji, može računati na kandidaturu za zamjenika župana. On sam, međutim, na tu funkciju ne pretendira i ističe kako će se kandidirati u Općini Sali. Hoće li to biti načelnička kandidatura ili neka druga smatra preuranjenim govoriti.
Široka koalicija oko HDZ-a?
– Po mojoj je procjeni najizglednije da će se ići u jednoj široj, jakoj koalciji s HDZ-om kao nositeljem, ocjenjuje preddjednik ŽO HSLS-a Stanko Zrilić koji je još tijekom ljeta kazao kako će ova stranka poduprijeti HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zadra. Po njemu bi takva koalicja trebala okuptii više političkih čimbenika s ciljem osvajanja vlasti već u prvom krugu.
– Odnos snaga je takav da HDZ-u pripadaju mjesta gradonačelnika i župana. Mi mislimo da imamo političko pravo participirati u funkcijama zamjenika. Imamo stručne i sposobne ljude koji te funkcije mogu obnašati, a ostalo je stvar političkog dogovora, odgovara Zrilić na pitanje vidi li sebe kao kandiidata za zamjenika žuapna ili zamjenika gradonačelnika.
Zamjenička mjesta, ukoliko sklopi koaliciju, očekuju i u HSP-u.
– Razgovarat ćemo s našim koalicijskim partnerima, prvenstveno s HDZ-om, ali i s HSLS-om, kazao je predsjednik županijskog HSP-a Đani Bunja.
Zadarska Hrvatska stranka umirovljenika, makar na izbore za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu izići će sigurno, a ne nađe li adekvatne koalicijske partnere, to će učiniti samostalno, stav je aktualnog vodstva.
– Razgovarali smo do sad s HDZ-om i s HSS-om, ali to su samo preliminarni razgovori. Razgovarat ćemo i s drugima. I sami u stranci o tome razgovaramo; izborima za gradonačelnika i zamjenike pristupamo izuzetno ozbiljno jer su oni ti koji će biti izvršna vlast. HSU vidimo kao stranku koja će dati jednog od zamjenika, a ako ne, onda u Vijeću. Mi smo praktično četvrta stranka po snazi i potencijalno imamo preko 60.000 birača, kazao je predsjednik GO HSU Duško Vuković.
– Ukoliko i ne sklopimo koaliciju, još uvijk možemo podržati nekog od kandidata drugih stranaka, ali to mora biti netko tko će ponditi razvojni program. Recesija kuca na vrata i manje moramo razmišljati o šminkanju grada, a više o stvaranju nove vrijednosti, poručuje predsjednik ŽO HSU Branislav Jelenić.
Grgurović i Predovan neizvjesni
Aktualni dogradonačelnik Dražen Grgurović i bivši HNS-ov, a odnedavna nezavisni vijećnik, Željko Predovan mjesecima se u javnosti spominju kao mogući nositelji nezavisnih lista, ali i kao mogući “aduti” koji bi se trebali pojaviti na listi koju će predvoditi HDZ.
Upitan za komentar Željko Predovan odgovara kako za sada nije odlučio hoće li uopće sudjelovati u izbornoj utrci.
– U ovom sam trenutku najbliži varijanti da samo gledam ove izbore, ali to ne znači da u konačnici neću odlučiti drukčije. Pritisaka na mene da se kandidiram ima, ai tome se opirem iz privatnih razloga; imam posao kojeg treba voditi. Nisam crkveni miš i funkcija nije nešto što mi treba. U svakom slučaju odluku ću donijeti do Nove godine, kazao je Predovan.
Dražen Grgurović, nalik Predovanu, odgovara kako se možda neće uopće kandidirati.
– Imam svoj poziv, pacijente koji me čekaju. S druge strane postoje projekti koje sam započeo u ovom mandatu i projekti koji su fazi neposredno pred realizaciju koje bih volio dovršiti, dodaje navodeći kako je “imao neformalne razgovore s više skupina”, ali i kako još nije donio nikakve odluke. Čini se kako je, međutim, sklon kandidirati se na dogradonačelničku funkciju.
-Osjećam se sposobnim; biti zamjenik gradonačelnika je časna uloga. Zamjenik gradonačelnika imat će nakon neposrednih izbora i veće mogućnosti nego sada da nešto napravi, dodaje navodeći kako nema nikakve žurbe u odlučivanju budući da iz iskustva s prošlih izbora zna da se odluka o kandidaturi može donijeti i svega mjesec, dva prije početka kampanje.