Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izvolite doći i vidjeti

Autor: Ivan Knežević

07.11.2008. 23:00
Izvolite doći i vidjeti

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedan od razloga zbog čega je svakako dobro doći večeras na Višnjik jest i da se svaki gledatelj uvjeri u stanoviti napredak u igri kod svakog igrača Zadra


Dobro će biti doći večeras u novu dvoranu na Višnjiku i pogledati utakmicu u kojoj će Zadar biti domaćin Krki. Zašto? Zato što je puno elemenata koji sugeriraju da bi utakmica trebala biti zanimljiv košarkaški događaj. Na prvom je mjestu, svakako, trajno zanimanje zadarskoga gledatelja za igru Zadra, radoznalost kako će momčad funkcionirati nakon još jednoga tjedna u kojemu se moglo na treninzima (od)raditi ono što je bilo u programu. Doduše, opet su se dvije objektivne okolnosti ispriječile Petrovićevim nastojanjima da mu momačd bude u potpunom sastavu. Neće biti Juliusa Johnsona, a kako je jučer izgledalo, ni Damira Rančića. Ni u Vršcu nije bilo Johnsona i uvjetno se može reći da se na njegov izostanak momčad već prilagodila, ali sad treba vidjeti kako će Petrović prevladati izostanak dvojice igrača, obojice iz vanjske linije. A baš je vanjsku liniju Krke Petrović nekidan označio kao kvalitetniji dio te momčadi.
U toj vanjskoj liniji, kad smo se već uhvatili toga, dominira Davor Marcelić i iskustvom, bogme i kvalitetnim učinkom. Što će Aco Petrović smisliti kao jednu, dvije ili tri inačice trapule za njega, spada u skupinu razloga zbog kojih je rečeno da treba doći pogledati utakmicu. No, Petrović ispravno kaže da nije samo Marcelić u pitanju, kao što nikad nije samo jedan čovjek bitan, nego se radi o tomu da Zadar na uspješan način ograniči momčadski napadački učinak Krke. Kako će se do toga doći, ovisit će o zbivanjima na terenu. Načelno, sve je jednostavno jer suparnika treba dovesti do toga da ima što manje asistencija, što manje pogođenih otvorenih šuteva, što manje skokova u napadu, što više izgubljenih lopta… Najbolje bi bilo kad bi bilo moguće ponoviti izdanja protiv Cibone, Splita, Bosne…
S druge i treće strane Zadar treba voditi računa o tranziciji i o svomu napadu. Predmnijevamo da će zadarski centri uspostaviti i održati dominaciju pod svojim obručem, a onda je samo pitanje tehnike kako mnoštvo pokupljenih lopta – vjerujmo da će ih biti – prebaciti u suparničko polje, pa u što više navrata završiti tzv. lakim koševima. Potrebna će biti silna količina energije, a sjetimo se samo da je Helios u dobrom dijelu utakmice pretrčavao Zadrane, puno trčanja, itd. Sad ovdje već zadiremo u trenerske poslove, ali ipak je riječ samo o zapažanjima i o dobronamjernim upozorenjima.
Jedan od razloga zbog čega je svakako dobro doći večeras na Višnjik jest i da se svaki gledatelj uvjeri u stanoviti napredak u igri kod svakog igrača Zadra. U šest službenih utakmica bilo je i takvih u kojima je dio igrača bio ispod svojih realnih vrijednosti. Naravno da ne ovisi sve samo o tom pojedincu, treba vidjeti i u kakvom kontekstu taj pojedinac ima minutažu, ali logično je da svi igrači Zadra mogu igrati bolje od onog što su dosad pokazali. Čim prije Petrović uspije od svakoga dobiti optimalnu igru, pa je onda i održavati na toh razini što duže, Zadar će dobivati na boji, na okusu i na mirisu, zapravo na kvaliteti, pa na bodovima, itd.