Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otočani, odgodite berbu

Autor: Gordana Dragun

07.11.2008. 23:00
Otočani, odgodite berbu

Foto: Gordana DRAGUN



Posljednjih petnaestak dana toplo, sunčano vrijeme, s dnevnim temperaturama oko 20°C, s relativno visokom vlagom zraka i izraženim jutarnjim rosama uz ponešto kiše, izuzetno godi maslini pa su dobro učinili oni otočni maslinari koji čekaju s berbom. Kad se berba odgađala i do Božića?


Dana 14. listopada ove godine proglašena je elementarna nepogoda izazvana sušom na svim otocima Zadarske županije. Višemjesečno beskišno razdoblje, praćeno izuzetno visokim temperaturama zraka i niskom relativnom vlagom zraka, djelovalo je stresno na maslinu. Osim ovogodišnjeg vidno smanjenog uroda, posljedice će se osjećati i sljedeće godine radi nedovoljnog prirasta mladica koje bi dogodine mogle ponijeti rod.
Posljedice stresa
 Obišli smo sušom pogođeno područje otoka Pašmana i Ugljana i njihove preradbene pogone u Kraju i Preku. Plodovi su, izuzev u okućnicama, uglavnom sitni, zdrvenjeni, smežurani, obojani, a najčešće i izmijenjenog oblika (mumuficirani).
– Ovakvi plodovi postižu oko 80 % svoje veličine, 15 do 20% težine, a randman ulja je 8 do 10 %, rekli su nam u uljari u Kraju, vlasnik Jerolim Kuštera i u Preku, upraviteljica PZ “Drobnica” Mladenka Mašina. Postotak gorkastih tvari u ovakvim uljima je viši nego kada je plod krupan s debelim i teškim mesom. Maslina je uslijed stresa promijenila boju pokožice, što je bio jedan od pokazatelja da se može početi s berbom, ali je i proces zrenja bio zaustavljen te se boja mesa nije promijenila. Upravo obojenost mesa plodova je jedan od oznaka stupnja zrelosti. Crvenkasta boja potječe od pigmenta antocijan, koji se zriobom postupno povećava. Antocijan i drugi pigmenti najprije se pojavljuju na kožici plodova, a zatim zriobom postupno prodiru u meso ploda, u pravcu koštice. Smatra se kako bi berbu trebalo obaviti kada crvenkasta boja mesa zahvati jednu četvrtinu do najviše jednu polovinu debljine mesa. U sitnijih plodova, gdje je inače meso tanko, promjena bjelkaste u crvenkastu boju može biti samo oko 10% promjera (drobnica, puljka), a oko 20% u krupnijih plodova (oblica).
Plodovi bez mesa
U berbi smo zatekli jednog od najvećih maslinara otoka Pašmana Radivoja Benčića koji obrađuje 500 obnovljenih stabala. Kaže nam kako je ove godine očekivao iznimno veliki rod s obzirom na intenzitet cvatnje i oplodnju, dobru zaštitu, a time i činjenicu da je zdravstveno stanje izuzetno dobro. No, samo rijetka stabla su trenutačno za berbu, a ona sa sitnim, smežuranim plodovima koji su sama “kost i koža”, gotovo bez mesa, ostavit će za kasnije, uvjeren kako će se ipak barem malo popuniti.
 Obilazeći maslinike sreli smo i lugara Juru Bogdanića iz Tkona koji se ne sjeća da je ikada ranije vidio stabla masline koja se počinju sušiti uslijed nedostatka vlage i visokih temperatura, a ove godine je tu pojavu uočio na više mjesta. Ove godine u svom masliniku neće ubrati ni jedan jedini kilogram, ali mu je utjeha što su stabla ostala na životu.
Maslinari su na otocima požurili s berbom zaboravljajući kako se u godinama kada je maslina bila izložena tijekom rasta plodova stresovima (suhi vjetar ili suša), a uslijed čega bi došlo do prekida rasta i smanjene veličine i težine plodova, berba odgađala i do Božića. Suša koja se od srpnja nastavila sve do listopada najčešće dokrajči urod, međutim, ukoliko padnu kiše i tlo se natopi vodom ili uslijed velikih jutarnjih rosa i pogodnih temperatura uz dovoljno sunca plodovi nastavljaju rast. Nedvojbena je upravo činjenica da posljednjih petnaestak dana toplo, sunčano vrijeme, s dnevnim temperaturama oko 20°C, s relativno visokom vlagom zraka i izraženim jutarnjim rosama uz ponešto kiše, izuzetno godi maslini i da su dobro učinili otočki maslinari koji čekaju s berbom. Pogodne temperature zraka od 18 do 22°C pospješuju zriobu plodova, kao i povećanje suhe tvari te djeluju na veći randman, bolje i jače stvaranje supstanci mirisa i okusa (tzv. flavora).
Kad beru Talijani?
Naša preporuka maslinarima bi bila da se ne žure s berbom i da slobodno mogu pričekati još dva do tri tjedna. Uostalom, snaga kojom se plod drži peteljke nam ide u prilog. Plodovi se još uvijek čvrsto drže i pod stablima nije uočen veći broj zdravih plodova. Talijani najčešće započinju s berbom kada iz krošnje prirodnim putem otpadne od 15 do 20% zdravih plodova, jer berba u toj fazi zrelosti daje visoku količinu harmoničnog ulja (Cucconi). Mi ne moramo čekati tu fazu, ali nismo ni morali toliko žuriti s berbom.
Zrioba je vrlo složena faza razvoja plodova masline u kojoj plod masline postaje svojevrstan kemijsko-biološki laboratorij kada ulje dobiva svoja tipična svojstva: miris i okus. Maslina tada čovjeku nudi najbolja svojstva, a na njegovu dobrobit. Maslinar se ne smije prepustiti slučaju ili običajima vezanim za pojedine datume, kada namjerava brati maslinu, jer svaka je godina specifična.