Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoreni radovi na zapuštenoj Poliklinici

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.11.2008. 23:00
Otvoreni radovi na zapuštenoj Poliklinici

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, jučer su na zadarskoj Relji, svečano otvorili radove na dovršenju Poliklinike, projektu čiju je realizaciju Zadar čekao više od 20 godina. Svečanom otvaranju radova, vrijednih 150 milijuna kuna, koji se financiraju kreditom Europske razvojne banke, a izvodi ih splitska tvrtka “Alkom”, uz ministre Milinovića i Kalmetu kao i ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Zvonimira Vrančića, nazočili su saborski zastupnici Ivo Grbić, Ingrid Antičević Marinović, Nevenka Marinović, Ana Lovrin i Branko Kutija, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Stjepan Bačić kao predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, policijske i sudbene vlasti te brojni gospodarstvenici i zdravstveni djelatnici.
Tom prilikom, dr. Zvonimir Vrančić je istaknuo kako je konačno došao dan koji su Zadrani čekali 20 godina budući da je dovršenje zgrade Poliklinike iznimno značajno za Zadar i Zadarsku županiju, ali i širu regiju, čije Zadar postaje središte.
– Zadar postaje jedno od regionalnih središta Hrvatske. Kao regionalno središte Zadar i zaslužuje Polikliniku u kojoj će pacijentima na raspolaganju biti suvremena specijalističko-konzilijarna zaštita i to u velebnom i komfornom zdanju, koje će biti gotovo do 2010. godine, kaže dr. Zvonimir Vrančić, podsjećajući kako će u novoj četverokatnoj zgradi Poliklinike bit će raspoređene specijalističko-konzilijarne ambulante, centralni laboratorij, fizikalna medicina, nova hemodijaliza te Zavod za javno zdravstvo. Uz to, ispred zgrade Poliklinike izgradit će se i dvoetažno parkiralište s 200 parkirališnih mjesta.
Zadarski župan Stipe Zrilić izražavajući zadovoljstvo zbog otvaranja radova, podsjetio je kako je Vlada RH, na sjednici u Zadru, 2006. godine, financijsku podržala realizaciju projekta Poliklinike dok je Zadarska županija, kao osnivač preuzela obvezu opremanja objekta. Ta obveza, naveo je Zrilić, Zadarsku županiju će stajati oko 70 milijuna kuna.
Otvaranje radova na zadarskoj Poliklinici i ministar Božidar Kalmeta okarakterizirao je velikim danom za Zadar i Zadarsku županiju. Iako je riječ o velikom projektu, Kalmeta je istaknuo kako će Poliklinika biti gotova do 2010. godine.
– Prolazeći Reljom, 20 godina gledali smo građevinski kostur koji je s vremenom zarastao u stabla, travu i draču, a noću je prizor bio gotovo apokaliptičan. Stoga, mnogi su sumnjali da će Poliklinika, kao i Kazalište lutaka i Tehnički školski centar, ikada biti završeni. Mi smo im dokazali suprotno, sve započete projekte smo dovršili, kaže Božidar Kalmeta, izražavajući zadovoljstvo zbog početaka realizacije projekta na koji je Zadar čekao dva desetljeća.
Na Kalmetine riječi nadovezao se ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ističući kako u Zadru nema mjesta za pesimizam.
– Prije pet mjeseci kada sam obišao ovu građevinu, najavio sam dovršetak radova na Poliklinici. Kao što vidite, to se i dogodilo, radovi na dovršenju Poliklinike su otvoreni. Stoga, nema mjesta za pesimizam. Isto vrijedi i za sve projekte i planove Vlade RH i Ministarstva zdravstva, ništa nije nemoguće, nema onoga što mi ne možemo ostvariti, kaže ministar Milinović, dodajući kako će izgradnjom Poliklinike, Opća bolnica Zadar biti korak bliže dobivaju statusa kliničkog bolničkog centra.


 BOLNICA DOBIVA RTG UREĐAJ


U cilju podizanja zdravstvenog standarda u Hrvatskoj, Ministarstva zdravstva, kako je kazao Milinović, u planu ima niz projekata. Među njima je nova bolnica u Puli i Šibeniku, te uređenje kliničkih bolničkih centara u Rijeci i Splitu. Što se tiče Zadra gdje su jučer otvoreni radovi na dovršenju Poliklinike, zadarska Opća bolnica, uskoro će dobiti novi RTG uređaj, vrijedan 2 milijuna kuna.
– Zadar je važno regionalno središte u Hrvatskoj i kao takav je u svim planovima i projektima Ministarstva zdravstva. Uz početak radova na Poliklinici, koja bi trebala biti gotova do 2010. godine, zadarska Opća bolnica dobiti će RTG uređaj, čija je vrijednost oko 2 milijuna kuna, kaže ministar Darko Milinović, koji je najavio kako će za dvije godine s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Božidarom Kalmetom, otvoriti Polikliniku na Relji, gdje su jučer i službeno započeli radovi.




 KRITIKE SU DOBRODOŠLE


Nova zdravstvena reforma, koju je najavio ministar Milinović, naišla je na kritiku oporbe, umirovljenika i sindikata. Za istu Milinović kaže da je trenutačno jedini izlaz jer milijun i pol zaposlenih u zemlji financira zdravstvo za četiri i pol milijuna hrvatskih građana. Toga više neće biti, istaknuo je Milinović
– Važna stavka koju donosi reforma su obvezni zdravstveni doprinosi, koje će od sada plaćati i umirovljenici. No, plaćanja doprinosa pošteđena će biti velika većina umirovljenika s mirovinom manjom od 2600 kuna, a njih je oko 900 tisuća, kaže Milinović, te ističe kako socijalnim kategorijama zdravstvena reforma jamči zaštitu.
Što se tiče kritika, Milinović kaže kako su one dobrodošle, osobito ako su konstruktivne i argumentirane. Štoviše, nije isključeno, da konstruktivne kritike budu ugrađene u najavljenu zdravstvenu reformu, koja mora biti gotova do kraja iduće godine.