Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pala cijena nafti, treba i struji!

Autor: Jelena Miloš

07.11.2008. 23:00
Pala cijena nafti, treba i struji!


Posljednja odluka o poskupljenju struje trebala bi se ukinuti budući da je donesena bez konzultacija s potrošačima. Povećanju cijene električne energije pogodovalo je i povećanje cijena nafte u lipnju 2008. godine, koja je sada, tvrdi Knežević, gotovo dvostruko jeftinija, što znači da bi bilo logično da se cijene struje vrate na staro


Prije nekoliko mjeseci Vlada RH odobrila je poskupljenje struje od 20 posto, no navedenim poskupljenjem svi građani neće jednako biti pogođeni.
Poskupljenje struje od 1. srpnja po mnogima je zapravo diskriminirajući prijedlog, odnosno nepravedan sustav, budući da će stanovništvo plaćati različite cijene za istu stvar i to ovisno o njihovoj godišnjoj potrošnji električne energije, a za gotovo polovicu kućanstava struja neće ni poskupjeti. Naime, iz Dalmatinskog potrošača su više puta naglašavali da Vladina odluka najviše diskriminira stanovnike Dalmacije, Primorja i Istre, s obzirom da to građanstvo nema pristup plinu i griju se isključivo na struju. Po svemu sudeći, ispada da jug Hrvatske, subvencionira sjever zemlje.
Nepravedan tarifni model
Podsjetimo, poskupljenje električne energije neće osjetiti stanovništvo koje troši ispod 2.000 kWh struje, budući da će poskupljenje subvencionirati država plaćanjem HEP-u iz Državnog proračuna, za koji će trebati izdvojiti oko 160 milijuna kuna. Za one koji godišnje troše između 2.000 i 2.500 kWh cijena električne energije će porasti za pet posto, a onima koji troše od 2.500 i 3.000 kWh cijena će se povećati za 10 posto. No, svim ostalima, kao i gospodarstvima, električna energija se od 1. srpnja obračunava prema novim objavljenim tarifnim modelima i to u punom iznosu.
Zoran Knežević, predsjednik Zadarskog potrošača, u više je navrata istaknuo da je novi tarifni model nepravedan, upozoravajući da je struja većini kućanstava poskupjela više od predviđenih 20 posto.
Isto tako, tvrdi Knežević, da je HEP nove modele zapravo prilagodio pokrivanju nekih drugih modula, primjerice za energetsku učinkovitost ili, pak, za financiranje drugih izvora, te da bi netko trebao razotkriti o čemu se uistinu radi.
– Posljednja odluka o poskupljenju struje trebala bi se ukinuti budući da je donesena bez konzultacija s potrošačima. Koncem rujna Vlada je poslala dopis Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva s namjerom da se provede učinkovitost poskupljenja te da se objave rezultati, no do danas još uvijek nemamo nikakvih odgovora, komentirao je Knežević, napominjući da je povećanju cijene električne energije pogodovalo i povećanje cijena nafte u lipnju 2008. godine, koja je sada, tvrdi Knežević, gotovo dvostruko jeftinija, što znači da bi bilo logično da se cijene struje vrate na staro.
Prava i “kriva” kućanstva
Između ostaloga, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača u Splitu, Nenad Kurtović poslao je dopis u kojem je jasno vidljivo da je nova cijena električne energije zapravo nepravedan sustav koji oštećuje polovicu stanovnika Hrvatske.
Naime, cijena električne energije za potrošače kategorije “kućanstvo” koji troše više od 3.000 kWh godišnje, rasla je više od 20 posto, odnosno tim potrošačima ostvaren je rast cijena od 21 do 22 posto, što je potvrdio i Knežević upozoravajući da je i njemu račun za struju porastao više od propisanog.
Nadalje, i Knežević i Kurtović napominju da subvenciju troškova rasta cijene električne energije ostvaruju, odnosno dobivaju potrošači kategorije “kućanstvo”, a da zapravo nisu prava kućanstva. Odnosno, popust će dobiti potrošači koji struju ni ne troše, dakle, vlasnici praznih stanova i vikendica te građani koji se koriste plinom iz distributivne mreže ili koriste povoljnu cijenu toplinske energije i tople vode iz distributivnih sustava.
Na koncu, Knežević ističe da su u posljednjih nekoliko mjeseci svi građani Hrvatske osjetili razna poskupljenja, od javnog prijevoza do namirnica najpotrebnijih za život, naglašavajući da su poskupljenje struje osjetili oni koji najmanje troše, budući da građani za istu kategoriju, “kućanstvo” imaju različite cijene.