Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Priča o bundevi i kestenu”

Autor: Dragana Glavočić

07.11.2008. 23:00
“Priča o bundevi i kestenu”

Foto: Filip BRALA



Kako bi djeca u Dalmaciji upoznala namirnice nekarakteristične za naše podneblje, odlučili smo im ove godine predstaviti kesten i bundevu, kazala je Vesna Karuza


“Priču o bundevi i kestenu” ispripovijedala su djeca iz Dječjeg vrtića “Latica” i učenici zadarskih osnovnih i srednjih škola u Gradskoj knjižnici. Ugodnu večer začinjenu slasticama spravljenim od kestena i bundeve te raznim cvjetnim aranžmanima i dječjim rukotvorinama organizirala je Vesna Karuza, dječji knjižničar.
– Kako bi djeca u Dalmaciji upoznala namirnice nekarakteristične za naše podneblje, odlučili smo im ove godine predstaviti kesten i bundevu. Istina je da ih rijetko možemo vidjeti na tržnici ili u trgovini, no ipak želimo da djeca upoznaju bunevu i kesten kako bi upoznali njihov povoljan utjecaj na naše zdravlje, kazala je Karuza te naglasila da druženjima ovog tipa žele u prostore knjižnice dovesti djecu koja nikad nisu posjetila Gradsku knjižnicu te na taj način steći i nove korisnike.
U pripovijedanju “Priče o bundevi i kestenu” sudjelovali su Hotelijersko-ugostiteljska i turistička škola, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola “Stanko Ožanić”, 5. b i 7. a razredi OŠ “Šime Budinić”, Područna knjižnica Bili brig u suradnji s 4. f OŠ “Stanovi”, Dječji vrtić “Latica” i Područna knjižnica Ploča.
Područna knjižnica Crno, u suradnji s 2. e razredom OŠ “Stanovi” i Područnom školom Crno, izvela je recitaciju “Kestenske kiše” te igrokaze “Rajčica i bundeva” i “Bundeva i jabuka”.
Osobitu pažnju brojne djece plijenio je štand učenika Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole koji su nazočnima predstavili slastice spravljene od bundeve i kestena, a sve to pod vodstvom nastavnika Petra Pere i Drage Sikirića.
Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole “Stanko Ožanić”, dijeleći letke željeli su ukazati na vrijednost mesa ili pulpe bundeve, koja povoljno utječe na regulaciju probave te predstavlja prirodan diuretik.