Pušenju odzvonilo!

Slika korisnika admin
poliklinika_12
Zvonko KUCELIN
Dr. Zvonimir Vrančić i dr. Darko Milinović

U četvrtak je stupio na snagu dio odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji zabranjuje pušenje u otvorenim i zatvorenim prostorima odgojnih i zdravstvenih institucija, čime je započela primjena zabrane pušenja na javnim mjestima. Podsjetimo, Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda Sabor je izglasao 17. listopada, a njegova primjena u bolnicama, amublantama, školama i vrtićima, kao i njihovom krugu, počela je osam dna od objave Zakona u Narodnim novinama. Ostalim javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima ostavljen je rok prilagodbe od šest mjeseci. Tako će u proljeće pušenje biti dopušteno samo u kafićima s otvorenim terasama, a u restoranima će se morati osigurati posebna prostorija za pušenje u kojoj se neće moći posluživati hrana i piće. Što se tiče ostalih poslovnih prostora, poslodavci mogu, ali i ne moraju svojim zaposlenicima osigurati poseban prostor za pušenje, koji će morati imati sustav za ventilaciju. Kao i do sada, od zabrane pušenja izuzete su psihijatrijske ustanove.

Svaki pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja moći će biti kažnjen s 1000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta ako dopusti pušenje morat će platiti kaznu od 500 do 1000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5000 do 15.000 kuna. Kontrolu provedbe provodit će sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.

- Ograničavanjem uporabe duhanskih proizvoda želi se zaštititi zdravlje većine hrvatskih građana, jer je među njima 70 posto nepušača koji su, međutim, svakodnevno izloženi duhanskom dimu, kaže ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, dodajući kako očekuje da neće biti većih poteškoća s provođenjem dijela odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Prema Milinovićevim riječima, negodovanje pušača je logično i nikoga ne iznenađuje, no kako je riječ o zakonu koji zabranjuje pušenje u otvorenim i zatvorenim prostorima odgojnih i zdravstvenih institucija, mininistar očekuje da će ga se pušači i pridržavati. U protivnom, najavljuje Milinović, oni koji se ne pridržavaju zakona bit će sankionirani.

Kako se provodi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u zadarskoj Općoj bolnici, pitali smo ravantelja, dr. Zvonimira Vrančića, koji je istaknuo kako su zaposlenici dobili jasne naputke o zabrani pušenja.

- Zakon je jasan, zabranjuje pušenje u bolnici i u krugu bolnice. Zaposlenici su upoznati s time i očekujem da će se pridržavati zakonskih odredbi. Što se tiče kontrole, to je posao inspekcije, kaže dr. Vrančić, koji je i sam pušač, no ističe kako pušenja više nema u bolnici niti bolničkom krugu.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Gioia
Ovim seljenjem pušača u odijeljene prostore napokon će ih se osvijestiti, da imenuju i upru prst u svoje pušenje koje često doživljavaju kao nešto bogomdano i dijelom svog organizma. Žao mi je svih ljudi koji puše jer ovo jest diskriminacija, nadam se samo da će ih se što više odviknuti jer bez cigareta život je sasvim nešto drugo. Sloboda, novi mirisi i okusi, i nova snaga.