Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pušiti na kiši ili prestati s tom ovisnošću?

Autor: Elza Radulić-Toman

07.11.2008. 23:00
Pušiti na kiši ili prestati s tom ovisnošću?

Foto: Vedran SITNICA



Priča mi kolega kako se nedavno na jednome od svojih novinarskih putovanja našao na večeri u francuskome restoranu. I kada se završilo s jelom, red bi bio da se zapali. Ali, to je Francuska i nije moguće pušiti u restoranu, dapače, vrlo strogo je zabranjeno, pa je i mojemu kolegi jedino preostalo da iziđe vani i puši na kiši. Baš u takvoj neprilici će se vrlo skoro naći i mnogi naši pušači, jer je i u nas upravo stupio na snagu Zakon o zabrani pušenja, a što je, usput, i jedan od uvjeta našega ulaska u EU.
Dakle, nekako bez velike pompe je započela primjena zakona, koji jasno kaže da se od ovoga tjedna ne smije pušiti u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, s izuzetkom psihijatrijskih ustanova. To znači da se niti jedna cigareta ne smije zapaliti u bilo kojoj školskoj zgradi, bolnici, ambulanti. Ne znamo je li se škole i zdravstvene ustanove striktno toga i pridržavaju, ali znat ćemo uskoro jer su se Hrvatskom odmah razmilile inspekcijske ekipe nadležnih ministarstava koje će obilaziti te ustanove i naravno kažnjavati ne samo pušače, nego i odgovorne osobe i to vrlo visokim novčanim kaznama.
Podsjetimo da je zakon ostavio čak šest mjeseci prilagodbe ugostiteljima, kafićima i restoranima, kao i duhanskoj industriji, koja će morati u tome roku zakonu prilagoditi i izgled kutija cigareta, na kojima će morati stajati vidljivo upozorenje da je pušenje štetno za zdravlje. Ugostitelji će, dakle, najdalje za šest mjeseci iz svojih unutarnjih prostora morati potpuno ukloniti pušenje. Baš je to i određeno da tjeranje pušača “padne” u proljeće, kada će se moći sjediti na terasama i lakše prilagođavati novoj situaciji. Niti na drugim radnim mjestima također neće biti moguće pušenje, ali će, kako je to i dosad bilo, poslovadavac pušačima moći osigurati poseban prostor. Samo ne tamo gdje se jede i pije.
I ne samo zbog svih tih muka koje ih očekuju, mnogi pušači razmišljaju ovih dana kako će zauvijek prestati s tom ovisnošću, što su nam potvrdili i u nekim zadarskim ljekarnama, gdje je porasla potražnja za pomagalima, poput flastera, tableta, specijalnih guma za žvakanje, a neki posežu čak i za hipnozom. No, iz vlastitoga iskustva mogu svjedočiti da u odvikavanju pomaže jedino i isključivo čvrsta volja i odlučnost. Ništa drugo. Ako sebi zadamo riječ, toga se moramo i pridržavati. Bit će u ovome studenom točno 20 godina od moje zadnje popušene cigarete, za kojom sam se osvrtala možda i dvije godine, ali popustila nisam.
Znate, u svim našim odlukama puno može pomoći i motiv, a moj je bilo malo dijete, koje sam svaki dan trovala i kojemu je smetao dim cigarete. No, ima puno raznoraznih motiva. Na primjer, nikada mi nije bilo jasno kako odvikavanje od pušenja ne uspijeva onima koji nemaju dovoljno novaca, koji jedva preživljavaju, a uvijek nađu novca za cigarete. Računam, ako popuše samo jednu kutiju na dan, mjesečno im je potrebno najmanje 600 kuna ili skoro 100 eura, a ako popuše dvije kutije, računica je dvostruka. Koliko li novca troše za potpaljivanje svoga zdravlja! Kako uredno pomažu one koji zarađuju na njihovu zdravlju. Sada će i kutija cigareta biti još skuplja, na ime zdravstvenoga doprinosa će joj se od nove godine povećati cijena za pet kuna, nakon godine dana za kunu više i opet za još jednu kunu, a pitanje je hoće li se i nakon toga još povećavati. Dakako, uvijek netko na ovisnicima zarađuje, ne samo duhanska industrija, nego i država kroz poreze, a sada i kroz kazne, potom trgovci, šverceri, pa i oni koji proizvode sumnjive “lijekove” za odvikavanje itd.
Vratimo se na kraju opet na Francusku, koja je također od početka ove godine pod “vlašću” zabrane. Tamo pušač koji bi zapalio cigaretu u kafiću mora platiti kaznu i do 450 eura, a vlasnik kafića i do 750 eura. U strahu da ne izgubi goste, jedan je tamošnji ugostitelj pokušao doskočiti tome tako što je nabavio više toplih jakni, koje nudi svojim gostima pušačima nutkajući ih da se ogrnu dok puše izvan restorana, jer objasnio je da je prijateljskije gostu ponuditi jaknu, nego reći: Izvolite vani na pušenje!