Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sociologija u socijalizmu i danas

Autor:

07.11.2008. 23:00
Sociologija u socijalizmu i danas

Foto: Vedran SITNICA



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru jučer je, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog sociološkog društva, održan okrugli stol u počast Esadu Ćimiću. Skup održan povodom tridesete obljetnice Odjela za sociologiju trebao je kontekstualizirati sociološko djelo Esada Ćimića, kao i djelatnost Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
U ime Sveučilišta u Zadru prigodni govor okupljenim sudionicima uputio je prorektor za znanost i razvoj dr. sc. Vladimir Skračić. Podsjetio je na dolazak Esada Ćimića u Zadar, prisjetivši se njihova prvog osobnog susreta. Istaknuo je utemeljenje Odsjeka za sociologiju, kazavši kako je Ćimić ostao njegov vjerni pratilac kao i zaštitni znak. Skračić je, u ime Sveučilišta, Ćimiću uručio prigodan poklon.
Predsjednica Hrvatskog sociološkog društva i pročelnica Odjela za sociologiju, dr. sc. Inge Tomić-Koludrović napomenula je u svom govoru kako je jučerašnji okrugli stol drugo sociološko okupljanje ove godine u Zadru. Kad je riječ o dolasku Esada Ćimića u Zadar i osnivanju Odsjeka za sociologiju kazala je kako je on zrcalio tadašnja društveno politička previranja, ne samo u Hrvatskoj već širom tadašnje Jugoslavije. Naglasila je kako okrugli stol nije samo jedno puko obilježavanje, već još jedna prigoda da se progovori što je sociologija bila u vrijeme socijalizma i što je danas.
Esad Ćimić rođen je u Mostaru, gdje je i završio srednju školu. Diplomirao je 1960. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i doktorirao 1964. godine tezom Socijalističko društvo i religija. Izabran je u zvanje docenta Teorijske sociologije na istom Fakultetu, a tek što je izabran za redovitog profesora nakon zabrane i uništenja knjige Čovjek na raskršću isključen je s Fakulteta zbog “moralno-političke nepodobnosti”.
Godine 1976. dolazi na Filozofski fakultet u Zadru, u zvanju redovitog profesora Teorijske sociologije. Osnivač je Odsjeka za sociologiju na istom Fakultetu, koji počinje s radom akademske godine 1978./1979. Osim u Zadru, Ćimić je radio i u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Od 1992. godine radio je na Institutu za primijenjena društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu u zvanju znanstvenog savjetnika. Profesor je na Hrvatskim studijima od njegovog osnutka, gdje je predavao Opću znanost o društvu. Od prosinca 1993. obnašao je dužnost ravnatelja Instituta, a od rujna 1994. predsjednika Znanstvenog vijeća.
Godine 1996. vraća se na Filozofski fakultet u Zadru, gdje je bio predstojnik Odsjeka za sociologiju do umirovljenja, i gdje još i danas predaje kao professor emeritus zadarskog Sveučilišta.
Esad Ćimić jedan je od doajena hrvatske sociologije. Mnogi su hrvatski istraživači u društvenim znanostima upoznavali temelje posebnih sociologija upravo koristeći pionirske radove Esada Ćimića u području sociologije religije, sociogije etničkih odnosa i sociologije politike.
Životopis i djelovanje u općenitim crtama predstavio je dr. Nikola Skledar, a potom se je govorilo o samom Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. U poslijepodnevnim izlaganjima ušlo se je dublje u Ćimićev doprinos sociologiji.