Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najviše priznanja vinarima iz Zadarske županije

Autor: Maja Marinović

07.11.2009. 23:00
Najviše priznanja vinarima iz Zadarske županije


– Čak 30 posto od ukupnog broja nagrada pripalo je našim vinarima, potvrđuje Gordan Marinović, predsjednik Saveza zadruga Zadarske županije, ujedno i šef protokola Sabatine. Svečano uručivanje nagrada najboljim vinarima večeras na glavnom trgu u Trogiru


Trodnevna, 19. po redu međunarodna manifestacija vinogradara i vinara Sabatina 2009. protekla je u znaku predstavnika Zadarske županije. Sva zadarska vina ocijenjena na ovoj prestižnoj smotri pobrala su priznanje i nagrađena medaljama.
– Čak 30 posto od ukupnog broja nagrada pripalo je našim vinarima, potvrdio nam je Gordan Marinović, predsjednik saveza zadruga Zadarske županije, ujedno i šef protokola Sabatine. Marinović ne krije da je ugodno iznenađen odazivom vinara i vinogradara Zadarske županije, i to posebno u kategoriji otvorenih vina.
U ovoj kategoriji od ukupno 42 uzorka čak 16 je iz Zadarske dok su, primjerice, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija zastupljena s po 3 uzorka. Sudjelovanjem, ali i kakvoćom svojih vina pozornost su plijenili Zvonimir Marić iz Benkovca, Šime Škaulj iz Nadina, Zvonko Vlatković iz Novigrada, Mile Vrsaljko iz Nadina, Snježo Sinovčić iz Novigrada, Ante Škaulj iz Nadina, Mario Miletić iz Stankovaca, Božo Bačić iz Podgrađa, Miro Perica iz Stankovaca, Divna Baković iz Stankovaca, Dražen Klarić iz Bile Vlake, Tomislav Škunca i Tješimir Zeneral iz Novalje, te Mile Vrsaljko i Branimir Mikić iz Benkovaca.
 Ovakav odaziv, prema Marinovićevim riječima, rezultat je dugogodišnje edukacije, truda i rada. Vinarske manifestacije koje su godinama održavane u Polači i Stankovcima svakako su doprinijele edukaciji i afirmaciji vinara i vinogradara iz Zadarske županije.
Marinović također nije propustio istaknuti kako i ovom prigodom valja zahvaliti načelniku Općine Polača, Vitomiru Prtenjači i načelniku Općine Stankovci Željku Baradiću, koji su prepoznali potencijale Ravnih kotara glede razvitka vinogradarstva i vinarstva, kao i mogućnosti prezentacije i trženja kroz agroturizam u sklopu seoskih gospodarstva.
U kategoriji jakih alkoholnih pića na Sabatinu su ove godine pristigli uzorci iz 5 hrvatskih županija i iz inozemstva. Od ukupno 36 uzoraka, 16 ih je iz Splitsko-dalmatinske županije, po 7 iz Dubrovačko-neretvanske i Zagrebačke, 3 iz Zadarske, 2 iz Šibensko-kninske i 1 iz inozemstva iz Crne gore.
 Sudionik u ovoj kategoriji je i Maraska d.d. Zadar.
Najviše uzoraka (106) zaprimljeno je u kategoriji buteljiranih vina i pjenušaca.  Najviše iz Splitsko-dalmatinske županije i to 44 uzorka, te iz Dubrovačko-neretvanske 30, Istarske 11, Šibensko-kninske 8, Zadarske 5, Ličko-senjske 2 i 1 iz Zagrebačke županije. Iz inozemstva je pristiglo 5 uzoraka i to po jedan iz Crne Gore, Argentine, Čilea, Kalifornije i Novog Zelanda.
Zadarski sudionici u ovoj kategoriji su: Šime Škaulj-Nadin, OPG Kaštelanac-Polača i Vina Vrsaljko- Nadin.


 IZLAGANJA NIKOLINE PALEKA I ZVONIMIRA VLATKOVIĆA




U sklopu stručne radionice Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, stručnog skupa i Sabora vinogradara i vinara zapažena izlaganja imali su Zvonimir Vlatković i Nikolina Paleka, agronomi iz Zadarske županije. Vlatković je izložio temu “Podizanje vinograda na kršu”, a Paleka pojasnila proizvodnja vrhunskog vina od autohtone sorte gegić tehnologijom sur lie.