Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bolovanje za branje maslina?!

07.11.2010. 23:00
Bolovanje za branje maslina?!


Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković ističe da se stopa bolovanja stalno smanjuje zbog sve bolje i pojačane kontrole bolovanja. Vjerojatno u tome ima istine, ali ona nije potpuna, jer zaposleni, a “bolesni”, i dalje odlaze na bolovanja. Pa i ovih dana kada se beru masline!


Službeni pokazatelji govore da Zadrani sve manje odlaze na bolovanja. I ne samo brojčano s obzirom da je sve manje zaposlenih, nego i u postocima. Već nekoliko godina zaredom zadarsko područje drži visoko mjesto među hrvatskim područjima po najnižoj stopi bolovanja.
U prvih osam mjeseci ove godine na prostoru Područnoga ureda HZZO-a Zadar stopa bolovanja na teret poslodavca iznosila je 1,25 posto, a na teret Zavoda 1,39 posto, odnosno zajedno to iznosi 2,64 posto. To je manje nego lani u istome razdoblju, kada je Zadar držao četvrto mjesto u Hrvatskoj po najnižim bolovanjima, kada je ta zajednička stopa iznosila 2,93 posto, a godinu ranije iznosila je još i više, 3,22 posto. Dakle, ti pokazatelji govore da se ovdje bolovanja stalno smanjuju, da zaposleni sve manje koriste to pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja. To sve ima svoje zašto, a poznavatelji tih prilika govore da je na prvome mjestu ipak strah od gubljenja radnoga mjesta, koje je u današnje vrijeme jako teško opet dobiti.
No glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković ističe da se stopa bolovanja stalno smanjuje zbog sve bolje i pojačane kontrole bolovanja. Vjerojatno u tome ima istine, ali ona nije potpuna, jer zaposleni, a “bolesni”, i dalje odlaze na bolovanja. Pa i ovih dana kada se beru masline!
Ima, također, i pored svih kontrola i Zadrana koji koriste povlastice bolovanja i to godinama i dobro glume bolesnike.
Glasnogovornica HZZO-a napominje da nemaju podatke o grupama radnika ili zanimanjima onih koji najčešće idu na bolovanje. Ali postoji podatak da je u Zadru, odnosno na cijelome njegovu području dnevno na bolovanju 658 osiguranika i to na teret poslodavca, a još i 727 osiguranika na teret HZZO-a. A to je ukupno 1.385 ljudi.
Inače, podsjećamo da je prošle godine stupio na snagu novi Pravilnik o ovlastima i načinu rada ovlaštenih liječnika i liječničkih povjerenstava HZZO-a, kako mu je doslovni naziv. To je novi propis koji na novi način regulira priznavanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. To znači da od prošle godine bolovanja ne reguliraju liječnička povjerenstva ispred čijih vrata su bolesni i “bolesni” svakodnevno stvarali prave gužve, već te poslove rade ovlašteni liječnici, koji odlaze na teren, u ordinacije opće medicine. U Zadru ima pet ovlaštenih liječnika i oni obavljaju stručno-medicinska vještačenja u 90 ordinacija. Oni sada ocjenjuju radnu sposobnost, daju mišljenja, nalaze i rješavaju niz drugih poslova iz osiguranikovih prava na zdravstveno osiguranje.