Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dr. Reiner: Dugo se čeka samo na papiru

07.11.2010. 23:00
Dr. Reiner: Dugo se čeka samo na papiru


Pacijenti se naručuju u više bolnica pa odu gdje dobiju prvi termin, a u ostalim dijagnostikama ostaju “rupe”, objašnjava dr. Željko Reiner
Nacionalna lista čekanja, koja je trebala ukinuti višestruko naručivanje pacijenata na istu pretragu, nije ispunila svoj zadatak, jer se pacijenti i dalje istodobno naručuju na više mjesta i tako umjetno “napuhuju” liste čekanja. Tako u bolnicama opravdavaju činjenicu da se na najtraženije pretrage i dalje čeka mjesecima, a na skidanje mrene ili operaciju koljena godinama.
Po riječima ravnatelja KBC-a Zagreb, Željka Reinera, čekanje na magnetsku rezonancu u toj je ustanovi samo na papiru 166 dana, dok se pregled zapravo obavi unutar tri mjeseca.
“Rupe” u listama
– Pacijenti se istodobno naručuju u više bolnica pa odu tamo gdje dobiju prvi termin, a u ostalim dijagnostikama onda ostaju “rupe” u listi čekanja. Zbog toga imamo problema u planiranju “čekaonica”, što moramo rješavati tako da pozivamo pacijente po redu liste čekanja telefonom i dogovaramo točan termin za naredni tjedan – kaže Reiner, te dodaje da će sustavom e-Naručivanja, koji bi trebao proraditi do ožujka 2011., ovaj problem biti riješen.
Umjesto da se okrenu manjim bolničkim centrima, pritisak pacijenata na najveći hrvatski klinički bolnički centar je sve veći, pa se tijekom listopada u 445 ambulanti, ordinacija i laboratorija u KBC-u Zagreb dnevno naručivalo prosječno prosječno 4.379 pacijenata, ili 21 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, kada je dnevno primano 3.630 narudžbi. Ukupna lista čekanja na KBC-u Zagreb trenutno sadrži preko 80.000 narudžbi.
Vanjski pacijenti
Razlog je, kažu, što ih pacijenti smatraju najkvalitetnijom bolnicom, a i iz drugih bolnica u zadnje vrijeme sve češće ih šalju u KBC Zagreb pa im pacijenti dolaze “kao na sistematski pregled”, tvrdi Reiner. Tako se lista čekanja na ultrazvuk srca povećala na 260 dana, i to posebno u zadnjih mjesec dana, zbog vanjskih pacijenata koji u svojoj bolnici ne mogu obaviti tu pretragu. Ipak, najteži pacijenti dolaze na red odmah, na cijeli niz pretraga i zahvata uopće se ne čeka, a na neke se ortopedske zahvate čeka samo 60 dana, “kraće nego u ijednoj bolnici u svijetu”, zaključuje Reiner.
– Ministarstvo zdravstva dužno je osigurati dostupnost zdravstvenih usluga, što ako su ovi podaci točni, očito nije u stanju – ocjenjuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić. U njegovom uredu nemaju posebnih pritužbi na liste čekanja niti saznanja o drastičnim razlikama u čekanju na pretrage u pojedinim bolnicama. “Trebali bismo imati konkretne podatke o tome je li reforma dovela do željenih rezultata, odnosno bolje dostupnosti zdravstvenih usluga. Razlike među bolnicama postoje i uvijek će ih biti”, zaključuje Malčić.
 


Milinović šuti


Ministar zdravstva Darko Milinović bio nam je nedostupan za komentar činjenice da su liste čekanja danas jednako duge kao i na početku njegovog mandata, a znakovito je da je od KBC-a Rijeka, gdje se na niz pretraga čeka najduže u Hrvatskoj, objašnjenje tražio tek kada smo postavili to pitanje. I uprava KBC-a Rijeka uskratila nam je odgovor na pitanje zbog čega su im liste čekanja najduže u državi jer su odgovor – kako su nam rekli – poslali Milinoviću.