Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kriza zaobišla najveće “gradilište” u županiji

07.11.2010. 23:00
Kriza zaobišla najveće “gradilište” u županiji


Među ostalim, u tijeku su poslovi na katastarskoj izmjeri i novoj zemljišnoj knjizi u katastarskoj općini dok se očekuje raspisivanje natječaja za k.o. Raštane (1.112 ha) i k.o Turanj (2.577 ha), koje provodi Državna geodetska uprava, ovlaštena od Vlade RH. Radi se o investiciji u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna
Nakon što je novo općinsko čelništvo “posložilo stvari” Općina Sv. Filip i Jakov trenutačno je jedno od najvećih gradilišta u Zadarskoj županiji. Unatoč recesiji općinski proračun od 16 milijuna kuna je dodatno “oplođen” s oko 25 milijuna kuna osiguranih iz resornih ministarstava, HEP-a, Hrvatskih voda, Zadarske županije i pretpristupnih fondova Europske unije. U tijeku su radovi na kapitalnim infrastrukturnim projektima.
Ovaj impozantni iznos započeo se trošiti izgradnjom 800.000 kuna vrijedne niskonaponske trafostanice u filipjanskom kampu Đardin na Primorju i dovođenjem električne energije na otočić Babac nasuprot Turnja, kojega pored starosjedilaca Mandića sada naseljavaju i vikendaši. Na Babcu se nalazi i crkva Sv. Andrije građena u razdoblju od 13. do 15. stoljeća.
Škola u završnoj fazi
Ovim i jedan od posljednjih otoka zadarskog arhipelaga dobiva električnu struju. Vrijednost investicije HEP-a je tri milijuna kuna.
– Veliki je to, povijesni događaj za sve ljude s otočića Babca, Turanjce, ali i cijelu općinu i Zadarsku županiju, ponosno će načelnik Igor Pedisić nakon što je zahvalio zadarskoj Elektri i direktoru Tomislavu Dražiću na svekolikoj podršci i razumijevanju.
Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, kaže Pedisić, Općina je nastavila kontinuitet na svim započetim vitalnim projektima, unatoč recesiji koja je usporila, ali nije zaustavila projekte.
– U suradnji s Općinom u sanaciju nadasve opasnog raskrižja Jadranske ceste i županijske ceste za Sikovo i Raštane, odnosno u projekt novog i sigurnijeg ulaza u Sv. Filip i Jakov Hrvatske ceste ulažu čak tri milijuna kuna. Radovi, koje izvodi splitska tvrtka Asfaltna cesta d.o.o., potrajat će oko tri mjeseca, govori načelnik Igor Pedisić.
Radovi na školskom kompleksu u Sv. Filip i Jakovu (ne)opravdano kasne. Vrijeme pred općinskim čelništvom je puno izazova, što podrazumijeva opravdavanje očekivanja žitelja općine.
– Izgradnja škole i trodijelne sportske dvorane u vrijednosti od 40 milijuna kuna je u završnoj fazi. Općina nema utjecaja na gradnju jer je investitor nadležno ministarstvo kroz program CEB V. Prije nekoliko dana Nadzorni organ je izvođaču radova završetak radova zakazao do kraja ove godine, obznanio je donačelnik Vedran Zrilić ne želeći nagađati točan dan početka nastave u novim i zaista velebnom školskom kompleksu.
Nova škola, prizemlje i kat planirana je za 480 učenika koji će nastavu pohađati u 10 suvremeno opremljenih učionica, dok je trodijelna sportska dvorana površine od čak 1.877 četvornih metara.
– Osim pet milijuna kuna kredita Općina je za radove osigurala i dodatnih 719 tisuća kuna, dok su Županija i Elektra platile trafostanicu vrijednu 800.000 kuna. U suradnji sa Županijskim cestama u tijeku je izgradnja prilaznog puta u dužini od oko 800 metara s nogostupom i javnom rasvjetom i to na trasi postojećeg makadamskog puta. Pred nama je uređenje okoliša škole i izgradnja vanjskog višenamjenskog asfaltnog igrališta. Školski interijer je osiguran i čeka useljenje, kaže Zrilić.
Odvodnja i kanalizacija
U tijeku su poslovi na katastarskoj izmjeri i novoj zemljišnoj knjizi u katastarskoj općini dok se očekuje raspisivanje natječaja za k.o. Raštane (1.112 ha) i k.o Turanj (2.577 ha), koje provodi Državna geodetska uprava, ovlaštena od Vlade RH. Radi se o investiciji u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna.
– Apeliram sve građane da se uključe u plaćanje obveza katastarske izmjere. Ništa ne može biti iznad interesa općine i njenih građana, apelira Pedisić pozivajući pritom građane na što veći stupanj zajedništva, suradnje, nadmetanja u radu, da sve svoje potencijale usmjere u razvoj filipjanske općine.
Svi smo, tvrdi Pedisić, pozvani raditi za općinu, općinske žitelje i na tom poslu nema niti smije biti nesavladivih prepreka.
– Pred ishođenjem je glavni projekt za prvu i drugu fazu izgradnje sustava odvodnje za Sv. Petar te za drugu fazu, mjesnu kanalizacijsku u Turnju i Sv. Filipu i Jakovu. Dokumentacija košta 500.000 kuna. Slijedi završetak radova na dionici vodovoda Sikovo – Raštane Donje te za dionicu Raštane Donje – Tičevo Veterinci – Podvršje. Ishođena je sva potrebna dokumentacija te se očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova, rekao je Pedisić.
Općina je osigurala 500.000 za povratak ceste kroz Sikovo i Raštane u prvobitno stanje nakon izgradnje glavnog vodoopskrbnog cjevovoda.
Ishođena je lokacijska dozvola za izgradnju mrtvačnice na groblju u Sv. Filip i Jakovu vrijedne milijun kuna. Slijedi izrada glavnog projekta. Izgradnja mrtvačnice i proširenje groblja u Turnju započet će na samom početku iduće godine. Vrijednost investicije iznosi pet milijuna kuna, nabraja Pedisić.
Unatoč općepoznatoj gospodarskoj situacija općina nije u blokadi već je smanjila deficit za respektabilnih 500.000 kuna.
I u ovoj kriznoj situaciji skrbimo o 66 studenata, dajemo jednokratne pomoći za socijalno ugrožene osobe. Za svako novorođeno dijete uplaćujemo 1.500 kuna. Sudjelujemo u programu “Pomoć starijim osobama”, pomažemo sportska i kulturno-umjetnička društva, zaključio je Igor Pedisić.