Od dagerotipije Sunca do astrokampova budućnosti

Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Prof. Ante Radonić iz Zagreba je ovom prigodom održao predavanje "Nepoznati svemir"

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice svečano je obilježena trideseta obljetnica postojanja Astronomskog astronautičkog društva Zadar. Pod nazivom Astronomsko amatersko društvo osnovala ga je skupina zaljubljenika u astronomiju, 10. lipnja 1980. godine i od tada neprekidno djeluje.

Poseban gost na svečanosti bio je prof. Ante Radonić iz Zagreba koji je ovom prigodom održao predavanje "Nepoznati svemir" u kojem je okupljene upoznao s najnovijim dostignućima svemirskih istraživanja, posebice onima vezanim uz proučavanje kometa.

- Prije samo četiri dana u Svemiru se odigrao jedan neobičan susret: američka sonda "Deep impact" projurila je pokraj jezgre kometa, Hardley 2 koji je otkriven tek 1986. godine. Komet je 20. listopada prošao na samo 18 milijuna kilometara od Zemlje i nije bio vidljiv golim okom, ali ga se moglo promatrati običnim dalekozorom. Ovo je peti put u povijesti da je svemirska sonda bila u mogućnosti snimiti izbliza jezgru kometa, kazao je Radonić koji je u svom predavanju uz mnoštvo atraktivnih fotografija podsjetio na najveće uspjehe u istraživanju kometa, kao i na buduće planove na tom polju.

Nakon predavanja, okupljene su pozdravili tajnik i predsjednik Astronomskog astronautičkog društva Nenad Ćosić i Ivo Dijan, a predsjednik Ćosić podsjetio je nazočne na mnoge važne datumu u povijesti razvoja ove Udruge.

- Članovi sekcije za proučavanje povijesti astronomije 1986. godine pronalaze fotografiju - dagerotipiju pomrčine Sunca od 31. prosinca 1861. godine, snimljene u Zadru, a snimio ju je o. Dragutin Antun Parčić, koja do tada nije bila poznata u astronomskim krugovima, iako je po starini peta fotografija Sunca na svijetu, istaknuo je Ćosić.

Astronomsko astronautičko društvo je od 1987. godine i suvlasnik prostora u Kapetanovoj kuli te je i ovom prigodom istaknuta nada da će se on uskoro staviti u funkciju galerije i turističkog vidikovca kako je odavno predviđeno projektom. Od budućih planova istaknuto je traganje za idealnim astronomskim mrakom koji je pronađen na otocima Istu i Premudi, lokacijama na kojima bi Društvo željelo napraviti astrokamp u kojem bi se uz astronomiju razvijala fotografija, radioamaterizam, geologija, biologija, fizika, kemija, informatika i ekologija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno